کلاژن چیست؟
کلاژن از رشته های پروتئینی به نام آمینواسیدها تشکیل شده که به حفظ جوانی پوست ماهیچه ها و استخوان ها و حتی سیستم گوارش کمک می کند. بیشترین میزان کلاژن بدن در زمان تولد و کودکی است و با افزایش سن به صورت طبیعی کاهش می یابد. همین کاهش است که نشانه های قابل رویت پیری مانند افتادگی پوست، چین و چروک و حتی تضعیف استخوان ها را به همراه دارد.
البته تنها افزایش سن در این کاهش تاثیر ندارد بلکه سبک زندگی ناسالم، رژیم های غذایی با قند زیاد، قرار گرفتن در معرض تابش خورشید و مصرف دخانیات، همگی موجب کاهش آن می شوند.
از کجا متوجه شویم کمبود کلاژن داریم؟
زمانی که کلاژن پوست از دست می رود، علائم قابل مشاهده ای دیده می شوند که می توانند شامل چروک ها و خط های ناشی از خنده و اخم باشند.
این آزمایش ساده را انجام دهید. پوست دست تان را بکشید و ببینید که چقدر سریع به حالت اول بر می گردد. اگر این کار با سرعت انجام شد، سطح کلاژن شما بالا و مناسب است و اگر این برگشت طولانی تر شد، ممکن است نشانه ای از این باشد که شما باید به افزایش کلاژنسازی در پوست اقدام کنید.
افزایش تولید کلاژن می تواند به چند روش انجام شود:
- از طریق رژیم غذایی
- از طریق مکمل ها
- از طریق تزریق کلاژن موضعی
توجه: مصرف مکمل و تزریق باید زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.
بهترین مواد غذایی که کلاژنسازی را سرعت و افزایش می دهند مواد غذایی با میزان بالای پروتئین هستند. گوشت گاو، سینه مرغ، ماهی های روغنی و حتی غشای پوسته تخم مرغ مناسب می باشند. از منابع گیاهی نیز می توان به اسفناج، کلم، توت و سیر اشاره کرد.