اثرات آرامش بخش گوش دادن به موسیقی

گوش دادن به موسیقی، سلامت ذهنی انسان را بهبود می بخشد و سلامت جسمی را به شکل عجیب و حیرت انگیزی تقویت می کند. چارلز داروین می گوید: «اگر به من فرصت زندگی دوباره داده می شد، قانونی وضع می کردم برای آنکه دست کم یکبار در هفته شعری بخوانم و آهنگی بشنوم.»

در این مقاله شما می توانید با برخی از مزیت ها و اثرات گوش دادن به موسیقی آشنا شوید.

شادتر شدن

ویلیام جیمز می گوید:
من به خاطر اینکه می خوانم شاد نیستم؛ به خاطر این شاد هستم که می خوانم.

پژوهش ها ثابت کرده اند وقتی به نوعی موسیقی که دوست دارید گوش می دهید، مغزتان دوپامین (انتقال دهنده عصبی که حالت سرخوشی ایجاد می کند) ترشح می نماید.

دوپامین موجب می شود احساساتی مثل خوشحالی، وجد و لذت داشته باشید. پس، این بار که به تقویت عاطفی نیاز داشتید، به مدت 15 دقیقه به آهنگ مورد علاقه تان گوش بدهید.

بهبود عملکرد در هنگام دویدن

دانشمندان طی آزمایش هایی دریافته اند دوندگانی که به موسیقی انگیزه بخش ملایم یا تند گوش می دهند 800 متر اول دویدن شان را از دوندگانی که به موسیقی آرام گوش می دهند یا اصلاً بدون گوش دادن به موسیقی می دوند، سریع تر به اتمام می رسانند. برای منظم کردن افکارتان، به آهنگ هایی گوش بدهید که برایتان الهام بخش هستند.

کاهش استرس، بهبود سلامت

بیلی جوئل می گوید:
من فکر می کنم موسیقی به خودی خود شفابخش است. فوران هیجان آدمی است. چیزی است که همه ما شیفته اش هستیم، فارغ از فرهنگی که به آن تعلق داریم.

شنیدن آن موسیقی که از آن لذت می برید سطح هورمون استرس (کورتیزول) را در بدن تان کاهش می دهد، که تاثیرات استرس مزمن را خنثی می کند. این یافته مهمی است چون استرس، عامل 60 درصد از تمام بیماری ها است. یکی از مطالعات نشان داده است که اگر انسان ها از طریق نواختن سازهای کوبه ای و خواندن به صورت فعالانه در تولید موسیقی شرکت کنند، سیستم ایمنی شان حتی از زمانی که به صورت گذرا موسیقی گوش کنند بیشتر تقویت می شود.

کمک به بهتر خوابیدن

برتولد اوئرباخ می گوید:
موسیقی غبار زندگی روزمره را از روح آدمی می زداید.

مطالعه ای نشان داد دانشجویانی که 45 دقیقه پیش از به رختخواب رفتن موسیقی کلاسیک آرامش بخش گوش می دهند بطور قابل ملاحظه ای بهتر از دانشجویانی می خوابند که به یک کتاب صوتی گوش می دهند یا چیزی متفاوت از برنامه هر روزشان گوش نمی دهند. اگر در خوابیدن مشکل دارید، پیش از رفتن به رختخواب و خوابیدن، شنیدن قطعاتی از باخ و موتسارت را امتحان کنید.

کاهش افسردگی

مایا آنجلو می گوید:
موسیقی پناه من بود. من می توانستم به فضای میان نُت ها بخزم و به تنهایی پشت کنم.

بیش از 350 میلیون نفر در سرتاسر جهان از افسردگی رنج می برند. 90 درصد از آنها بی خوابی را هم تجربه می کنند. پژوهش بی خوابی مشخص کرد نشانه های افسردگی در گروه هایی که پیش از موعد خواب به موسیقی کلاسیک گوش می دهند به طرز معنی داری کاهش می یابد.

مطالعه دیگری نیز نشان داد موسیقی، بسته به نوع آن، می تواند به بیمارانی که نشانه های افسردگی دارند کمک کند. صداهای تامل برانگیز و موسیقی کلاسیک روحیه افراد را تقویت می کند، ولی موسیقی تکنو و هوی متال آنها را حتی افسرده تر هم می کند.

دفعه بعد که احساس یاس کردید، برای تقویت روحیه تان کمی موسیقی تامل برانگیز یا کلاسیک گوش بدهید.

کمک به کمتر خوردن

توماس هاردی می گوید:
بین موسیقی و خوردن نوعی پیوند دوستانه برقرار است.

پژوهشی نشان داد که ملایم کردن نور و موسیقی موقع غذا خوردن باعث می شود افراد کالری کمتری مصرف کنند و از غذایشان بیشتر لذت ببرند. اگر به دنبال راه هایی برای کاهش اشتهای خود هستید، کم کردن نور و شنیدن موسیقی ملایم را بار بعد که سر میز غذا نشستید امتحان کنید.

افزایش روحیه هنگام رانندگی

آلیسون کرائوس می گوید:
این همان چیزی است که دوست دارم. بدون مزاحم، داخل اتومبیل خودم بنشینم و در باران موسیقی گوش بدهم. هنوز آهنگ های بی نظیر بسیاری برای خواندن مانده است.

دانشمندان در مطالعه ای دریافته اند شنیدن موسیقی می تواند به نحو مثبتی بر روحیه شما هنگام رانندگی تاثیر بگذارد، که نسبت به زمانی که موسیقی گوش نمی دهید به رفتاری ایمن تر منجر می شود. بار بعد که از ترافیک خسته شُدید، آهنگی بگذارید تا اوضاع روحی تان را بهبود ببخشید. این کار روی عملکرد رانندگی تان هم تاثیر می گذارد، حتی ممکن هست کمک کند ایمن تر برانید.

تقویت یادگیری و حافظه

جودی پی کولت می گوید:
موسیقی زبان حافظه است.

پژوهشگران کشف کرده اند که موسیقی می تواند به یادگیری شما کمک کند و یادآوری اطلاعات را بهبود ببخشد، ولی به میزان علاقه شما به موسیقی بستگی دارد و موسیقیدان بودن یا نبودتان. نتایج نشان داده شرکت کنندگانی که موسیقیدان می باشند همراه با موسیقی خنثی بهتر یاد می گیرند ولی وقتی موسیقی فرح انگیز اکران می شود بهتر آزمون می دهند. از طرفی دیگر، غیر موسیقیدان ها، با موسیقی مثبت بهتر یاد می گیرند ولی با موسیقی خنثی بهتر آزمون می دهند.

آرامش بیماران پیش و پس از جراحی

میگوئل دو سروانتس می گوید:
کسی که می خواند، پریشانی هایش را فراری می دهد.

پژوهگشران دریافته اند که شنیدن موسیقی آرامش بخش پیش از عمل جراحی اضطراب را کاهش می دهد. در واقع، این کار حتی از خوردن میدازولام موثرتر است. میدازولام دارویی است که اغلب پیش از عمل به بیماران داده می شود تا احساس خواب آلودگی کنند که عوارض جانبی خطرناکی دارد از جمله سرفه و استفراغ.

کاهش درد

تحقیقات مشخص کرده است که موسیقی درمانی و موسیقی از پیش ضبط شده از درمان های معمول، بیشتر درد بیماران سرطانی را کاهش می دهد. پژوهش دیگری نشان داد که موسیقی می تواند درد را در بیماران بخش مراقبت های ویژه و سالمندان در منزل کاهش دهد، ولی لیست آهنگ ها یا باید قطعات کلاسیک باشد، یا موسیقی تامل برانگیز، یا آهنگ هایی که گزینه خود بیماران است. به نوعی موسیقی که دوست دارید گوش بدهید و درد را از خودتان دور کنید.

کمک به بیماران آلزایمری

یک سازمان غیر انتفاعی به نام موسیقی و حافظه به افراد آلزایمری و دیگر بیماران دچار زوال عقلی مربوط به کهولت سن کمک می کند تا از طریق شنیدن دوست داشتنی ترین آهنگ هایشان، هویت شان را به خاطر بیاورند. این بیداری اغلب دراماتیک است. چون موسیقی بر بخش های زیادی از مغز تاثیر می گذارد، رشته های عصبی را که ممکن است هنوز سالم باشند تحریک می کند.

نکته: از هر سه سالمند یک نفر از بیماری آلزایمر یا دیگر بیماری های مرتبط با زوال عقل می میرد.

کمک به بهبود بیماران سکته ای

مایا آنجلو می گوید:
می دانم پرندگان قفسی چرا آواز می خوانند.

پژوهشی نشان داد بیماران سکته ای که به موسیقی انتخابی خودشان به مدت دو ساعت در روز گوش می دهند نسبت به افرادی که کتاب های صوتی گوش می دهند یا هیچ موسیقی گوش نمی دهند به نحو چشمگیری عملکرد شناختی بهتری نشان می دهند.

اکثر ترانه های آهنگین، که ترکیبی از موسیقی و صدا را ارائه می دهند حافظه شنیداری و کلامی بیماران را تقویت می کنند.

افزایش هوشی کلامی

مادست موس می گوید:
کارکرد موسیقی برای روح مثل کارکرد کلمات برای ذهن است.

مطالعه ای نشان داد که 90 درصد بچه های بین 4 تا 6 سال، پس از گذراندن تنها یک ماه کلاس موسیقی (بر اساس ریتم، لحن، ملودی و صدا)، افزایش چشمگیری در هوش کلامی داشتند. تمرین موسیقی اثر انتقالی دارد که توانایی کودکان را برای درک کلمات و شرح معانی شان افزایش می دهد. در پژوهش دیگری مشخص شده است خانم های بزرگسال تحت آموزش موسیقی نسبت به افرادی که تمرین موسیقیایی نداشته اند در آزمون های حافظه کلامی عملکرد بهتری نشان می دهند.

افزایش IQ و عملکرد علمی

بونو می گوید:
موسیقی می تواند جهان را تغییر دهد چون می تواند آدم ها را تغییر دهد.

پژوهش ها نشان می دهند که کلاس های موسیقی عملکرد علمی و IQ را در نوجوانان پی ریزی می کند.

حفظ سلامت مغزتان در کهنسالی

یاسمینا خادرا می گوید:
موسیقی تنفس راستین زندگی است. ما می خوریم که از گرسنگی نمیریم. ما می خوانیم تا صدای زنده بودن مان را بشنویم.

دانشمندان در مطالعه ای روی کهنسالان سالم دریافته اند افرادی که 10 سال یا بیشتر تجربه موسیقی دارند نمره های بهتری در آزمون های شناختی کسب می کنند تا موسیقیدانانی که از یک تا 9 سال مطالعات موسیقایی انجام داده اند. غیر موسیقایی ها پایین ترین نمره را کسب کردند. چون یادگیری ساز سال ها تمرین و آموزش نیاز دارد، اتصالات متناوبی در مغز ایجاد می کند که می تواند افول شناختی ما را که در نتیجه کهولت سن هست جبران کند.

هرگز برای ساز زدن و به جایگاه بالایی در این کار رسیدن دیر نیست.

افلاطون راست می گفت که موسیقی و ریتم، راه خود را به نقاط اسرار آمیز روح پیدا می کند. فارغ از پیری یا جوانی، سالم یا بیمار بودن، شاد یا غمگین بودن، موسیقی می تواند کیفیت زندگی تان را به شیوه های متعددی افزایش دهد. موسیقی استرس و اضطراب را کم می کند، روحیه تان را بهتر می کند، سلامتی تان را افزایش می دهد، به بهتر خوابیدن تان کمک می کند، دردهای شما را برطرف می کند و حتی با موسیقی باهوش تر خواهید شد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «اثرات آرامش بخش گوش دادن به موسیقی»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله سرور رزمان از مجله مشق تندرستی، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا