منظور از زیست تابی چیست؟

زیست تابی یا نورتابی زیستی عبارت است از تولید نور بوسیله یک موجود زنده نظیر سوسک های شب تاب، کرم های شب تاب و بسیاری از جانورانی که در دریا زندگی می کنند. نور بر اثر واکنش های شیمیایی در قسمت های مختلف بدن جانور تولید می شود. طی این واکنش ها اکسیژن با ماده ای به نام لوسیفرین ترکیب می شود و انرژی به شکل نور بیرون می آید.

برخلاف نورهای الکتریکی، این نور تقریباً هیچ گرمایی تولید نمی کند. جانوران، با تغییر دادن مقدار اکسیژنی که به آنها می رسد، نورهایشان را خاموش و روشن می کنند. بعضی قارچ ها و باکتری ها نیز نور درخشان تولید می کنند.

سوسک های شب تاب در بسیاری از نقاط جهان یافت می شوند. بعضی از آنها هنگام استراحت روی درخت یا زمین از خود نور بیرون می دهند و مابقی نیز هنگام پرواز نورتابی دارند. این نورها سوسک های نر و ماده را برای جفت گیری به هم جذب می کنند. بسیاری از ماهی های اعماق دریا، از خود نور بیرون می دهند تا راهشان را بیابند و یا طعمه خود را جذب کنند.

دانشمندان با تقلید فرآیندی شیمیایی که جانوران به کمک آن نورتابی زیستی دارند، رنگ های سردی تولید می کنند که در چراغ های اضطراری و همچنین برای تولید النگوها و گردنبندهای درخشان مورد استفاده قرار می گیرند. این نورها آنقدر به درخشش ادامه می دهند تا مواد شیمیایی درون وسیله، کاملاً مصرف شوند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «منظور از زیست تابی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب Kingfisher Science Encyclopedia، تالیف Catherine Headlam ترجمه محمود سالک از نشر Kingfisher Books، منتشر شده در ۱۹۹۱ با شابک ۹۷۸۰۸۶۲۷۲۸۵۳۳ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا