دستگاه های فشار خون چگونه کار می کنند؟

نیرویی را که بوسیله خون به شریان ها اعمال می شود، اصطلاحاً فشار خون می نامند. فشارسنج های بازویی یا همان دستگاه فشار خون، عموماً به سه دسته جیوه ای، عقربه ای و دیجیتالی تقسیم می شوند که اصول کار همه آنها شبیه هم است.

فشارسنج جیوه ای از بازوبند، کیسه هوا، لوله های پلاستیکی، پمپ و پیچ تنظیم هوا، مخزن جیوه و لوله شیشه ای تشکیل شده است. کیسه هوا درون بازوبند پارچه ای قرار دارد که به دور بازو بسته می شود. از وسط کیسه هوا دو لوله لاستیکی خارج می شود که یکی به پمپ هوا و دیگری به دستگاه وصل می گردد. با باد کردن کیسه هوا، افزایش فشار درون لوله های لاستیکی باعث می شود جیوه درون لوله شیشه ای بالا برود. همزمان فشار حاصل روی رگ، باعث مسدود شدن آن و قطع شدن نبض می شود. با باز کردن پیچ تنظیم هوا، باد کیسه هوا تخلیه می شود و سطح جیوه در لوله پایین می آید. از آنجا که فشار درون رگ با فشار حاصل از ارتفاع ستون جیوه برابر است، میزان فشار خون را می توان از روی سطح جیوه در لوله مدرج خواند. دستگاه فشارسنج نشان می دهد فشار خون تا چه حد می تواند ستون جیوه موجود در دستگاه را بالا ببرد.

در فشارسنج عقربه ای به جای مخزن جیوه و لوله شیشه ای، یک گیج مانومتر بکار رفته است که با فنر کار می کند و مستقیماً عقربه ای را روی صفحه مدرجی حرکت می دهد که هر درجه آن نشانگر یک میلیمتر جیوه است. در فشارسنج بازویی (مچی) دیجیتالی، مدارهای درون بازوبند نوسان های کوچک فشارهای وارده به بازوبند را که در اثر انبساط و انقباض شریان های بازو در واکنش به هر ضربان قلب ایجاد می شود، حس می کنند. سپس دامنه هر موج فشار اندازه گیری و به واحد میلیمتر جیوه تبدیل و روی نمایشگر دستگاه نمایش داده می شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دستگاه های فشار خون چگونه کار می کنند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا