چگونه استرس را از زندگی خود بیرون کنید؟
استرس وقتی بروز می کند که به رویدادی که می خواهد برای شما اتفاق بیفتد و شما گاهی نمی توانید از آن پرهیز کنید، واکنش نشان دهید. نمونه های مختلف از شرایط استرس زا شامل شرکت کردن در جلسه تصمیم گیری پروژه ای بزرگ، تماشای فیلم ترسناک، پیشنهاد ازدواج دادن، سوار چرخ و فلک شدن و گیر کردن در ترافیک هستند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استرس، عوارض جسمی و روانی فراوانی به همراه دارد.
استرس می تواند دارای علائم جسمی و روانی باشد.
علائم و نشانه های جسمی عبارتند از:
- افزایش ضربان قلب
- عرق کردن
- لرزیدن
- درد
- سرگیجه
- خستگی
علائم و نشانه های روانی عبارتند از:
- ناتوانی در تمرکز کردن
- اندوهگین و خشمگین شدن
تحمل کردن استرس های طولانی مدت می تواند سبب ابتلا به بیماری های گوناگون مانند سردردهای تنشی، فشار خون بالا، زخم معده، اختلال خواب، مشکلات پوستی، اضطراب، دلشوره، افسردگی و بیماری های قلب و عروق شود.
اکثر مردم فکر می کنند استرس در هر نوع و اندازه بد است. با این وجود، استرس گاهی برای تحریک کردن و به حرکت در آوردن افراد مفید است. اما وقتی بیش از اندازه شود، غیر قابل کنترل شده، زندگی ما را مختل می کند. در این مقاله شما می توانید با راه های کنترل استرس آشنا شوید.
علت وجود استرس چیست؟
طیف وسیعی از ویژگی های فردی و محیطی می توانند سبب بروز استرس شوند. عواملی وجود دارند که می توانند به افراد برای مهار استرس کمک کنند. فرد خوش بین ممکن است در مقایسه با شخص بدبین استرس کمتری داشته باشد. داشتن دوست و همدم برای حرف زدن نیز می تواند استرس را کم کند.
استرس گاهی می تواند مانع از ابراز نظرات و عقاید فرد شود.
هر کسی ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد و از روشی خاص برای مقابله با استرس استفاده می کند. این روش ها شامل منحرف کردن ذهن از رویداد استرس زا، پرهیز از رویداد استرس زا و انجام کاری مثبت در این موقعیت می باشد. برخی از کارهایی که در شرایط استرس زا می توانید انجام دهید عبارتند از:
واقع بین بودن
واقع بین بودن به کاهش موقعیت های استرس زا کمک می کند. داشتن انتظارات غیر واقعی، استرس را به شدت افزایش خواهد داد. پذیرش واقعیت به انسان در مواجهه با شرایط پُر تنش کمک می کند.
تفکر مثبت
اهمیت دادن به افکار منفی، عادت بد و رایجی است که در طی سال های طولانی ایجاد می شود. این عادت ناخوشایند، اعتماد به نفس افراد را از بین می برد و سبب مضطرب شدن آنها می شود. آموختن روش های تفکر مثبت، استرس شما را کاهش می دهد.
از مشکلات فرار نکنید، آنها را حل و فصل کنید.
وقتی فقط به مشکل فکر می کنید و برای یافتن راه حل تلاش نمی کنید، وضعیت بدتر خواهد شد. باید بر حل و فصل مشکلات تمرکز کنید. هنگام حل و فصل مشکلات، این سوالات را از خود بپرسید:
- عامل نگرانی من چیست؟
- چه کار می توانم انجام دهم؟
- چه تصمیمی باید گرفت؟
- راه حل چیست؟ چه می خواهم؟
- چه اتفاقی خواهد افتاد؟
- چگونه برای حل و فصل مشکل تلاش کنم؟
احساسات خود را بروز دهید.
ممکن است برای پیشگیری از آغاز جر و بحث و مشاجره، احساس خود را به زبان نیاورید و با حرف های همسرتان مخالفت نکنید. این کار را متوقف کنید و احساسات خود را به زبان بیاورید تا همسر شما با افکارتان آشنا شود. صحبت درباره مشکلات به کاهش استرس شما کمک می کند.
زمان را مدیریت کنید.
مدیریت موثر زمان، به معنای اختصاص زمان برای شغل بیرون خانه و خانه و معاشرت و تفریح با دوستان است. برای طراحی جدول زمانی به این نکات توجه کنید: در طراحی جدول زمانی انعطاف پذیر باشید. خانواده، شغل، فعالیت های اجتماعی و اوقات فراغت را در اولویت قرار دهید.
جدول زمانی ایده آل به فرد اجازه می دهد همه فعالیت هایش به موقع به پایان برسد. سعی کنید زمانی را به استراحت اختصاص دهید. در طراحی جدول زمانی، به برنامه کاری خود توجه کنید. کارهای اولویت دار را آغاز کنید.
تغذیه سالم داشته باشید.
توانایی شما در مقابله با استرس وابسته به تندرستی شما است. در این ارتباط، رژیم غذایی، جایگاه مهمی دارد. برای پیروی از رژیم غذایی سالم، این دستورالعمل ها را اجرا کنید: مصرف شکر و نمک را کم کنید. مصرف غذاهای چرب را کم کنید. مواد غذایی متنوع در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. از نوشیدن الکل اجتناب کنید. میوه، سبزیجات تازه، غلات، نان و حبوبات بیشتر مصرف کنید. روزانه دست کم 8 لیوان آب بنوشید.
عضلات خود را شل کنید.
درد عضلانی از علائم و نشانه های ابتلا به استرس است. شل کردن عضلات، یکی از روش های کاهش استرس و تسکین دردهای عضلانی ناشی از آن است. همچنین می توانید از ورزش برای شل کردن عضلات استفاده کنید.
ورزش کنید.
ورزش تاثیر مثبتی بر کیفیت خواب، شل شدن عضلات و کاهش تنش و خستگی می گذارد و ارتباط شما با دیگران را تقویت می کند.
ارتباطات دوستانه را حفظ کنید.
نداشتن هم صحبت صمیمی آزاردهنده است. گفتگو با دوستانی که مورد اعتماد شما هستند و گوش شنوایی دارند، غم و اندوه و استرس شما را کاهش می دهد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چگونه استرس را از زندگی خود بیرون کنید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب راهنمای ازدواج شاد و پایدار: ویژه زوجین جوان، نوشته ی هادی محسنی، غلامرضا حبیبی و مهراندخت عابدینی از انتشارات ترمه، منتشر شده در تیر ۱۳۹۴ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۹۷۸-۴۷۳-۱ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.