بینی چگونه بوها را حس می کند؟

ما به کمک بینی خود نفس می کشیم و بوها را حس می کنیم. اگر حساسیت بینی نسبت به بوها از بین برود، نمی توانیم هیچ بویی را تشخیص بدهیم.

بینی از دو استخوان تشکیل شده است و بین دو چشم، زیر پیشانی و بالای لب ها قرار دارد. دیوار غضروفی که بین دو استخوان بینی قرار گرفته است، حفره های بینی را از یکدیگر جدا می کند. در انتهای حفره های بینی، لایه نازکی به نام مخاط بویایی وجود دارد که مایعی خاص ترشح می کند. این مایع، بینی را مرطوب نگه می دارد.

مجاری بینی پوشیده از مو است. این موها از ورود ذرات خارجی و گرد و غبار به ریه ها جلوگیری می کنند. به این ترتیب هوا توسط بینی تصفیه می شود و پس از عبور از نای به ریه ها می رسد.

گیرنده های بویایی در مخاط بالای حفره بینی قرار دارند. مخاط بینی دارای گیرنده های متفاوتی است. هر یک از این گیرنده ها نسبت به بویی خاص حساسیت بیشتری نشان می دهند. مواد بودار، مواد فراری هستند که در چربی و آب حل می شوند. این مواد که در هوا پراکنده اند، در مایع روی مخاط بویایی حل می شوند و گیرنده های بویایی را تحریک می کنند. پس از آن، اعصاب، پیام های بویایی را به مغز ارسال می کنند و ما بو را احساس می کنیم.

حس بویایی نسبتاً سازش پذیر است. وقتی چند بو در محیط وجود دارد، ما مخلوطی از بوها را احساس می کنیم و بوی قوی تر تا حدودی اثر سایر بوها را مخفی می کند. انسان می تواند نزدیک به سه هزار نوع بو را تشخیص دهد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «بینی چگونه بوها را حس می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا