راه های رهایی از کینه

احتمالاً افرادی را دیده اید که وقتی از فردی ناراحت می شوند، دیگر نمی توانند از خطای آن فرد بگذرند، تا سال ها این ناراحتی را همراه خود می کشند و هر وقت حرفی از آن فرد به میان می آید، فوراً مسئله ای که دیگر سال ها از آن گذشته را به خاطر می آورند و هنوز از آن فرد همان قدر ناراحت هستند.

چرا بعضی ها کینه ای هستند و برخی دیگر اینطور نیستند؟
چه می شود که ناراحتی از یک نفر، مدت های طولانی در دل باقی می ماند؟
چرا کودکان، کینه ای به دل نمی گیرند؟
اصلاً برای رهایی از حس کینه چه باید بکنیم؟

شما می توانید پاسخ سوال های خود در ارتباط با چرایی کینه و راه های رهایی و کنار گذاشتن آن را همین الان دریافت کنید.

اینکه چرا بعضی افراد کینه ای هستند و برخی نیستند، مستقیماً به تربیت باز می گردد. کینه اکتسابی است؛ یعنی هیچ نوزادی به صورت مادرزادی، کینه را با خودش به این دنیا نمی آورد. کینه از راه تربیت حاصل می شود؛ به عبارتی ممکن است فردی در زندگی اش سرزنش شده باشد و در سنین 3 تا 5 سالگی که حسادت رشد می کند و باید به شیوه ای درست برطرف شود، این امر توسط پدر و مادر به درستی انجام نگرفته باشد و آنان به درستی حسادت را در فرزندشان برطرف نکرده باشند؛ بنابراین حسی در وجود فرد باقی می ماند، یا تبعیض هایی که والدین بین فرزندان قائل می شوند و حتی تحقیر فرد، روگردانی والدین از کودک، تنبیهات بدنی و… می توانند موجب ایجاد حس کینه در فرد شوند؛ یعنی وقتی فرد از مسئله ای آزرده باشد، آن را تبدیل به عقده های فروخورده کرده و آن را با خودش حمل کند، حس کینه در وجودش ریشه می دواند.

بنابراین وقتی از فردی خشمگین می شویم، اگر خشم خود را به شکل ناراحتی نشان دهیم، مثلاً با حرف زدن، اعتراض کردن یا با حرکات بدن و… این ناراحتی تبدیل به کینه نمی شود؛ چون طرف مقابل هم در مورد کاری که موجب ناراحتی ما شده است، صحبت می کند، دلیل می آورد یا کارش را توجیه می کند و هر دو نفرمان فرصت پیدا می کنیم تا در مورد مشکل رخ داده صحبت کنیم و دیگر ناراحتی ما تبدیل به کینه نمی شود، اما وقتی خشمگین می شویم و به دلایل مختلف خشم خود را سرکوب می کنیم، در ما عقده ای ایجاد می شود که آن عقده تبدیل به کینه خواهد شد.

در کودکی اعتراض، خشم و… بارزتر نشان داده می شوند، اما در بزرگسالی این گونه نیست و ما به ناچار برخی احساسات مان را پنهان می کنیم؛ چون یکی از مکانیزم های دفاعی ما این است که در مقابل دیگران نقاب بزنیم. در کودکی نقابی وجود ندارد و کودک، رها است، گریه می کند، فریاد می کشد، اما به مرور یاد می گیرد باید نقاب بزند؛ چون زشت است که همه احساساتش را به راحتی نشان بدهد؛ به همین دلیل فرو دادن خشم که یکی از آن احساسات است، کم کم به کینه تبدیل می شود.

ارتباط کینه با وسواس فکری
کینه و وسواس فکری وجه مشترکی دارند و آن، تکرار افکار منفی است. فرد کینه ای در اوقات فراغتش به افکار منفی که در مورد ناراحتی از دیگران است، می پردازد. او صدای کینه را بزرگ می کند. در افراد وسواسی دغدغه یک فکر مدام می آید و می رود که البته در کینه هم همین طور است. همین که فرد یکجا می نشیند، یادش می افتد که فلانی به من بدی کرد. اگر فردی در مورد ناراحتی اش از دیگران صحبت کند، خیلی بهتر است؛ اما بیشتر اوقات این صدا در ذهن فرد طنین می اندازد و فرد در افکارش ناراحتی از دیگران را مدام تکرار می کند و همین گفتگوی ذهنی و بیرون نریختن ناراحتی ها، مشکل او را دو چندان می کند.

تداوم کینه گاهی می تواند موجب وسواس شود، در وسواس فکری تعادل هورمون های مغز به هم می ریزد. گاهی بر هم خوردن تعادل هورمون های مغزی موجب بیماری روانی می شود و گاهی بر عکس، یک بیماری روانی ممکن است تعادل هورمون های مغزی را به هم بریزد.

