معرفی معروف ترین فرمت های صدا
تا قبل از اینکه صدا وارد کامپیوتر شود، مبحثی به عنوان فرمت صدا مطرح نبود. صداها روی نوار مغناطیسی ضبط می شد یا روی صفحه های گرامافون و یا ابزارهایی شبیه این موارد بود. از زمانی که صدا به صورت فایل صوتی وارد کامپیوتر شد، بحث کیفیت و حجم آنها باعث شد که فرمت های مختلفی برای فایل های صوتی طراحی شود.
در این مقاله شما می توانید با معروف ترین فرمت های صدا در کامپیوتر آشنا شوید.
WAV
این فرمت یکی از قدیمی ترین فرمت های صوتی و فرمت استاندارد ویندوز است. البته این فرمت نیز انواع و اقسامی دارد ولی بطورکلی فرمت چندان فشرده ای نیست و فایل های wav معمولاً حجم بالایی دارند. در حالت استاندارد هر دقیقه صدا در این فرمت حدود 10 مگابایت حجم دارد.
MID
در این فرمت، صدا به صورت طول موج ذخیره نمی شود. در واقع این مدل فایل صوتی حاوی موزیک نیست. بلکه حاوی نُت ها و اطلاعاتی راجع به ابزار پخش هر موزیک است. این اطلاعات توسط کامپیوتر بازسازی و موزیک مربوطه تولید شده و پخش می شود. این فایل ها معمولاً حجم کمی دارند و کیفیت بالایی نیز ندارند.
RAM
این فایل که با پسوند ram یا rm مشخص می شوند، فایل های استاندارد شرکت Real Audio هستند. این فایل ها بیشتر برای Streaming یا پخش مستقیم از طریق اینترنت کاربرد دارند. برای پخش این فایل ها باید نرم افزار Real Player روی کامپیوتر نصب شده باشد.
MP3
معروف ترین و پُرکاربردترین فرمت صوتی در کامپیوتر، این فرمت است. علاوه بر کامپیوتر، این فرمت به فرمت استاندارد ابزارهای پخش صدا نیز تبدیل شده است، بطوریکه تعدادی از این ابزارها MP3 Player خوانده می شوند. MP3 یک فرمت فشرده و در عین حال با کیفیت است. همچنین قابلیت فشرده سازی نیز دارد.
OGG
فرمت صوتی نسبتاً جدیدی است که بنا است جای فرمت MP3 را بگیرد. از آنجا که فرمت MP3 دارای کپی رایت است و شرکت های تولید کننده محصولات صوتی باید بابت استفاده از آن هزینه بدهند، فرمت OGG به عنوان یک فرمت رایگان، دارد کم کم برای خودش جایی باز می کند.
WMA
فرمت صوتی جدید مایکروسافت است که این هم به نوعی رقیب MP3 محسوب می شود. این فرمت، کیفیت خوب و حجم مناسبی دارد.
AMR
فرمت ضبط صدا در موبایل های قدیمی است چون موبایل های جدید فرمت های MP3 و OGG را هم پشتیبانی می کنند.
CDDA
این فرمت در واقع فرمت CDهای صوتی یا Audio CD ها است که توسط ضبط ها و CD Player ها قابل اجرا است. البته مورد اقبال عمومی نیست.
فرمت های Lossy و Lossless
فرمت های صوتی بطورکلی در دو دسته Lossy و Lossless تقسیم می شوند.
فرمت های Lossy یا کاهش یافته، فرمت هایی هستند که در آنها مقداری از اطلاعات در حین فشرده سازی از دست می رود. به عنوان مثال در فرمت MP3 وقتی که یک فایل صوتی فشرده می شود، طول موج هایی که گوش انسان قادر به شنیدن آنها نیست، حذف می شوند و این باعث کاهش حجم فایل می شود. البته اگر فشرده سازی زیاد باشد، کیفیت کار بطوری کاهش می یابد که با شنیدن فایل می توانیم متوجه شویم. اکثر فرمت های صوتی امروزی در این دسته جای می گیرند.
در فرمت های Lossless، اطلاعات همانطور که ضبط شده ذخیره سازی می شوند و هیچ فشرده سازی یا حذف اطلاعاتی روی آن انجام نمی شود. بنابراین همیشه می توان آن را به دلخواه ویرایش کرد. معمولاً استودیوها و موزیسین های حرفه ای همیشه از این نوع فرمت ها برای ذخیره سازی نسخه اصلی (Master) کارشان استفاده می کنند و نسخه های تجاری را با فرمت CDDA یا MP3 تولید و تکثیر می کنند. از مهم ترین فرمت های Lossless می توان از فرمت WAV و فرمت FLAC نام برد.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله آموزشی «معرفی معروف ترین فرمت های صدا»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب کلید ویرایش فایل های صوتی، نوشته ی احسان مظلومی از انتشارات کلید آموزش، منتشر شده در اردیبهشت 1394 با شابک 978-600-274-064-9 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]