رژیم آب و آبمیوه، اشتباه و مضر هستند
تابستان و فصل گرما می تواند برای افرادی که چندان صبور نیستند، فصل سرعت در کاهش وزن باشند. از این رو بازار انواع رژیم های غذایی سخت در این فصل بیشتر می شود و در این میان سر و کله رژیم های عجیب و غریب پیدا می شود. رژیم آب و آبمیوه از جمله رژیم هایی است که به افراد وعده لاغری سریع و آسان می دهد.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، در این نوع رژیم ها فرد تنها آب یا آبمیوه می نوشد و هیچ ماده غذایی دیگری را مصرف نمی کند، اما آیا گرفتن این رژیم های سخت می تواند راهی به سوی لاغری و تناسب اندام باشد؟ برای بررسی این دو رژیم با دکتر محمد هاشمی گفتگو کرده ایم که شما می توانید در ادامه مشروح این گفتگو را مطالعه نمایید.
با شروع فصل گرما، برخی رژیم ها بیشتر شایع می شوند. یکی از این رژیم ها معروف به رژیم آب است. به نظر شما، این نوع رژیم می تواند راهی برای کاهش وزن و سلامتی باشد؟
نیازهای اساسی بدن انسان در طول سال (در فصول متفاوت) تفاوت چندانی نمی کند. به بیان دیگر در هر فصلی از سال، بدن انسان به همان میزان گروه های اصلی غذایی نیاز دارد. با این حال در فصل گرما بخصوص در فصل تابستان، به دلیل گرما، تعریق بدن افزایش پیدا می کند و به همین جهت نیاز بدن به آب افزایش پیدا می کند. این مسئله منجر نمی شود که نیاز بدن به دیگر گروه های غذایی از جمله نانو غلات، پروتئین، سبزی ها و… کم شود؛ بنابراین بدیهی است که انسان برای تامین انرژی و بازسازی بافت های بدن خود، نیاز به این مواد غذایی دارد.
در صورتی که گروه های اصلی مواد غذایی نادیده گرفته شوند و صرفاً رژیم های غذایی خاصی مصرف شود و باقی حذف شوند، قطعاً می توان گفت بدن فرد دچار سوء تغذیه شده و سیستم سوخت و ساز بدن دچار آسیب های جدی می شود؛ بنابراین عقیده های با عنوان رژیم آب، که خوردن آب را جایگزین مواد غذایی لازم بدن می کند، عقیده نادرستی است و افراد باید بدانند که این نوع به اصطلاح رژیم های لاغری هیچگونه پشتوانه علمی ندارند.
تاکنون هیچ مرجع علمی تایید نکرده است که فرد برای کاهش وزن خود می تواند تنها آب بخورد. در این حالت بدن از منبع کسب انرژی خود محروم می شود و سپس ذخایر چربی و پروتئین خود را از دست می دهد. شاید در ظاهر، فرد لاغری را تجربه و فکر کند که موفق شده است اما از آنجا که لاغری به صورت علمی و درست حاصل نشده و ذخایر بدن از دست رفته است، می تواند عوارض ناخوشایندی برای فرد به بار بیاورد.
عوارض این گونه رژیم ها چیست؟
اولین عارضه که برای این افراد به وجود می آید، عوارض پوستی است؛ سپس با کم شدن ذخایر بدن، مشکلات کلیوی و خونی برای فرد به وجود می آید و بتدریج این روند منجر به کاهش آهن مغز استخوان، پروتئین ها و از بین رفتن عضلات می شود و نهایتاً اعمال حیاتی ارگان های مختلف را مختل می کند؛ بنابراین توصیه می کنم افرادی که به دنبال کاهش وزن خود هستند، از این نوع رژیم پرهیز کنند.
این نوع رژیم در کوتاه مدت نیز آسیب رسان است؟
ممکن است که بعضی افراد بر این اعتقاد باشند که برای مدت کوتاهی از این رژیم استفاده می کنند و پیش از آنکه ذخایر بدن شان کاهش پیدا کند، آن را متوقف می کنند. در این مورد باید گفت استفاده از این رژیم نادرست، در همین مدت کوتاه، منجر به کاهش فراوان کالری وارد شده به بدن می شود. در نتیجه سیستم سوخت و ساز بدن تطابق پیدا کرده و وزن افراد بعد از همین یک دوره کوتاه رژیم به سرعت و با مقادیری بیش از گذشته، افزایش پیدا می کند.
یکی از شیوه هایی که در رژیم آب بسیار رایج است، خوردن آب سرد است. به عبارت دیگر تبلیغات این نوع رژیم توصیه می کند تا افراد آب خیلی سرد بخورند زیرا بدن برای افزایش دمای بدن، کالری بیشتری می سوزاند. دمای داخل بدن انسان 37 درجه سانتیگراد است. وقتی فردی نوشیدنی هایی همانند آب را با دمای کمتر از این دما بنوشد، این دما با دمای درون بدن به تعادل می رسد. اما افراد باید توجه داشته باشند که نوشیدن آب خیلی سرد می تواند به بخش های ابتدایی و فوقانی دستگاه گوارش از جمله حلق و حنجره آسیب های التهابی وارد کند.
