آشنایی با میوه مانک

میوه مانک (Monk Fruit) محصول یک گیاه علفی پایا (چند ساله) و بالارونده از خانواده کدوییان و بومی جنوب چین و شمال تایلند است که در منابع علمی با نام Siraitia Grosvenorii شناخته می شود. در برخی منابع انگلیسی زبان، این گیاه را به نام چینی اش Luo Han Guo معرفی می کنند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام علمی این گیاه به افتخار گیلبرت گراسوِنُر، به عنوان رئیس وقت موسسه نشنال جئوگرافی که در سال های دهه 1930 به راه اندازی تورهای علمی با هدف شناسایی گیاهان کشت شده در چین کمک کرد، به آن داده شده است.

این گیاه قرن ها است که برای استفاده از میوه های شیرین اش در کوهستان های دوردست چین کشت می شود. بر اساس برخی افسانه ها، نام مانک (به معنای راهب) بعد از آن به گیاه داده شد که برای اولین بار راهب های بودایی این گیاه را 800 سال پیش کشت کردند. بلندای بوته مانک به 3 تا 5 متر می رسد. شاخه های این گیاه به دلیل توانایی خاصی که دارند، به دور هرچه که لمس می کنند، می پیچند و از آن بالا می روند؛ حتی اگر آن چیز یک گیاه باشد!

برگ های باریک و قلبی شکل گیاه مانک، بین 10 تا 20 سانتیمتر طول دارند. میوه های این گیاه، گِرد، به قطر 5 تا 7 سانتیمتر و به رنگ قهوه ای است. سطح پوست نازک اما سخت این میوه با موهای ظریفی پوشیده شده است. داخل میوه ها را بخش گوشتی و آبدار (Pulp) قابل خوردن تشکیل می دهد. پالپ ها بعد از خشک شدن، پوسته های نازک و شکننده به رنگ قهوه ای روشن را تشکیل می دهند که یک میلیمتر ضخامت دارند.

طعم شیرین میوه مانک از چیست؟

میوه مانک حاوی 25 تا 38 درصد انواع کربوهیدرات ها به ویژه قندهای فروکتوز و گلوکز است. اما عامل اصلی طعم شیرین میوه ها وجود نوعی ماده آنتی اکسیدان از گروه تری ترپن گلیکوزیدها به نام mogroside در آنها است. این در حالی است که این ماده تنها یک درصد از گوشت میوه را تشکیل می دهد.

اهمیت میوه های این گیاه در طعم خوشایند آنها است که می توان با تغلیظ عصاره، به آن دست یافت. عصاره این میوه، 20 برابر شیرین تر از عصاره سایر میوه ها و 300 برابر بیشتر از شکر است. در فرآیند عصاره گیری از میوه، در نهایت پودری به دست می آید که حاوی 80 درصد ماده mogroside است.

فایده بی نظیر این میوه ناشی از وجود آنتی اکسیدان های طبیعی در میوه، از جمله ماده ای است که در بالا به آن اشاره شد که طعمی شیرین و ملایم دارند، در حالی که کالری قند و شکر را ندارند. بنابراین استفاده از طعم این میوه در صنایع غذایی به جای شیرینی شکر، یک ماده کم کالری و خوش طعم را در اختیار ما قرار می دهد. از عصاره طبیعی این گیاه به عنوان شیرین کننده کم کالری در صنعت شیرینی و شکلات سازی و برای تولید انواع نوشیدنی ها استفاده می شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آشنایی با میوه مانک»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

‫2 دیدگاه

  1. آخر چرا باید کشاورزان جیرفت فقط گوجه فرنگی بکارند.و بعد محصولشان را که با آن همه سختی و رنج بدست آورده اند به بهای ناچیزی بفروشند. یک آموزش کوچک به آنها و کاشتن میوه مانک و سپس عصاره گیری آن باعث میشود صنایع نوشابه ما هم شکر کمتری مصرف کنند و هم ارز کمتری برای شکر پرداخت شود و هم مردم نوشابه دوست ما با نوشیدن کوکاکولا و پپسی و زمزم دیگر از نگرفتن دیابت خیالشان راحت باشد.به این میگن یک تیر و سه نشان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا