چگونه بر حسادت خود غلبه کنیم؟

حس حسادت اگر جرقه ای برای شروع یک رقابت سالم بین شما و دوستان یا نزدیکان تان باشد، موفقیت های بزرگ و مهمی را با خود به همراه خواهد داشت اما امان از آن روزی که این ویژگی شخصیتی به شکل یک بیماری اخلاقی در فرد ظاهر شود، درست آن زمان است که تا ابد دست از مقایسه خود با دیگران بر نخواهید داشت و با بستن چشم ها به روی امتیاز و داشته های خود، مدام در حال آرزو کردن شرایط و داشته های دیگران خواهید بود. بنابراین مشکل از همین جا جدی و به یک بیماری شخصیتی جدی تر تبدیل می شود.

در این مقاله شما می توانید با چگونگی شناسایی و غلبه بر حس حسادت خود آشنا شوید.

اگر این نشانه ها را دارید، حسود هستید.
حسادت زندگی شما را مختل و از دوست داشتن دیگران باز می دارد و به مرور زمان از شما فردی ناتوان و ناموفق در رسیدن به اهداف و موفقیت های بزرگ می سازد. با این تفاسیر اگر هنوز به مخرب بودن این ویژگی در رفتار خود اطمینان ندارید یا خود را فردی حسود نمی دانید، می توانید با پیدا کردن این ویژگی ها از حسود بودن یا نبودن خود مطمئن شوید:

  • اگر بیشتر وقت خود را صرف فکر کردن به داشته های دیگران می کنید و قدر داشته های خود را نمی دانید.
  • اگر همیشه در حال مقایسه شرایط خود با دوستان، فامیل، همکاران و حتی اعضای خانواده تان هستید و در این قیاس احساس کمبود و حقارت می کنید.
  • اگر در معاشرت با فرد خاصی مدام در حال ارزیابی ظاهر و لباس های او هستید و هنگام صحبت کردن تحمل نگاه و نگرش او به زندگی را ندارید.
  • اگر با دیدن روابط گرم و نزدیک دوستان خود با همسران شان مدام آرزو می کنید که ای کاش ما هم حداقل نیمی از صمیمیت و محبت آنها را در رابطه خود داشتیم.
  • اگر تحمل معاشرت همسرتان با جنس مخالف حتی بین اعضای فامیل یا دوستان نزدیک خود را ندارید.
  • اگر در برخورد با هر کس شنیدن از موقعیت شغلی، موفقیت و روابط خانوادگی طرف مقابل برایتان سخت و آزار دهنده است.
  • اگر با وسواس لا به لای پیغام های شبکه های اجتماعی، تلفن و حتی ایمیل های همسر خود به دنبال اثری از خیانت می گردید.
  • اگر از آشنا شدن دوست نزدیک خود با فردی جدید ناراحت می شوید و تحمل صمیمیت ایجاد شده بین آنها را ندارید.

اینها همه ویژگی هایی هستند که از شما فردی حسود می سازد، رفتارهایی که ابتدا شما و به مرور دیگران را آزار خواهد داد و شما را به فردی تنها و منزوی تبدیل خواهد کرد.

شخصیت خود را ارتقاء دهید.
برای غلبه بر حسادت خود در زندگی به سمت بهتر شدن تغییر مسیر دهید و با کار کردن روی رفتارهایتان، خود را به فردی قابل احترام تبدیل کنید که نیازی به مقایسه کردن یا حسادت ندارد. برای مثال اگر فردی پُر انرژی، فعال یا خوش صحبت نیستید با تمرین این مهارت ها سعی کنید در جمع ها به فردی محبوب و خوش مشرب معروف باشید. اما برای ارتقای شخصیت تان حتماً به توصیه های زیر عمل کنید:

