اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیاء به معنای اتصال هر آنچه که در جهان اطراف ما وجود دارد به اینترنت است. در جهانی که اشیاء به اینترنت متصل هستند افراد می توانند پیش از رسیدن به خانه، با ارسال یک پیام و یا یک دستور از طریق اپلیکیشن نصب شده روی موبایل هوشمند خود، ماشین ظرفشویی و یا تلویزیون خود را روشن و آهنگ دلخواه شان را آماده پخش کنند. عبارت اینترنت اشیاء اولین بار در سال 1999 توسط کوین اشتون (Kevin Ashton) بکار رفت. اشتون در تعریفی که ارائه کرد، اینترنت اشیاء را در واقع جهانی توصیف کرد که در آن هر چیزی از جمله اشیاء بی جان برای خود هویت دیجیتال دارند و کامپیوترها نیز قابلیت مدیریت این اشیاء را دارا هستند.

در این مقاله شما می توانید با نقش اینترنت اشیاء در زندگی آشنا شوید.

به نظر می رسد بشر در مسیر حرکت به سوی تحول اساسی دیگر که اینترنت صنعتی نام دارد، قرار گرفته است. اینترنت صنعتی، ماشین های هوشمند، تجزیه و تحلیل پیشرفته و ابتکار افراد در کار را به همراه دارد. در واقع جهان به سمتی پیش خواهد رفت که ماشین ها نه تنها هوشمند بلکه خودآگاه هستند و می توانند پیش بینی کنند، واکنش نشان بدهند و اجتماعی باشند. این پدیده نوظهور، برای اتصال افراد به یکدیگر و یا اتصال آنها به جهان وب نیست بلکه برای اتصال اشیاء به یکدیگر است و به همین دلیل آن را اینترنت اشیاء نامگذاری کرده اند. جهانی که در آن اشیاء ضمن اتصال به اینترنت تجربه های کاری خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته و دیگران را از وضعیت خود مطلع می کنند؛ اما به راستی این اشیای بی جان چه تجربه هایی را درک خواهند کرد؟

در پاسخ می توان گفت که با افزودن قابلیت برقراری ارتباط و حس لامسه می توان در اشیاء این امکان را به وجود آورد که با یکدیگر در تعامل باشند و همکاری کنند. به عبارت دیگر بشر برای تعامل، همکاری و مشارکت با افراد دیگر در محیط خود از حواس پنجگانه استفاده می کند. حال اشیایی را تصور کنید که با دارا بودن این قابلیت و با کمک به اشتراک گذاری تجربیات خود با یکدیگر در تعامل باشند. این تصویر متعلق به آینده نیست بلکه هم اکنون به وقوع پیوسته و در حال پیشرفت هرچه بیشتر است. از مصادیق کوچک این هوشمندی می توان به موبایل های هوشمند اشاره کرد که مکان دقیقی که کاربر در آن حضور دارد را می دانند، حرکت های او را متوجه می شوند، میزان نور محیط را می سنجند، حتی جهان اطراف را دیده و می توانند با اتصال بی سیم با دنیای بیرون ارتباط برقرار کنند.

دستبندهای هوشمند نمونه ای دیگر از این اشیاء هوشمند هستند که قدم ها، فعالیت های روزمره و حتی کیفیت خواب های کاربر را ثبت کرده و با اتصال به اینترنت مطالب را به اشتراک می گذارند. کلیه این امکانات آینده ای را رقم می زنند که اشیاء قادر به حس کردن، تجزیه و تحلیل داده ها و از همه مهم تر تبادل اطلاعات با یکدیگر هستند و به مفهوم اینترنت اشیاء جامه عمل می پوشانند.

ابعاد اجتماعی اینترنت اشیاء

اینترنت اشیاء به دلیل تغییری که در شیوه زندگی، کار، سرگرمی و حتی سلامت مردم ایجاد می کند، معادلات اجتماعی را دگرگون می سازد. مدیریت هوشمند شهر، حمل و نقل، کشاورزی، صنایع دفاعی، صنایع نفتی، گاز و معدن، مدیریت انرژی، پایش و امنیت اماکن عمومی و خصوصی، بانک ها، بهداشت و درمان، همگی مهر تاییدی بر اهمیت ابعاد اجتماعی اینترنت اشیاء هستند.

زیرساخت مناسب وابسته به عوامل گوناگونی در زنجیره اینترنت اشیاء است که از جمله مهم ترین آنها می توان به این عوامل اشاره کرد:

  • اپراتور تجهیزات: فراهم کننده تجهیزات سخت افزاری است.
  • اپراتور (شبکه): فراهم کننده بستر ارتباطی بین تجهیزات و تجهیزات با پلتفرم ابری است.
  • اپراتور پلتفرم (ابری): قلب اکوسیستم اینترنت اشیاء و نقطه اتصال سایر اشیاء است.
  • یکپارچه کننده سرویس (اپراتور سرویس): وظیفه یکپارچه سازی مولفه های گوناگون یک کاربرد اینترنت اشیاء و ارائه سرویس به مشتری نهایی را دارد.
  • اپراتور توسعه دهنده کاربرد: وظیفه تولید برنامه های کاربردی را بر عهده دارد.

از خانه های هوشمند می توان به عنوان یکی از اهداف متعال بر پایه اینترنت اشیاء در جهان نام دارد. به حداقل رساندن مصرف انرژی در منزل، نه تنها موجب کاهش هزینه های جاری در زندگی روزمره افراد خواهد شد، بلکه به سالم نگه داشتن فضای پیرامون محل زندگی افراد نیز کمک خواهد کرد. ایجاد امنیت و آرامش هرچه بیشتر با استفاده از ادوات کنترلی هوشمند نیز از جمله مزایای اینترنت اشیاء به شمار می رود. برای افرادی که نگران سلامتی خود هستند یا افرادی که سلامتی شان باید در دوره های زمانی معین کنترل شود نیز اینترنت اشیاء یک فناوری بسیار مفید است. گجت های پوشیدنی هوشمند متنوعی توسط شرکت های گوناگون ارائه شده اند که تمام عوامل مهم سلامتی انسان شامل ضربان قلب، فشار خون و میزان کالری سوزانده شده در یک پیاده روی را ثبت کرده و در اختیار فرد قرار می دهند و یا از طریق اینترنت برای پزشک ایشان ارسال می کنند.

همچنین در مقیاس شهری، با استفاده از اینترنت اشیاء مسیرهای بدون ترافیک به کاربر پیشنهاد می شود که تاثیر به سزایی در کاهش ترافیک شهری دارد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «اینترنت اشیاء چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا گزارش نسیم نجفی در مجله دانش امروز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا