ذخیره آهن و کمبود آن به چه معنا است؟

در بدن هر فرد بین 2 تا 4 گرم آهن به صورت ذخیره وجود دارد. کاهش ذخایر، خطر کم خونی را مطرح می کند.
هنگام کاهش ذخیره آهن (یعنی در اوایل آن)، بلافاصله علائم کم خونی ناشی از فقر آهن ظاهر نمی شوند. در واقع مدتی پس از ادامه یافتن کاهش ذخیره آهن، هنگامی که دیگر آهنی برای تولید گلبول های قرمز جدید وجود نداشته باشد، کمبود هموگلوبین و کاهش هماتوکریت اتفاق می افتد که اینها خودشان همان نشانه های کم خونی ناشی از فقر آهن هستند و علائم مربوطه از قبیل خستگی، سردرد، بی حالی و رنگ پریدگی را ظاهر می کنند.
به این ترتیب اگر فردی با آزمایش خون متوجه شد که هنوز هموگلوبین و هماتوکریت کافی دارد، ولی فریتین او کاهش یافته، معنایش کاهش ذخیره آهن، ولی عدم بروز کم خونی می باشد. در ابتدا بهتر است با مراجعه به متخصص تغذیه با تصحیح تغذیه و تغییر رژیم غذایی و سپس در صورت نیاز، با دریافت مکمل آهن، وضعیت ذخیره اش بهبود یابد.
اگر فردی صرفاً به علت نگرانی از کمبود ذخیره آهن شروع به خوردن قرص آهن کند، ممکن است در حالی که ذخیره آهن مناسب و کافی دارد، بی جهت مکمل مصرف کند که در این صورت حتی مسمومیت با آهن نیز برایش اتفاق افتد یعنی همان بیماری هموکروماتوز در او اتفاق افتد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «ذخیره آهن و کمبود آن به چه معنا است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله احمدرضا درستی – متخصص تغذیه -، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.