آنچه که از پیوند کلیه باید بدانید
درمان بیماران کلیوی به عوامل بسیاری وابسته است. نوع بیماری و مرحله ای که در آن بیماری تشخیص داده شده است، دو عامل موثر در مراحل اولیه درمان هستند. مراحل بعدی درمان استفاده از دستگاه دیالیز می باشد که با تصفیه خون بیمار کار کلیه را برای او انجام می دهد. استفاده از این دستگاه در دو حالت همودیالیز و دیالیز صفاقی است که به ترتیب در اولین و دومین حالت، بیمار هفته ای سه و هفت مرتبه از دستگاه استفاده می کند. با وجود این در صورت پیشرفت بیماری استفاده از دیالیز پاسخگو نخواهد بود و بیمار مجبور به پیوند کلیه می باشد. این عمل رایج ترین پیوند عضو در جهان است و درصد موفقیت آن نسبت به سایر پیوندها بالاتر است.
پیوند کلیه آخرین راه نجات بیماران کلیوی است که در آن، کلیه را یا از افراد زنده به فرد نیازمند پیوند می زنند و یا از فوت شده مرگ مغزی. البته بهترین گزینه ها برای اهدای کلیه به یک بیمار کلیوی اعضای خانواده او هستند بخصوص خواهران و برادران.
گیرنده و دهنده کلیه باید گروه خونی و بافت های یکسان داشته باشند. همچنین اهدا کننده کلیه باید سلامتی کامل داشته باشد تا در آینده بتواند با یک کلیه به زندگی اش ادامه دهد.
دریافت کلیه از فرد مرگ مغزی شده نیز روش دوم پیوند است.
نکات پیوند کلیه
دهنده و گیرنده کلیه باید سلامت عمومی داشته باشند. قلبشان مثل ساعت کار کند. گرفتار چاقی نباشند. سیستم گردش خون شان بی عیب و نقص باشد. از نظر احساسی و روانی متعادل باشند و فرد گیرنده، پذیرش لازم برای مصرف داروهای پس از پیوند را داشته باشد.
به همین دلیل قبل از پیوند، آزمایش های بسیاری به ویژه روی دهنده کلیه انجام می شود. به عبارتی از معاینه بالینی گرفته تا عکس قفسه سینه، آزمایش های خونی و ادرار، سونوگرافی و آنژیوگرافی کلیه و مصاحبه با روانپزشک باید انجام گردد.
با پیوند کلیه معمولاً زندگی پُر درد و رنج بیماران مزمن کلیوی رفع می شود. آنها از دیالیز خلاص می شوند، رژیم های سخت غذایی شان برداشته می شود و توان و انرژی پیش از بیماری را باز می یابند، اما ممکن است همه چیز به این خوبی پیش نرود. به عنوان مثال داروهایی که مانع از پس زدن کلیه می شوند عوارض جانبی به بار بیاورند یا احتمال بروز عفونت و انواعی از سرطان، محتمل است. حتی نگرانی از پس خوردن کلیه پیوندی به ترس دائمی گیرنده تبدیل شود.
با این حال، بر اساس آمار انجمن حمایت از بیماران کلیوی ایران، شانس موفقیت در پیوند کلیه از جسد، 80 تا 85 درصد و بخت موفقیت پیوند کلیه از اهدا کنندگان زنده، 90 تا 95 درصد است. همچنین یک کلیه پیوندی می تواند تا 25 سال در بدن فرد گیرنده کارکرد داشته باشد. بنابراین فقط مراقب های ویژه از آن نیاز است.
علائم پس زدن کلیه
اگر فرد گیرنده کلیه، علائم زیر را داشته باشد، بدن فرد در حال پس زدن کلیه است:
- ادرار کم یا جریانش قطع شود.
- مچ پا ورم کند و فشار خون بالا برود.
- کراتینین خون بالا باشد و منطقه پیوند سفت و قرمز شود.
سلامتی شما آرزوی ما است.