چرا سونامی شکل می گیرد؟
سونامی همان موج های بلندی است که به دلیل زلزله های دریایی به وجود می آید. موج هایی که گاهی می تواند ارتفاعی تا حدود 10 متر و پهنایی به عظمت 100 کیلومتر داشته باشد. این قبیل موج ها به سادگی می توانند زندگی مردم در شهرهای ساحلی را از این رو به آن رو کنند.
موج های بلند و پهناوری که بعد از زلزله های آبی تولید می شوند با عنوان دیوارهای آبی شناخته می شوند. این دیوارها بعد از تشکیل شدن می توانند با سرعتی بیشتر از هواپیمای جت خود را به ساحل برسانند. این موج ها همیشه تخریب های وسیعی از خود به جای می گذارند. در حقیقت نیروی بزرگی که بواسطه جنبش لرزه ای ایجاد می شود سرعتی باور نکردنی به موج ها می بخشد. البته نباید فراموش کرد که سونامی در آب های عمیق سریع تر و در آب های کم عمق با سرعت کمتری حرکت می کند.
بخش پیش بینی نشده سونامی ها برخورد آنها با ساحل است که می تواند به تغییر شکل سونامی منتهی شود. سرعت یک سونامی معمولی که به خشکی نزدیک می شود تا 50 کیلومتر کاهش پیدا می کند اما در مقابل ارتفاع آن تا 30 متر بالای سطح دریا بلند می شود. این بخش پیش بینی نشده یک سونامی است که تا با ساحل برخورد نکند، نمی دانیم نحوه تعامل آن با خشکی چگونه است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا سونامی شکل می گیرد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.
جالب نبود چرا ک مطلب علمی خاصی نداشت و خیلی کوتاه بود…!!!