کینه موجب ناراحتی قلب و عروق، ناراحتی گوارش و معده و حتی منجر به اختلال در تنفس می شود و در نهایت روی کارکرد مغز تاثیر منفی می گذارد. برای رهایی از این تاثیرات منفی باید هر مسئله ای در جای خودش حل شود، حالا یا منجر به بخشش شود یا کنار گذاشته شده و پرونده آن بسته شود.

شیوه تربیت صحیح
پدر و مادر، باید یک نمونه عملی برای فرزندان شان باشند و به او مدیریت هیجانات و خشم را بیاموزند و هر جایی هم که کودک خشمگین بود، اجازه بدهند او خشم خود را به شیوه ای صحیح بیرون بریزد؛ یعنی یادشان باشد هرگز خشم کودک را سرکوب نکنند تا این خشم در آینده تبدیل به تنفر و عقده نشود. هر جایی هم که می بینند فرزندشان در مورد یک نفر با توهین و تحقیر حرف می زند و اسرار او را فاش می کند، باید فوراً جلوی این رفتار او را بگیرند و در عوض راه حل منطقی و درست را به کودک معرفی کنند و به او بگویند: «به جای اینکه اسرار فلانی را آشکار کنی یا او را تحقیر کنی، باید به شیوه ای صحیح با همان فرد در مورد کاری که کرده و تو را ناراحت کرده صحبت کنی و باید از او بپرسی که از چه چیزی ناراحت است و بدین ترتیب مشکلت را با او حل کنی.»

در واقع باید به کودک راه حل مسئله را بیاموزیم. حتی خودمان باید مهارت های فرزندپروری را بیاموزیم و رفتار درستی با فرزندمان داشته باشیم.

پیامدهای کینه
کینه عواقب بسیار بدی دارد که اولین آن حسد است. حسادت باعث می شود آرامش فرد گرفته شود و او خودش را با دیگری مقایسه کند. مورد بعدی این است که ارتباط فرد با دیگران تحت تاثیر قرار می گیرد، فرد با کسی که از او کینه به دل دارد، ارتباط خوبی نخواهد داشت، به علاوه او حتی با اطرافیان کسی که از او کینه دارد هم نمی تواند ارتباط خوبی داشته باشد.

مسئله بعدی افشاء اسرار است؛ یعنی وقتی از یک نفر کینه داریم، ناخودگاه به او صدمه می زنیم و این صدمه زدن بیشتر اوقات به شکل افشاء اسرار آن فرد اتفاق می افتد. اگر کینه برطرف نشود، ممکن است اختلاف بین دو نفر شدت بیشتری پیدا کند و یک مشکل کوچک هر روز بزرگتر و جدی تر شود.

راهکارهای ترک کینه
وقتی صدای کینه را بیش از حد بلند کنیم، آن کینه درون ما بزرگ می شود و قوت می گیرد. پس باید صدای آن را خاموش کنیم. وقتی یاد موضوعی می افتیم که موجب می شود ما از کسی کینه ای به دل بگیریم و صدای کینه درونمان را بشنویم، باید فعالیت مثبتی را شروع کنیم؛ به عنوان مثال اگر کینه ناشی از شکست مالی باشد، سعی کنیم فعالیت اقتصادی دیگری را شروع کرده و شکست را جبران کنیم و در عزای آن ننشینیم. اگر شکست مان عاطفی بوده، خودشناسی کنیم تا شکست عاطفی رخ داده جبران شود.

گاهی بعضی کینه ها صدمه بزرگی به افراد می زنند و قابل فراموشی نیستند؛ به عنوان مثال تجاوز جنسی یا مواردی از این دست که در این شرایط حتماً باید با مشاور و روانشناس مشورت کرد.

فرد کینه ای باید برون ریزی کند و در مورد کینه اش با کسی حرف بزند. مخفی کردن به کینه عمق می دهد. ما باید قاب دیدمان را بزرگتر کنیم. اگر از کسی کینه داریم، باید شرایط زندگی او را بررسی کنیم و خودمان را جای او بگذاریم و فکر کنیم اگر ما جای او بودیم، شاید صدمه ای به مراتب بزرگتر به طرف مقابل مان می زدیم.

نکته پایانی این است که باید صبوری را تمرین کنیم، چون صبر یک مهارت است و مادرزادی نیست. پدر و مادر باید به فرزندان شان صبوری را بیاموزند تا فرزند بداند که وقتی چیزی را می خواهد، نمی تواند همان لحظه به خواسته اش برسد؛ و خودمان نیز نباید فراموش کنیم که باید مهارت بخشش و صبر را هر روز تمرین نماییم.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «راه های رهایی از کینه»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله دکتر زهرا رمضانخانی در مجله موفقیت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا