چگونه فیلم سینمایی ساخته شد؟

در سال های 1880 تا 1889 میلادی، آزمایش هایی برای به وجود آوردن «تصور حرکت» با استفاده از عکس های متعدد شروع شد. ده ها دوربین قرار می دادند تا از یک اسب که در حال دویدن بود، عکس های بسیار زیاد و پشت سر هم بگیرند.

در اواخر دهه ی 1880 میلادی، فیلم (نگاتیو) حلقه ای ساخته شد که انعطاف پذیر و نشکن بود. سپس دوربین هایی اختراع شد که از یک صحنه ی حرکت، تعدادی عکس روی یک حلقه فیلم می گرفت. سپس آن عکس ها را با همان سرعت و ترتیب به نمایش می گذاشت و به این ترتیب، آن صحنه یا حرکت بازنمایی می شد. به همین علت، این گونه فیلم ها را «تصاویر متحرک» نیز می نامند.

در آغاز، آنچه که نمایش داده می شد، از چیزهایی بود که حرکت می کردند؛ به عنوان مثال، اسب هایی که می دویدند، بچه هایی که تاب می خوردند و قطارهایی که وارد ایستگاه می شدند.

نخستین تصویر متحرک در سال 1895 میلادی تولید شد و در پاریس به نمایش درآمد. از آن زمان به بعد صنعت سینما بتدریج رو به رشد و پیشرفت نهاد تا اینکه سرانجام به شکل سینمای امروزی درآمد. دلیل اصلی پیشرفت و موفقیت مداوم صنعت سینما محبوبیت آن در نزد عموم مردم و توجه و علاقه آنها به سینما بوده است.

تاریخچه ساخت فیلم به زمانی بر می گردد که توماس ادیسون، کینه توسکوپ (Kinetoscope) را ساخت. این دستگاه که در سال 1891 میلادی ابداع شد، دارای یک حلقه فیلم 15 متری بود. کینه توسکوپ تصاویر را با چرخش سریع فیلم به صورت متحرک نمایش می داد و هر بار فقط یک نفر می توانست این تصاویر را مشاهده کند. مدتی بعد دو برادر فرانسوی به نام های اگوست و لویی لومی یر دستگاه سینماتوگراف (Cinematograph) را بر اساس کینه توسکوپ ادیسون ابداع نمودند. سینماتوگراف شامل یک دوربین قابل حمل و یک پروژکتور بود و می توانست تصاویر را از روی فیلم روی پرده ای نشان دهد.

برادران لومی یر از خروج کارگران از یک کارخانه فیلمبرداری کردند و آن را در سال 1895 میلادی در پاریس به نمایش گذاشتند. آنها فیلم دیگری نیز به نام «ورود قطار به ایستگاه» ساختند. هنگام نمایش این فیلم، تماشاگران با این تصور که قطاری واقعی به سویشان می آید، از مقابل پرده سینما گریختند!

فیلم های اولیه، سیاه و سفید و صامت بودند. اکثر این فیلم ها با موضوعات خبری ساخته می شدند. ولی بعدها فیلمسازان شروع به ساختن فیلم های داستانی نمودند و از هنرپیشه ها استفاده کردند.

نخستین فیلم داستانی در سال 1903 میلادی در آزمایشگاه توماس ادیسون ساخته شد. این فیلم «سرقت بزرگ در قطار» نام داشت و توسط ادوین استنتون پورتر کارگردانی شد. فیلم مزبور را در چادرهای سیاه ضد نور نمایش می دادند. در تفسیر دیگری بیان می شود که نخستین فیلم داستانی با نام «آبیاری باغ» بوسیله برادران لومی یر ساخته شد.

سینمای صامت از همان ابتدا مورد توجه مردم قرار گرفت. فیلمسازان بتدریج به خاصیت تجاری فیلم ها پی بردند و دریافتند که استفاده از روش های گوناگون از جمله زوایای مختلف دوربین و لوکیشن، ایجاد جلوه های ویژه و نورپردازی متنوع باعث جلب تماشاگران بیشتر می شود. پس از آن، صنعت سینما برای شرکت های فیلمسازی به یک صنعت پولساز تبدیل شد.

در طول جنگ جهانی اول تولید فیلم در اروپا به شدت کاهش یافت؛ ولی سینما در آمریکا به دلیل فراهم بودن امکانات مالی برای تولید فیلم و ظهور ستارگان مشهور به شکوفایی رسید. یک هنرپیشه آمریکایی به نام «مری پیکفورد» در میان بینندگان محبوبیت یافت. او در سال 1918 میلادی یک قرارداد یک میلیون دلاری امضا کرد و پس از آن بود که ستاره سازی سینما پدید آمد. تقریباً در همان زمان کمدین هایی مشهوری مثل چارلی چاپلین، باستر کیتون، هارولد لوید، لورل و هاردی ظهور کردند. شهر هالیوود واقع در ایالت کالیفرنیای آمریکا به مرکز فیلمسازی تبدیل شد و فیلم های معروف بسیاری در آن ساخته شدند. پس از پایان جنگ جهانی اول تولید فیلم در اروپا مجدداً آغاز شد.

نخستین فیلم ناطق سینما به نام «آوازخان جاز» در سال 1927 میلادی در نیویورک به نمایش درآمد. از سال 1930 میلادی به بعد تقریباً تمام فیلم ها ناطق شدند.

نخستین تماشاخانه ی مخصوص فیلم در نوامبر سال 1905 میلادی در پیتسبورگ (از شهرهای پنسیلوانیا) ایالات متحده آمریکا آغاز به کار کرد. صاحبان این تماشاخانه نام «نیکلودئون» را بر آن نهادند و به سرعت نیکلودئون های بسیاری در سراسر آمریکا افتتاح گردید.

ساخت فیلم در هالیوود از سال 1913 میلادی به بعد شروع شد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چگونه فیلم سینمایی ساخته شد؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا