کشف مولکول خود آنتی ژن آغازگر بیماری MS
سلول های ایمنی انسان معمولاً به باکتری ها و ویروس های مهاجم حمله می کنند. اما در بیماری مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) این سلول ها به سیستم عصبی بدن هجوم می برند. اکنون محققان توانسته اند مولکولی موسوم به خود آنتی ژن را شناسایی کنند که عامل این حملات است و می تواند به درمان های جدید برای این بیماری منجر شود.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، هارموت وکرل از موسسه علوم اعصاب مکس پلانک آلمان، این یافته ها را بسیار بزرگ و وسوسه انگیز خوانده است. محققان از مدت ها پیش مظنون بودند که یک مولکول خود آنتی ژن در بدن که سیستم ایمنی به اشتباه آن را به عنوان خطر تلقی می کند، ممکن است به ام اس منجر شود. ظن اولیه به پروتئین های درون غلاف میلین بود که عایق عصبی نورون ها بوده و در بیماران MS تخریب می شود. اما با وجود سال ها تحقیق، هنوز این مولکول شناسایی نشده بود.
رونالد مارتین و میریا سوسپدرا از بیمارستان دانشگاهی زوریخ در سوئیس و همکارانش به بررسی سلول های ایمنی T در یک فرد متوفی مبتلا به ام اس پرداختند. این سلول ها معمولاً در زمان مواجهه با پروتئین های حاوی چند اسید آمینه محدود در یک میکروب مهاجم فعال می شوند. اما این سلول ها در مبتلایان به ام اس هم فعال هستند.
محققان به دنبال تعیین پروتئین های فعال کننده سلول های تی، 200 ترکیب از قطعات پروتئینی را بررسی کردند که هر کدام حاوی 300 میلیارد نوع مختلف بودند. مشخص شد که دو قطعه ای که بیشترین تاثیر را داشتند، بخشی از آنزیم GDP-L-fucose synthase بودند که به سلول ها در بازسازی قندها کمک می کند. این قندها در همه چیز، از به یادسپاری خاطرات تا تعیین گروه خونی انسان، نقش دارند.
سلول های T در 12 تا 31 مبتلا به MS یا افرادی که علائم اولیه بیماری را نشان داده بودند، به این آنزیم واکنش نشان دادند. علاوه بر آن، این سلول ها در 8 بیمار مورد بررسی، به یک نسخه باکتریایی از این آنزیم واکنش نشان دادند که نظریه جدید نقش احتمالی یک باکتری روده در ابتلا به ام اس را معتبر می کند. اما آشوتاش مانگالام ایمنی شناس دانشگاه لوا می گوید: «ایده میکروبیوم روده تا حدی بزرگنمایی شده است. تعداد باکتری های تولید کننده این آنزیم در مبتلایان به MS بسیار کمتر از افراد سالم است.» این در حالی است که به نظر هاوارد واینر از بیمارستان زنان بریگهام در بوستون، این مطالعه به خوبی انجام شده و از روش بسیار پیچیده ای استفاده می کند. اگرچه آنزیم مذکور به وفور در مغز وجود دارد، اما هیچگاه در گذشته برای این بیماری کاندید نشده بود و راینهارد هولفلد از دانشگاه لوودویگ ماکسیمیلیان در مونیخ، این کشف را گام نخستی در یک مسیر تازه و جالب خوانده است.
اگر مشخص شود آنزیم GDP-L-fucose synthase یکی از خود آنتی ژن های گریزان ام اس است، تزریق آن به بیماران ممکن است علائمی مانند بی حسی و ضعف عضلانی را به همان شکل در آنها مهار کند که داروهای آلرژی به مهار واکنش افراد به موادی مانند گرده ها می پردازد.
منابع
خبر علمی «کشف مولکول خود آنتی ژن آغازگر بیماری MS» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Science، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.