خط تاریخ بین المللی چیست؟

خط تاریخ بین المللی (International Date Line) خطی فرضی در امتداد شمال به جنوب اقیانوس آرام است که طبق موافقت های بین المللی با عبور از آن، تاریخ تغییر می کند. گردش زمین، هر روز روی این خط آغاز می شود و خاتمه می یابد. در واقع خط تاریخ بین المللی دنباله نصف النهار گرینویچ است که از اقیانوس آرام می گذرد.

افرادی که از آمریکا به آسیا سفر می کنند، با عبور از این خط باید یک روز به تاریخ اضافه کنند و مسافرینی که از آسیا به آمریکا می روند، باید یک روز از تاریخ کم کنند.

اختلاف ساعت بین مناطق مختلف به حرکت چرخشی زمین بستگی دارد. دو نقطه روی کره زمین که روی یک نصف النهار نیستند، ظهرهای متفاوتی دارند؛ زیرا هر محل دارای زمان مخصوص به خود یا زمان محلی است که توسط ساعت خورشیدی مشخص می شود.

برای جلوگیری از بی نظمی ساعت، میان کشورهای نزدیک به هم مناطق زمانی مشخص کرده اند. برای تعیین مناطق زمانی یا ساعات رسمی، سطوح زمین بطور قراردادی به 24 قاچ یا منطقه زمانی تقسیم شده است. در داخل هر یک از این مناطق زمانی، زمان بطور قراردادی همان زمان نصف النهار وسط قاچ است. به این ترتیب نصف النهار زمانی اولین قاچ همان نصف النهار گرینویچ یا نصف النهار مبدا است.

با در نظر گرفتن مرز کشورها و ایالات، در این تقسیم بندی تغییراتی به وجود آمده است؛ به این ترتیب که در داخل یک کشور کوچک که بیش از یک قاچ را در بر نمی گیرد، ساعت یکسان شده است. کشورهایی مثل ایالات متحده آمریکا که در جهت طول جغرافیایی گسترش بیشتری دارند، دارای چند ساعت منطقه ای هستند. بطوریکه ایالات متحده دارای هشت منطقه زمانی است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «خط تاریخ بین المللی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

یک دیدگاه

  1. سلام من یک سوال دارمـ
    اگر از سمت غرب به امریکا بریم، باز هم باید یک روز رو عقب کشید؟
    ربطی به قاچ ها داره یا چی؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا