گیاهانی که می توانند کشنده باشند

برخی از گونه های گیاهان با وجود ظاهر معمولی و بی خطر، می توانند کشنده باشند. به عبارتی روی سیاره ما، انواع بسیاری از گیاهان خوشمزه و مغذی رشد می کنند، با وجود این انواعی از گیاهان هم وجود دارند که بدون تردید باید از بشقاب غذایتان حذف شوند. حتی برخی از میوه های توت مانند (Berries) یا برگ های آبدار که در ظاهر خوردنی و خوشمزه به نظر می رسند، می توانند حاوی انواع خطرناکی از سموم باشند. در واقع این سموم کشنده، برای خود دفاعی (Self-defence) گیاه، در بافت های آن ذخیره می شوند.

برخی گیاهان روی حیوانات یا انسان ها تاثیرات متفاوتی دارند، به عنوان مثال خوردن چهار عدد از دانه گیاه کرچک (Castor) برای کشتن انسان کافی است، در حالی که برای کشتن اردک، هشت تا از همین دانه ها لازم است. نکته ی اعجاب آور دیگر در برخی گیاهان سمی، این است که در بعضی از آنها فقط قسمتی از گیاه سمی است و بقیه ی قسمت های گیاه غیر سمی هستند، به عنوان مثال ساقه ی گیاه ریواس خوراکی است، اما خوردن برگ های این گیاه می تواند موجب حالت تهوع و استفراغ شود. از سوی دیگر، برخی گیاهان سمی می توانند برای سلامتی شما مفید باشند، به عنوان مثال طبق یافته های دانشمندان، آلکالوئیدهای سمی سرخدار (Taxane Alkaloids) که در برگ و دانه ی درختان سرخدار وجود دارند، دارای ترکیباتی شیمیایی هستند که می توانند در توقف رشد سلول های سرطانی کارآمد باشند.

در ادامه شما می توانید با برخی از گیاهان سمی کشنده آشنا شوید.

درخت پروانه (Laburnum)
دانه های درخت پروانه درون غلاف هایی شبیه نخود فرنگی قرار دارند و هرگز نباید آنها را خورد. این گیاه حاوی ترکیبات آلکالوئیدی سمی به نام سیتیزین است و مقادیر بالای آن حتی می تواند موجب مرگ شود.

پیچک سمی آمریکایی (Poison Ivy)
از محل زخمی که روی گیاه پیچک سمی آمریکایی ایجاد می شود، صمغی روغنی به نام اورشیول (Urushiol) بیرون می آید. در صورتی که پوست با این ماده تماس پیدا کند، جوش های دردناکی ظاهر می شود. بدن برخی افراد، واکنش های شدیدتری نسبت به اورشیول دارند و صورت و گلویشان متورم می شود.

گل شیپوری (Zantedeschia)
درون این گیاه ترکیبات اگزالات کلسیم که کریستال های سوزنی شکل هستند، وجود دارد. خوردن آنها می تواند به سوزش، خارش و تاول زدن داخل دهان و گلو منجر شود و سختی تنفس و دل درد به وجود بیاورد.

سرخدار (Taxus baccata)
در تمام قسمت های درخت همیشه سبز سرخدار (حتی درون دانه ها) به جز قسمت گوشتی و سرخ رنگ مخروط توت مانند آن، مقدار قابل توجهی از آلکالوئیدهای سمی تاکسان وجود دارد. بعد از خوردن آن، ممکن است علائم خاصی بروز داده نشود تا اینکه قربانی غش کند و از دنیا برود. چون مخروط گوشتی این گیاه شیرین و جذاب است، باید حتماً قبل از خورده شدن، دانه آن جدا شود.

شابیزک (Atropa belladonna)
میوه ی رسیده ی این گیاه ظاهری اشتها آور و لذیذ دارد، اما خوردن تنها دو عدد از آن، برای کشتن یک کودک کافی است. درون بافت این گیاه آلکالوئید تروپین وجود دارد که در بدن انسان موجب توهم و حمله های شَدید عصبی می شود.

شوکران (Conium)
در تمام قسمت های گیاه شوکران، ترکیبات آلکالوئیدی سمی یافت می شوند که به محض بلعیده شدن، می توانند ضربان قلب را به سرعت بالا ببرند و موجب تشنج، سکته و فلج بشوند. این اتفاقات، قطع تنفس و در نهایت مرگ را به دنبال خواهند داشت.

گل انگشتانه (Digitalis purpurea)
بلعیدن هر قسمتی از این گیاه که اتفاقاً در باغچه های خانگی و فضای سبز شهری به وفور یافت می شوند، مسمومیت را به دنبال خواهد داشت. گلیکوزیدهای سمی که درون بافت این گیاه وجود دارند، موجب تهوع و اسهال می شوند و در موارد شدیدتر، آسیب های بینایی و مشکلات قلبی را به دنبال خواهند داشت.

آقونیطون (Aconitum)
حتی تماس پوست با این گیاه می تواند خطرناک باشد، زیرا سم آکونیتینی که داخل آن است، از طریق پوست هم جذب می شوند. تاثیر این سم روی بدن، سکته قلبی، انسداد مجاری تنفسی و حتی مرگ خواهد بود.

کرچک (Castor)
دانه های این گیاه حاوی ریسین است. ریسین ترکیب شیمیایی مسمومی است که تولید پروتئین در داخل سلول ها را متوقف می کند. حالت تهوع، اسهال، حمله قلبی و حتی نقص عضو می توانند از عوارض خوردن دانه ی کرچک باشند.

لطفاً از این اطلاعات در راستای علم و دانش استفاده کنید!

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «گیاهانی که می توانند کشنده باشند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله علی اکبر رضوی از مجله دانستنیها، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا