دستگاه دروغ یاب چیست؟
جان لارسون (John Augustus Larson)، دانشجوی پزشکی دانشگاه کالیفرنیا، در سال 1921 میلادی دستگاهی ساخت که می توانست دروغ را با دقت قابل توجهی کشف کند. این دستگاه، دروغ یاب نام گرفت. در سال 1972 میلادی، آلن بل مخترع آمریکایی، مدل پیشرفته تری از دستگاه دروغ یاب را ساخت که می توانست لرزش جزیی صدا را که غالباً هنگام دروغ گفتن رخ می دهد کشف کند.
وقتی فردی دروغ می گوید، تغییرات فیزیولوژیکی خاصی در بدنش به وجود می آید. در این حالت، ضربان قلب تندتر و تعرق بیشتر می شود. فشار خون و الگوی تنفسی نیز تغییر می یابد و صدا شروع به لرزیدن می کند. در واقع دستگاه دروغ یاب برای ثبت این تغییرات طراحی شده است.
هنگام استفاده از دستگاه دروغ یاب قسمت های مختلف آن را توسط سیم به بدن فرد متصل می کنند. سپس سوال های مرتبط با موضوع مورد نظر را از او می پرسند. تغییرات فیزیولوژیکی که هنگام پاسخ دادن به این سوال ها رخ می دهد، توسط دستگاه ثبت می شود. در انتها اطلاعات ثبت شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند.
دقت عمل دستگاه دروغ یاب حدود 80 درصد است. در واقع دقت عمل دستگاه تا حدود زیادی به مهارت شخصی که از آن استفاده می کند، بستگی دارد. به علاوه برخی از مجرمین حرفه ای می توانند احساسات خود را به هنگام دروغ گفتن کنترل کنند و دستگاه را فریب دهند. به همین دلیل از نتایج حاصل از دستگاه دروغ یاب نمی توان به عنوان مدرک و دلیل در دادگاه استفاده کرد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «دستگاه دروغ یاب چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.