  • اعتماد به نفس خود را از نو بسازید. فهرستی از رفتارهای خود و معایب خود تهیه کنید. روی معایب خود کار کنید و تا می توانید آنها را در رفتارتان حذف کنید. سپس به خوبی هایی که همه شما را به آن می شناسند تکیه کنید و نگذارید حسادت شما روی آنها تاثیر بگذارد.
  • اگر به شرایط مالی دوست یا همکارتان حسادت می کنید باید به خود بقبولانید که شما این میزان ثروت را در اختیار ندارید در عوض با مدیریت کردن دستمزد خود و برای خرید چیزهایی مانند ماشین و آپارتمان پس انداز کنید تا بعد از مالکیت آنها احساس بهتری نسبت به شرایط خود داشته باشید.
  • اگر حسادت تان به ظاهر و اندام اطرافیان شما هم رحم نکرده، بهتر است با رفتن به باشگاه یا انتخاب ورزشی حرفه ای در مدتی کوتاه به تناسب اندام برسید و این لذت را جایگزین حسادت خود کنید. اگرچه ورزش کردن به تدریج تغییرات مثبتی در رفتار شما ایجاد خواهد کرد.
  • خودتان باشید. نگذارید حسادت، شما را شبیه آدم هایی کند که چشم دیدن آنها را ندارید. تقلید از رفتار و پوشش دیگران هیچ کمکی به ارتقای شخصیت شما نخواهد کرد.
  • خودتان را در شغل، حرفه و هر مهارت یا هنری که دارید خبره کنید. موفقیت شما و تحسین دیگران باعث می شود تا شما به موقعیت و ظواهر زندگی دیگران کمتر اهمیت بدهید.

چشم اندازتان را تغییر دهید.
باید خوش شانسی ها و داشته های زندگی تان را به خودتان یادآوری کنید، (از سلامت و خوردن و آشامیدن تا توانایی کار کردن و دسترسی به این همه اطلاعات و تکنولوژی روز دنیا برای پیشرفت)؛ همه امکانات پیش پا افتاده ای که عده ای در دنیا از داشتن آن محروم هستند.

وقتی لباس کافی برای گرم شدن، سرپناهی برای زندگی، غذای سالم برای خوردن و امکانات بهداشتی و درمانی برای مراقبت از سلامت را در دسترس دارید در این فکر باشید که خیلی ها به خاطر آن به شما حسادت می کنند، پس برای غلبه بر حسادت باید واقع بین باشید و چشم اندازتان را به سمت داشته های خود تغییر دهید.

در این مسیر تا می توانید از قرار گرفتن در موقعیت ها یا بودن با افرادی که به برانگیخته شدن حس حسادت شما دامن می زنند. دوری کنید و به محض شعله ور شدن حس حسادت حتماً دلایل حسادت خود را با او، مرور کنید و با کنترل این شرایط هر روز خود را به داشتن آرامش و اعتماد به نفس بیشتر تشویق کنید.

از حسادت تا کامیابی
در حسادت خود تامل کرده و علت بروز آن را هر روز از خود بپرسید و ریشه های آن را در خود بررسی کنید. چون حسادت، ترس نادیده گرفتن شدن به دلیل برتری دیگران نسبت به ما است. در این موقعیت ذهن ما طوری درگیر مقایسه می شود که از درک وضعیت واقعی باز می ماند. در این شرایط است که باید از خود بپرسیم: «می ترسیم چه چیزی را از دست بدهیم؟» اگر جوابی برای این پرسش خود یافتید آن زمان است که می توان به جای نظاره آن موقعیت از جایگاه ترس، به آن از یک موقعیت جسارت آمیز نگاه کنید.

از طرفی راه حل مهم دیگر، تمرکز روی داشته های خودمان است. در شرایطی که موقعیت، موفقیت و نگرش یک فرد به زندگی، حسادت شما را برانگیخته، بهتر است هر روز مقابل آئینه، هدف و خواسته های خود را مرور کنید و به سمت آن تغییر مسیر دهید. غلبه بر حسادت با این شیوه ها نتیجه ای جزء کامیابی و احساس رضایت از خود نخواهد داشت.

همانطور که در ابتدا اشاره کردیم حسادت گاهی طبیعی و حتی مفید است اما اگر این حس شما و شخصیت تان را تحت الشعاع خود قرار داده و به صورت رفتاری مخرب همواره تکرار شود، به سرعت به یک بیماری روانی شبیه خواهد شد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه بر حسادت خود غلبه کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت WikiHow ترجمه شده توسط شقایق جعفری و مصاحبه با دکتر امیرحسین برزگر فرد – روانشناس اجتماعی – توسط مجله سیب سبز، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا