چگونه طوطی ها حرف می زنند؟
زمانی که میگوییم طوطی ها و بعضی از پرندههای دیگر حرف می زنند، منظورمان این است که میتوانند از صداهای انسان به هنگام حرف زدنشان تقلید کنند. اما توجه داشته باشید که پرندهها واژههای تقلید شده را برای انتقال دادن احساسات یا اندیشهها یا گرفتن چیزهای مورد نیازشان به زبان نمیآورند.
این موضوع احتمال دارد که پرنده ها به این علت حرف می زنند که دوست دارند صداهای گوناگونی از خودشان در بیاورند. مردم از سخن گفتن طوطی ها متحیر شده، و از شنیدن آن لذت می برند. اما به نظر می رسد که هیچکس نمی تواند توضیح دهد که چگونه این پرندگان می توانند صحبت های انسان را به خوبی تقلید کنند.
برخی تصور می کنند علت سخنگویی طوطی ها، مربوط به ساختمان زبان آنها است که بزرگ و ضخیم می باشد. احتمال دارد که این نوع زبان به صحبت کردن پرنده کمک کند. اما برای حرف زدن پرنده ضروری نیست. شاهین و عقاب ها نیز چنین زبانی دارند ولی قادر به صحبت کردن نیستند.
بسیاری از پرندهها صداهایی را که در اطراف خویش میشنوند تقلید میکنند. بعضی دیگر از پرندهها قادر هستند آواز یا صدای پرندههای دیگر را عیناً تکرار نمایند. بعضی دیگر از پرنده ها می توانند صداهایی را که انسان بطور مصنوعی با آلات موسیقی تولید می کنند، تقلید نمایند.
دستگاه صوتی پرنده های سخنگو از لحاظ محل قرار گرفتن و ساختمانشان با دستگاه صوتی ما انسانها تفاوت دارد. دیگر پرندگان سخنگو مانند مرغ مینا، کلاغ ها و کلاغ های سیاه، زبان بزرگ و ضخیمی ندارند.
آیا طوطی ها از دیگر پرندگان با هوش ترند که می توانند صحبت کنند؟
واقعیت این است که بیشتر زیست شناسان معتقدند که طوطی ها و دیگر پرندگان سخنگو، مفهوم کلماتی را که می گویند درک نمی کنند. اما به نظر می رسد که آنها یک ارتباط معین بین گفتار و عملکردشان شکل می دهند. شاید طوطی ها به این علت می توانند صحبت کنند که مکانیسم صوتی آنها آهسته تر از دیگر پرندگان کار می کند و احتمالاً صداهایی که بوسیله انسان تولید می شوند، همانند صداهایی است که طوطی تولید می کند. بنابراین برای آنها، تقلید صدای انسان آسان است.
پرنده ها برخلاف انسان ها تار صوتی ندارند. بیشتر انواع پرنده های سخنگو برخلاف پرنده های دیگر، آواز نمی خوانند. اما بیشتر پرنده های سخنگو می توانند سوت بزنند. پرنده های سخنگو مانند طوطی باید سخنگویی یا تقلید صدای انسان را در سنین جوانی بیاموزند.
طوطی و دیگر پرندگان سخنگو طرز تکرار اصوات کلمات انسان ها را به سادگی یاد نمی گیرند. برای اینکه این پرندهها کلمات انسانها را فرا بگیرند، باید کلمات برایشان به آرامی و به وضوح و بارها و بارها تکرار شود. به محض اینکه پرنده مورد بحث موفق شد یک کلمه یا یک عبارت را یاد بگیرد، به احتمال زیاد دیگر هیچ وقت آن را از یاد نخواهد برد. ولی باید این نکته را نیز بدانید که کلمه ها بندرت ممکن است معنایی برای پرندگان داشته باشند. معمولاً پرنده های مزبور کلمات ما را چیزی به جز یک مشت صدا نمی پندارند.
یکی از جانورشناسها سعی کرد پرندهای را طوری تربیت کند که بتواند بین کلماتی که تقلید میکند و احساسات خویش رابطهای برقرار سازد. اما او موفق نشد نتیجه ای از این فعالیت خود بگیرد. پرنده مزبور با اینکه در سخن گفتن نظیر نداشت، هنگامی که گرسنه میشد قادر نبود کلمه غذا یا وقتی تشنه میشد کلمه آب را بر زبان آورد.
ولی بسیاری از افرادی که طوطی دارند، موفق شدهاند به طوطی خویش یاد بدهند که عبارتهایی مانند صبح بخیر را هنگام صبح بر زبان آورد. به همین مناسبت است که میگویند در این قبیل موارد، کلمهها و عبارتهای مزبور به منزله اصوات حرف زدن برای این پرندهها به شمار نمیروند.
طوطی ها در موارد دیگر نیز پرندگان جالب توجهی می باشند، آنها می توانند عملاً خود را با هر شرایط آب و هوایی تطبیق دهند. به همین دلیل ملوانان در مسافرت های طولانی طوطی ها را با خود می برند. حتی علیرغم اینکه طوطی یک پرنده منطقه گرمسیری است، مادامی که در قفس به سر میبرد میتواند به راحتی در آب و هوای معتدل و حتی سرد زندگی کند.
طوطی ها پرندگان شجاع و وفاداری نسبت به همنوعان خود می باشند. اگر خطری گروه طوطی ها را تهدید کند، به صورت گروهی در مقابل آن ایستادگی می کنند. وقتی که به دنبال غذا می روند، معمولاً با استفاده از پاها و منقارشان از یک شاخه به شاخه دیگر تاب می خورند. در حقیقت طوطی ها می توانند در مواردی از پاهایشان مانند دست استفاده کنند، به ویژه هنگامی که غذا می خورند.
منابع
- کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. سال 1391.
عالی بود ممنون از مطلب خوبتون