زودپز چگونه کار می کند؟
به کمک زودپز می توان غذا را در مدت زمان کوتاهی پخت. استفاده از این وسیله سبب صرفه جویی در وقت و سوخت می شود.
همانطور که می دانید هر مایعی در یک دمای خاص شروع به جوشیدن می کند. این دما، نقطه جوش نام دارد. نقطه جوش آب 100 درجه سانتیگراد است. آزمایش ها نشان می دهند که نقطه جوش مایعات با بالا رفتن فشار، افزایش و با پایین آمدن فشار، کاهش می یابد. زودپز با توجه به همین خاصیت مایعات ساخته شده است.
بدنه زودپز را از جنس فولاد ضد زنگ یا آلیاژی از آلومینیوم می سازند. روی درپوش این وسیله، یک دریچه اطمینان وجود دارد. وقتی فشار بخار آب به حدی می رسد که ظرف نمی تواند آن را تحمل کند، این دریچه باز می شود تا بخار آب از آن خارج شود. در محل اتصال درپوش به بدنه، حلقه ای لاستیکی وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگیری می کند. وقتی غذا را همراه مقداری آب در داخل ظرف قرار می دهیم و آن را حرارت می دهیم، آب شروع به جوشیدن و بخار شدن می کند.
بخار آب بتدریج در داخل ظرف افزایش می یابد و باعث بالا رفتن فشار داخل ظرف می شود. به این ترتیب نقطه جوش آب با افزایش فشار، بالا می رود و به 130 درجه سانتیگراد می رسد. در نتیجه غذا به سرعت می پزد. وقتی فشار بخار آب داخل زودپز از یک حد معین بیشتر می شود، دریچه اطمینان بطور خودکار بالا می رود تا بخارهای اضافی خارج شود. به این ترتیب فشار بخار آب کنترل می شود و ظرف در اثر افزایش فشار نمی ترکد.
اگر زودپز در مدتی که غذا در داخل آن می پزد، سوت نکشید، بهتر است دریچه اطمینان را به آرامی حرکت دهیم تا مطمئن شویم که مسدود نشده است. قبل از برداشتن درپوش ابتدا باید دریچه را به آرامی بلند کرد تا بخار از داخل ظرف خارج شود.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «زودپز چگونه کار می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]