نوع دیگری از رژیم های لاغری که در تابستان به شدت طرفدار پیدا می کند، رژیم آبمیوه است. به نظر شما آیا این نوع رژیم برای کاهش وزن مناسب است؟ آیا می تواند همه مواد مورد نیاز بدن را تامین کند؟
واقعیت این است که آبمیوه از نظر تغذیه ای جایگاه خوبی ندارد زیرا بخشی از الکترولیت ها یا مواد معدنی و خصوصاً فیبر در فرآیند آبگیری در مقایسه با میوه اصلی تغییر می کند. اگر قرار باشد از آبمیوه های صنعتی استفاده کنیم، باید به این نکته توجه داشته باشیم که این آبمیوه ها در فرآیند پاستوریزاسیون یا در فرآیند نگهداری ممکن است برخی از خواص خود را از دست بدهند.
از سوی دیگر آبمیوه یک خوراکی سرشار از کالری است و یک لیوان آبمیوه، انرژی معادل 3 الی 4 میوه را دارد و به صورت متوسط هر لیوان آب میوه بین 100 الی 200 کیلوکالری انرژی دارد. نباید فراموش کنیم فرد برای سوزاندن این مقدار انرژی، باید حدود 3 کیلومتر پیاده روی کند.
همچنین همانند رژیم آب، در صورت استفاده از آبمیوه ها، بدن را از مصرف نانو غلات، پروتئین ها و… محروم کرده ایم. از طرف دیگر خلاف تصور عموم، از یک خوراکی پُر کالری استفاده می کنیم؛ به همین دلیل است که رژیم آبمیوه نه تنها باعث لاغری نمی شود بلکه می تواند بدن را با کمبود منابع مواجه کند. البته برخی از افراد که به دلیل استفاده زیاد از مواد چرب یا شیرین، دچار وزن بالا شده اند، زمانی که خود را محدود به مصرف آبمیوه می کنند، به دلیل کم شدن انرژی دریافتی نسبت به گذشته ممکن است با کاهش وزن مواجه شوند ولی این کاهش وزن به معنی سلامت فردی نیست و بدن کم کم با کمبود مواد غذایی مواجه خواهد شد.
عقیده ای مبنی بر اینکه این رژیم ها می توانند برای پاکسازی و جوان سازی پوست، موثر باشند، وجود دارد. نظر شما در این مورد چیست؟
به عقیده بنده افراد برای اینکه پوست بهتری داشته باشند، بهتر است از نظرات افراد متخصص در این زمینه استفاده کنند و به هیچ وجه به روش هایی روی نیاورند که هیچ پشتوانه علمی ندارند. پوست انسان از مواد مختلفی از جمله لایه های چربی، رشته های پروتئینی و… تشکیل شده است و اگر منابع تامین این مواد را از سبد غذایی خود حذف کنیم، ممکن است به زیبایی پوست خود آسیب برسانیم.
آیا گرفتن رژیم هایی مانند رژیم آب و آبمیوه می تواند تاثیری در کاهش حجم معده داشته باشد؟
واقعیت این است که حجم معده در طی یک فرآیند کوچک یا بزرگ می شود و این فرآیند نیازمند زمان است؛ بنابراین نمی توان توقع داشت که با گرفتن رژیم های سخت، طی 10 روز یا حتی روزه داری این حجم را کاهش داد. کما اینکه این گونه رژیم ها نه تنها حجم معده را کاهش نمی دهند بلکه منجر به افزایش حجم معده می شوند زیرا فرد در این نوع رژیم به دلیل عدم تامین مواد غذایی مورد نیاز خود و گرسنگی، حجم بیشتری را مصرف می کند.
بسیاری از افرادی که تبلیغ این نوع رژیم ها را می کنند، معتقدند که گرفتن این نوع رژیم منجر به تصفیه خون می شود. نظر شما در این خصوص چیست؟
کلمه تصفیه خون یک اصطلاح کاملاً غیر علمی است. باید از افرادی که این اصطلاح نادرست را بکار می برند سوال کرد که منظورشان از تصفیه خون چیست؟ اگر منظورشان پاکسازی خون از مواد زائد است، این مسئولیت بر عهده ارگان های حیاتی بدن، از جمله کبد و کلیه و حتی پوست است.
در این صورت فرد نیاز دارد با یک تغذیه سالم و کامل و نوشیدن آب به میزان کافی، به این ارگان ها کمک کند تا تصفیه خون را انجام دهند. اما این به معنای این نیست که ماده غذایی خورده شود تا تصفیه خون انجام گیرد. این عقیده اصلاً مرجع علمی ندارد. به عنوان مثال بسیاری می گویند که آب انار خون را تصفیه می کند! در حالی که چنین تصوری باطل است و هیچ خوراکی نمی تواند مسئولیت ارگان های بدن از جمله کبد و کلیه را انجام دهد. توصیه می کنم که افراد در این موارد با یک متخصص مشورت کنند.
منابع
مصاحبه علمی «رژیم آب و آبمیوه، اشتباه و مضر هستند» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به گزارش فاطمه انصاری، تدوین و نگارش شده است.