تمریناتی برای گفتگوی درونی مناسب

اگر بلند بلند با خودتان صحبت کنید خیلی ها ممکن است فکر کنند شما مشکل اختلال روانی دارید، اما این یک واقعیت است که گفتگوی درونی یکی از مهم ترین عناصر تشکیل دهنده شخصیت و تصور ما از خودمان است. در واقع گفتگوی درونی ما با خودمان مهم ترین سهم را در شکل گیری تصور ما از خودمان دارد. اگر به قدرت و شایستگی خود باور داشته باشید، دستیابی به اهداف و خواسته هایتان ممکن می شود.

تمریناتی که در ادامه به آنها اشاره می شود به شما کمک می کند که عادات مثبت خود را تقویت کرده و بر اندیشه های منفی غلبه کنید. مطمئن باشید که با انجام این تمرینات حال روحی تان بهتر خواهد شد و احتمالاً در زندگی هم موفق تر خواهید بود.

تمرین 1: دیالوگ تان را بنویسید.

یک روز معین در هفته را به انجام این تمرین اختصاص دهید. بهتر است در آن روز کار غیر معمول یا پُر هیجانی در برنامه روزانه تان نباشد. یک دفترچه یادداشت کوچک یا یک سررسید همراه خود داشته باشید و هر دو ساعت یکبار کار خودتان را متوقف کنید و گفتگویی را که در دو ساعت گذشته در ذهن تان با خود داشته اید مختصراً یادداشت کنید. این گونه در طول روز حدود 8 تا 10 یادداشت تهیه کرده اید که نوشتن هر کدام نباید بیش از چند دقیقه از وقت شما را بگیرد و باید حداقل شامل موارد زیر باشد:

  • وضعیت ظاهریتان
  • کار اصلی که در دو ساعت گذشته به انجام آن مشغول بوده اید.
  • میزان هوشمندی و توانایی که در انجام کار داشته اید.
  • مهارت ها و قابلیت هایتان در انجام کارها
  • میزان شایستگی و ارزشی که برای خودتان قائل بوده اید.

اگر برایتان آسان تر است که دو ساعت صبر نکنید به محض شروع گفتگوی درونی آن را بنویسید. فایده این تمرین این است که بدون اینکه به برنامه اصلی روزانه ما خللی وارد شود، از نوع تفکر خودمان نسبت به شخص خودمان آگاه می شویم.

تمرین 2: تمرین قبل از سخنرانی

تصور کنید که باید فردا در محیط کارتان یک سخنرانی یا ارائه مطلب یا حتی یک کنفرانس داشته باشید. باید فرض کنید که تعدادی از مشتریان اصلی شرکت شما یا ارباب رجوع های شما به همراه همکاران و رئیس تان هم در آن جلسه حضور دارند.

امشب، شب پیش از جلسه است و شما در تاریکی در رختخواب خود دراز کشیده اید. چه چیزی در این مورد به خودتان خواهید گفت؟

برای این تمرین وقت زیادی بگذارید و هر آنچه از ذهن تان می گذرد، صادقانه و بدون خودسازی و تا آنجا که به یاد دارید یادداشت کنید.

تمرین 3: مشترکات را بیابید.

به هر دو نوشته های تمرین 1 و 2 نگاه کنید و به دنبال نقاط مشترک آن بگردید. چه افکار و نکاتی در هر دو مشترک است؟ موارد اشتراک را تشریح کنید.

تمرین 4: مثبت و منفی را دایره بکشید.

هنگام بازخوانی یادداشت های شماره 1 و 2 چه احساسی داشتید؟ در مورد خودتان چگونه قضاوت می کردید و به خودتان چه می گفتید؟ نوع نگاه تان چگونه است: مثبت و خوشبینانه؟ یا بدبینانه و محکوم کننده؟ در صورت خوش بینی، آیا آن را مبتنی بر اساس منطق می دانید؟ یا فقط بر مبنای یک اعتماد به نفس کاذب و گذرا است؟ آیا در نوشته هایتان به قسمتی برخورد کرده اید که مضمونی انتقادی و خصمانه داشته باشد؟ از سوی دیگر گاهی واگویه ما با خودمان از خوش بینی محض سرچشمه می گیرد. در بازخوانی نوشته هایتان دور قسمت های مطلقاً مثبت یا مطلقاً منفی دایره ای بکشید.

نتیجه گیری

پس از بازخوانی و مشخص کردن نکات مهم موارد فوق حالا از خود بپرسید که امروز رابطه دوستانه شما با خودتان چگونه بوده است. در واقع صدای درونی شما دوستی است که مدام زیر گوش شما افکار خود را بازگو می کند. شما بیش از هر کسی هدف صحبت های خودتان هستید. آیا فضا را برای خود مسموم می کنید و تجارب روزمره را به کام خود تلخ می کنید یا پیام هایتان منطقی و سازنده است؟

این را بدانید که ادامه دادن این تمرینات در مهار افکار منفی و مخرب تاثیری به سزا داشته و در بلندمدت می توانیم رفتارهای منفی خود را از بین ببریم یا بسیار کاهش دهیم.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «تمریناتی برای گفتگوی درونی مناسب»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله آتوسا آرمین در مجله همشهری تندرستی، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا