علم سیستماتیک: مطالعه تاریخ تنوع حیات
همه موجودات از یک منشاء اولیه پدید آمده اند، بنابراین همه با هم در نهایت فامیل هستند، اما چطور و کجا نسب ها به هم می رسند؟ این موضوع علم سیستماتیک در زیست شناسی است.
حیات از کجا آمده و این همه تنوع موجودات زنده چگونه به وجود آمده است؟ مطابق پذیرفته شده ترین تئوری های موجود، همه حیات و تنوع موجودات روی زمین از تک سلولی اولیه پدید آمده است. بنابر این فرض، همه موجودات زنده و حتی گونه های منقرض شده حیات روی زمین در نهایت دارای یک وابستگی و ارتباط با یکدیگر هستند.
علمی که این ارتباط فرگشتی بین موجودات زنده را مطالعه می کند، سیستماتیک نام دارد. به بیان دیگر علم سیستماتیک مطالعه تنوع انواع حیات در گذشته و حال و رابطه بین موجودات زنده در خلال زمان است. این رابطه در قالب درخت فرگشتی، کلاد نما (دسته بندی موجودات بر اساس نزدیکترین نیای مشترک شناخته شده) و درخت تبارزایی تصویرسازی شده است. به بیان بهتر سیستماتیک روشی برای فهم تاریخ فرگشت روی زمین است. این دانش می گوید اگر به اندازه کافی در زمان عقب بروید، بالاخره به یک نیای مشترک با هر یک از موجودات زنده روی زمین می رسید؛ اعم از گیاهان، جانوران یا دیگر گروه ها.
سیستماتیک گیاهی از گرایش های رشته زیست شناسی است که به جمع آوری نمونه های گیاهی، شناسایی، نامگذاری و در نهایت طبقه بندی گیاهان می پردازد. سیستماتیک گیاهی و زیرشاخه های علوم زیستی همانند تمام رشته های علوم پایه مانند زمین شناسی، شیمی، ریاضی و فیزیک از رشته های علمی بنیادی هستند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «علم سیستماتیک: مطالعه تاریخ تنوع حیات»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.