pH خون چیست؟

pH معیاری است برای تشخیص اسیدی و قلیایی بودن یک محلول؛ در واقع نسبت بین یون های با فرم مثبت (شکل دهنده اسید) و یون های با فرم منفی (شکل دهنده قلیایی). pH درجه دارد که در آن 1 معادل اسیدی ترین حالت است و 14 معادل قلیایی ترین وضعیت می باشد.

هرچه عدد بالاتر باشد یعنی قلیایی تر است و محلول اکسیژن بیشتری دارد و هرچه این عدد پایین تر باشد یعنی اسیدی تر بوده و اکسیژن کمتری دارد. بهترین pH خون در حدود 7.365 است یعنی اندکی قلیایی و هرچه بیشتر و یا کمتر از این باشد، ناراحتی ها و بیماری ها بیشتر می شوند. اگر pH خون کمتر از 6.8 یا بالای 7.8 برود، سلول ها از کارکرد باز می ایستند و بدن می میرد.

در این مقاله شما می توانید با نحوه تعادل pH خون آشنا شوید.

بدن دائم در مبارزه است که pH خود را بالانس یعنی در معیار 7.365 حفظ کند و زمانی که کارهایی انجام دهید که این بالانس به هم بخورد، مشکلات به وجود خواهند آمد. رژیمی که مقدار زیادی غذاهای اسیدی دارد فشاری دائم روی سیستم تنظیم کننده pH بدن اعمال می کند که می تواند منجر به تهی شدن مینرال های قلیایی مثل سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم شود. مواد معدنی از طریق ارگان ها و استخوان ها گرفته می شوند تا حالت اسیدی خنثی شود و از بدن دفع گردد. محققان نشان داده اند تا زمانی که بدن ما اندکی قلیایی نباشد نمی تواند خودش را التیام دهد و فرقی هم ندارد در حال مصرف چه داروهایی باشید، بدن تا زمانی که بالانس pH درست نباشد التیام پیدا نمی کند.

به عنوان مثال اگر یک ماهی را در تنگ آبی کثیف قرار دهید که اکسیژن آن کم باشد و غذای مورد نیازش هم تامین شود، ماهی مریض می شود یا می میرد و اگر تمام داروهای دنیا را به او بدهید، همچنان مریض می ماند تا زمانی که محیط زندگی اش را تغییر دهید. اگر ماهی را در آب تمیز قرار دهید و مواد مغذی مورد نیازش برای بهبود را تامین کنید، ماهی بهتر خواهد شد.

تاثیر pH بر همه چیز

pH روی هر چیزی اثر می گذارد. اسیدی شدن باعث کاهش توانایی بدن در جذب مواد معدنی و دیگر مواد مغذی می شود. این خودش باعث کاهش تولید سلول ها و کاهش توانایی ترمیم سلول های آسیب خورده می شود. در نهایت هم باعث کاهش توانایی سم زدایی از فلزات سنگین می شود و محیطی ایده آل برای رشد سلول های تومور ایجاد می کند.

اضافه بار، استرس شَدید و رژیم های اسیدی منجر می شوند بدن دچار کسری مواد معدنی شود و همه اینها کمک می کند بدن به حالت اسیدی برود. بدن با استفاده از مینرال های قلیایی، اسیدی بودن pH خون را بالانس می کند. اگر رژیم غذایی تان حاوی مقادیر کافی از این مواد معدنی نباشد در نهایت دچار انباشت اسید در سلول ها می شوید و وضعیت بدن اسیدی خواهد شد.

اسیدهای ذخیره در سلول های چربی، باعث می شود چربی سوزی دشوار شود و در مرور زمان بدن کلسیم و دیگر مواد معدنی قلیایی را از استخوان ها استخراج می کنند تا بتواند سطح pH را بالانس کند. به همین دلیل است که بعضی ها وقتی مسن تر می شوند، ریزتر می شوند.

کنترل pH از طریق تست ادرار

ادرار تصویر دقیقی از شیمی بدن ارائه می دهد. کلیه ها نمک های بافر که تنظیم کننده pH هستند را فیلتر می کنند و بر اساس آنچه بدن دفع می کند، ارزش ایجاد می کنند.

pH ادرار می تواند از 4.5 تا 9 متغیر باشد اما در حالت ایده آل بین 6 الی 7 است و عملکرد سالم باید بین 6 الی 6.5 در صبح و 6.5 الی 7 در شب باشد.

اگرچه pH ادرار معیار دقیقی برای اندازه گیری دائم نیست، اما می تواند ایده خوبی بدهد که آیا غذاهای اسیدی بیشتری می خورید یا قلیایی هم به حد کافی تامین می کنید؟

بله، غذاها روی pH بدن تاثیر دارند، اگر بدن را در حالت اسیدی قرار دهید و مدت طولانی در این حالت بمانید در نهایت تمامی منابع خودش را مصرف می کند تا بالانس کامل را حفظ کند و زمانی که ذخایر مواد معدنی قلیایی تر بکشد، زمانی است که بدن به حالت اسیدی سقوط می کند.

لیست غذاهایی که به بالانس pH کمک می کند:

  • کلم بروکلی
  • خیار
  • کلم
  • آووکادو
  • لوبیا سبز
  • مارچوبه
  • سیر
  • گریپ فروت
  • اسفناج
  • کدو
  • لیمو
  • دانه های روغنی
  • سیب زمینی شیرین
  • کاهو
  • لوبیا
  • گل کلم
  • هویج

لیست غذاهایی که اسیدی هستند:

  • گوشت (هر نوع)
  • لبنیات
  • ماهی
  • آجیل
  • میوه های سرشار از فروکتوز

غذاهایی که در لیست اسیدی آورده شده ممنوع نیستند. بحث بالانس مطرح است یعنی اگر غذای اسیدی بیشتری می خورید، باید غذای قلیایی هم بخورید تا بالانس pH بهتر شود. رژیم های غذایی بدنسازان حاوی مقادیر زیادی گوشت است. بنابراین برای آنها مصرف سبزیجات خیلی مهم است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «pH خون چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

‫8 دیدگاه

  1. Ph خون با عدد ۵ یعنی اسیدی بودن بدن که موجب بیماریهاست و بالای ۷ قلیایی بودن و داشتن اکسیزن بیشتر در خون است و بیماری کمتر برای فرد ایجاد میشود.
    اصولا هرچه لبنیات و گوشت مصرف کنیم به سمت اسیدی شدن عدد ۵ و هرچه سبزی و میوه مصرف کنیم و از خانواده لبنیات و گوشت فاصله بگیریم به عدد ۸ یعنی قلیایی شدن و سالم بودن نزدیکتر میشویم.
    همه تومورها در ph پایین یعنی ۵ ایجاد میشود.

  2. ببخشید ph من 5 هستش گاهی اوقات سوزش دارم، گردنم درد میکنه، پاهایم درد میکنه، یعنی از کمی ph هستش!؟ چیکار کنم درمانش چیه. ممنونم

    1. به ازمایشگاه مراجعه کنید و ازمایش ادرار دهید و در قسمت ph باید عددی بین ۶ تا ۶.۵ را نمایش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا