آیا آمپول ضد چاقی لیراگلوتاید فقط برای افراد دیابتی مجاز است؟
لیراگلوتاید دارویی است که برای درمان افراد مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار می گیرد. سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا این دارو را با برند تجاری ساکسدانا (Saxenda) مورد تایید قرار داده است که می تواند باعث کاهش وزن شود.
ساکسدانا در بیماران دیابتی و همچنین در افرادی که اضافه وزن و چاقی دارند باعث کاهش تخلیه معده شده و فرد احساس سیری می کند و ترشح انسولین وابسته به غذا را تحریک و می تواند قند را کاهش دهد. همچنین این دارو ترشح هورمون دیگری به نا گلوکاگون را مهار می کند که این هورمون باعث افزایش قند خون می شود. بطورکلی این دارو برای بیماران دیابتی، فشار خون بالا و کلسترول بالا بسیار خوب است.
اما آیا تزریق این آمپول برای همه افراد مجاز است یا فقط افراد دیابتی می توانند از آن استفاده کنند؟ آیا تزریق این دارو صرفاً برای کاهش وزن است و عوارضی با خود به همراه ندارد؟ در این مقاله شما می توانید با ساکسدانا آشنا شوید و پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.
آیا افراد چاق، بدون داشتن دیابت می توانند از ساکسدانا استفاده کنند؟
برای چاقی بدون دیابت هم می توان از ساکسدانا استفاده کرد. البته معمولاً برای درمان چاقی اولین قدمی که باید برداشته شود این است که بررسی شود فرد به اضافه وزن مبتلا است یا چاقی؟ که معمولاً بر اساس شاخص توده بدنی (BMI) این موضوع تعیین می شود.
شاخص توده بدنی مقیاسی برای اندازه گیری میزان تناسب وزن نسبت به قد فرد است. این شاخص از طریق حاصل تقسیم وزن بر مجذور قد فرد محاسبه می شود. البته شاخص دیگری به نام شاخص شکمی نیز وجود دارد. اگر دور شکم (در موازات ناف) را در حالت بازدم با یک متر نواری اندازه بگیرید و برای خانم ها بیشتر از 88 و در آقایان بیشتر از 102 باشد، مبتلا به چاقی شکمی هستید و مستعد بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالا می باشید.
کدام BMI نشانه چاقی است؟
اگر شاخص توده بدنی فردی حدوداً بین 20 تا 25 درصد باشد، شاخص توده بدنی اش نرمال است و اگر زیر 20 درصد باشد، فرد دچار کاهش وزن و اگر بالای 25 باشد، مبتلا به اضافه وزن و اگر بالای 30 باشد مبتلا به چاقی است. البته چاقی درجات مختلفی دارد و باید مشخص شود علت بروز چاقی در فرد چیست؟ به دلیل وجود بیماری هورمونی است یا کم کاری تیروئید یا پُر کاری غده فوق کلیه یا سندروم کوشینگ؟ همچنین در بیماران دیابتی معمولاً اضافه وزن و چاقی در دیابت نوع دو وجود دارد. برای همین باید قبل از هر اقدامی مشخص شود که کدام بیماری در چاقی افراد تاثیرگذار بوده است.
عوارض ساکسدانا چیست؟
عوارض دارو در بیماران دیابتی و در سایر بیماران به صورت تهوع است که با ادامه مصرف برطرف می شود. بندرت ممکن است افراد دچار درد شکم، اسهال و یبوست شوند. می تواند باعث راش های پوستی، سرفه، تورم صورت و افسردگی هم شود و عارضه نادر این دارو التهاب لوزالمعده یا پانکراتیت است که با درد شَدید شکم و تهوع همراه است که در صورت این علائم باید مصرف دارو قطع شود.
نکته: این دارو را به همراه غذا یا بدون مصرف غذا می توان استفاده کرد.
چه افرادی نباید سراغ ساکسدانا بروند؟
افراد دیابتی و کسانی که آپنه انسدادی خواب (یعنی در شب ها به علت چاقی شَدید فرد دچار قطع تنفس به صورت پی در پی می شود و به اصطلاح خُر خُر می کند) دارند، اگر BMI شان بالای 30 نباشد، پزشک می تواند از داروی ساکسدانا استفاده کند. چرا که این افراد در شب خواب کافی ندارند، مرتباً از خواب بیدار می شوند و طی روز به شدت خسته و خواب آلود هستند و فشار خون شان بالا می رود و مستعد بیماری قلبی – عروقی می باشند.
چند نکته مهم:
- تزریق دارو به صورت زیر پوستی است و معمولاً در ران ها، بازوها و شکم تزریق می شود.
- نباید این دارو به صورت مشترک بین افراد استفاده شود حتی با اینکه سر سوزن قلمی شکل است، چرا که امکان انتقال عفونت بین افراد وجود دارد.
- در یخچال نگهداری شود تا کیفیت آن افت نکند.
اگر فرد مبتلا به کم کاری تیروئید باشد با درمان کم کاری تیروئید تا حدود زیادی اضافه وزنش از بین خواهد رفت یا اگر بیماری های دیگری مثل غده فوق کلیه یا سندروم کوشینگ وجود داشته باشد باید تشخیص داده شود که تشخیص این بیماری ها توسط پزشک صورت می گیرد. بنابراین اصلاً توصیه نمی شود بیماران بدون مشورت با پزشک، داروهای کاهش وزن مصرف کنند. سلامتی شما آرزوی ما است.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «آیا آمپول ضد چاقی لیراگلوتاید فقط برای افراد دیابتی مجاز است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر محمدرضا مهاجری تهرانی و دکتر مجید ولی زاده توسط رزیتا اشتری از مجله سیب سبز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]