چند روز می توانیم حیوان خانگی را در خانه تنها بگذاریم؟
زمان تعطیلات که می رسد صاحبان حیوانات خانگی دچار معضل سفر رفتن می شوند و اگر نخواهند حیوان خانگی شان را با خودشان ببرند، چه راه حل هایی دارند.
در این مقاله شما می توانید با نکاتی کلی برای نگه داشتن چند حیوان خانگی (سگ، گربه، پرنده و ماهی) در زمان سفر یا حتی در زمان رفتن به خارج از منزل برای ساعاتی کوتاه مانند سر کار رفتن، آشنا شوید.
سگ
تنها گذاشتن سگ ها کار راحتی نیست آنها مسلماً وقتی خوشحال اند که شما دوروبرشان هستید. سگ ها حیواناتی اجتماعی هستند و برای آنها صاحبان شان مثل اعضای خانواده شان هستند. هر چند ممکن نیست که همه ساعت روز را کنار سگ تان بگذرانید.
سگ داشتن به معنی داشتن برنامه است. شما ساعت های کاری، قرارهایتان و ماموریت های کاری تان را با زمانی که می خواهید برگردید خانه هماهنگ می کنید. اگر یک شب بیرون بمانید، ممکن است عذاب وجدان بگیرید که چرا سگ تان را تنها گذاشتید.
درست است که سگ ها از بودن کنار صاحبان شان لذت می برند اما به این معنا نیست که تنها گذاشتن آنها در خانه بد یا خطرناک است. برای همین در ادامه توضیح می دهیم چکار کنید تا از تنها گذاشتنش احساس بدی نداشته باشید، تنها گذاشتن سگ تان مشکلی ندارد، اما برای «زمان محدود» این قانون را همیشه به یاد داشته باشید. برای سلامتی سگ تان نباید او را برای مدت زمان طولانی تنها بگذارید.
- سگ های بالغ (بالای 18 ماه) می توانند روزانه 4 تا 6 ساعت تنها بمانند.
- سگ های کوچکتر نباید بیشتر از 2 ساعت در روز تنها بمانند.
اولین سوالی که افراد وقت تنها گذاشتن سگ شان می پرسند، این است: «سگم چند ساعت می تونه بدون ادرار کردن بمونه؟» طبق نظر متخصصان، سگ ها معمولاً روزانه 3 تا 5 بار ادرار می کنند. اما این زمان بندی بین سگ های مختلف متفاوت است؛ سگ های کوچک و سن بالا بیشتر ادرار می کنند.
سگ ها چه مدت می توانند دستشویی شان را نگه دارند؟
- سگ های کوچک: یک ساعت به ازای هر ماه سن (پس یک سگ سه ماهه هر سه ساعت ادرار می کند.)
- سگ های بالغ (یک سال به بالا): تا هشت ساعت، اما معمولاً هر شش ساعت
- سگ های پیر (هشت سال به بالا): نسبت به اندازه و سلامت بین دو تا شش ساعت
البته تخمین های بالا به اندازه سگ، سلامتی و عادت هایشان بستگی دارد. اما هر سگی که بیشتر از مدت زمان مشخصی ادرارش را نگه دارد در خطر ابتلا به عفونت ادرار، سنگ کلیه و مثانه قرار می گیرد. به علاوه نگه داشتن طولانی مدت ادرار حس ناخوشایندی است که ممکن است منجر به بروز مشکل در خانه شود.
برای اینکه خیالتان راحت باشد هر شش ساعت زمانی برای ادرار سگ تان در نظر بگیرید. از آنجایی که ساعت کاری بین 8 تا 10 ساعت است می توانید از فرد دیگری کمک بگیرید.
تمرین های خانگی
به سگ تان یاد بدهید که تنها ماندن در خانه بد نیست؛ اینکه تا وقتی برگردید، در امن و امان است. از زمانی که سرپرستی سگی را به عهده می گیرید باید با او بیرون رفتن و به خانه برگشتن خودتان را تمرین کنید تا به آن عادت کند.
با زمان های کوتاه شروع کنید. می توانید ابتدا با چند دقیقه کوتاه شروع کنید و سگ تان را تنها بگذارید. سگ تان باید یاد بگیرد تنها ماندن در خانه مسئله ای عادی است. می توانید به او جایزه بدهید اما وقتی از خانه می روید بیرون، نه وقتی که به خانه بر می گردید.
پیشنهاد می کنیم در ابتدا اجازه حضور تنهایی سگ تان را در همه جای خانه ندهید. جایی را انتخاب کنید که در آن احساس راحتی می کند. وقتی که به حس امنیت در تنهایی رسید، می توانید در خانه تنهایش بگذارید. به یاد داشته باشید که سگ تان باید بلد باشد وقتی دستشویی دارد کجا برود؛ این مسئله برای زمان های اورژانسی که نمی توانید به موقع به خانه برگردید، حیاتی است.
قبل از اینکه از خانه بیرون بروید اسباب سرگرمی را برای سگ تان فراهم کنید. ظرف آب و غذایش را پُر کنید و برایش اسباب بازی کنار بگذارید. بعضی اسباب بازی ها می توانند ساعت ها سگ تان را سرگرم کنند. با این کار از سر رفتن حوصله سگ تان جلوگیری می کنید که باعث می شود رفتارهای ناهنجار نداشته باشد. البته به یاد داشته باشید که اساب بازی چیزی باشد که نتواند بجود یا قورت بدهد.
قبل از اینکه سگ تان را تنها بگذارید چکار کنید؟
سگ تان را خسته کنید. بهترین راه این است که صبح ها قبل از بیرون رفتن یک بازی حسابی با سگ تان داشته باشید تا خسته شود. می توانید صبح ها با هم قدم بزنید که برای هر دویتان مفید است.
وقتی که پیاده روی صبحگاهی دارید یا با بازی سگ تان را خسته می کنید، فوراً به جای خوابش می رود، با این کار می توانید بدون دردسر از خانه بیرون بروید. برای بیشتر سگ ها دویدن بدون قلاده بسیار کمک کننده است، زیرا نه تنها فعالیت بدنی دارند بلکه با بو کشیدن و حرکت کردن فعالیت ذهنی شان هم زیاد می شود. میزان انرژی و تناسب اندام سگ تان هر چقدر که باشد، ورزش کردن در این فاکتورهای مثبت خواهد بود:
- سالم بماند.
- به هضم غذا کمک می کند.
- مغزش را تهییج می کند.
- کالری می سوزاند.
- از بی حوصلگی جلوگیری می کند (بی حوصلگی موجب رفتارهای آسیب زننده است).
ورزش های تک نفره به سن، نژاد و سلامت بدن سگ تان مربوط است. بازی ها و ورزش های دسته جمعی سگ ها معمولاً انرژی بیشتری می طلبد که ممکن است سگ شما آن میزان انرژی را نداشته باشد اما همه سگ ها روزانه به حدی از جنب و جوش نیاز دارند. بطورکلی، سگ های سالم حدود 60 دقیقه تحرک متوسط روزانه نیاز دارند اما این تحرک نباید لزوماً پشت سر هم باشد.
وقتی برگشتید خانه چکار کنید؟
وقتی بعد از چند ساعت برگشتید خانه به سگ تان توجه و محبت کنید. با هم پیاده روی کنید و اجازه بدهید انرژی سگ تان تخلیه شود.
گربه
گربه ها به عشق و توجه زیادی از طرف صاحب شان نیاز دارند به خاطر اینکه حیواناتی اجتماعی هستند. گربه ها به خاطر استقلال شان بسیار مورد توجه اند اما این به معنای تنها گذاشتن طولانی مدت آنها نیست. در واقع اگر مدت زمانی طولانی خانه نیستید از یکی از دوستان یا آشنایان تان بخواهید از گربه تان مراقبت کنند.
وقتی گربه تان خانه تنها است چه اتفاقی ممکن است بیفتد؟
خیلی از مردم فکر می کنند گربه ها می توانند چندین روز خانه تنها بمانند اما این مسئله اصلاً پیشنهاد نمی شود چون ریسک های زیادی دارد. معمولاً آنهایی که گربه شان را مدتی طولانی تر تنها می گذارند باید ظرف آب بزرگتری برایش بگذارند. هر چند ممکن است گربه تان ظرف جدید را نپذیرد و از آن آب نخورد و یا حتی آبش را بریزد. به این دلیل پیشنهاد می کنیم که یک تا سه کاسه آب در جاهای مختلف خانه بگذارید. برای ظرف غذا هم این کار را بکنید.
مشکل دیگری که ممکن است در نبود شما اتفاق بیفتد این است که گربه تان قائم شود و این کار ریسک گیر کردن در کمد و کابینت را زیاد می کند و ممکن است نتواند از آنجا بیرون بیاید.
با توجه به دلایلی که گفته شد پیشنهاد می دهیم بیشتر از یک روز گربه تان را تنها نگذارید. می توانید از دوست تان بخواهید هر روز به گربه تان سر بزند، آب و غذایش را آماده کند و با او بازی کند تا حس بد ناشی از تنها ماندنش کمتر شود.
سن و شخصیت گربه تان
اگر دو تا سه روز دور از خانه اید فاکتورهای زیر را رعایت کنید تا گربه تان مریض نشود و احساس تنهایی نکند.
- گربه های کوچک که هر روز تنها می مانند معمولاً مشکلی با این قضیه ندارند اگر همه چیز طبق معمول و روزهای عادی باشد. این بخشی از تربیت درست گربه است که بتواند در طول روز تنها بماند. هر چند گربه هایی هستند که حتی یک دقیقه هم در خانه تنها نمی مانند که این مسئله به دلیل شیوه بد تربیتی است. گربه ها باید یاد بگیرند تنها بمانند اوایل برای چند دقیقه و کم کم برای چند ساعت. برای گربه های کوچک در خانه اسباب بازی بگذارید. آنها نیاز دارند سرگرم شوند. گذاشتن وسائل بازی در خانه باعث می شود حواس شان پرت شود و نبود شما اذیت شان نکند.
- گربه های بالغ با تنهایی آسان تر کنار می آیند مخصوصاً اگر زمان کودکی هم تنها مانده باشند. برای این گربه ها هم وسائل بازی بسیار مهم است. اما با وجود تحرک متوسط این گربه ها به روزی یا دو روزی یک ملاقات حتماً نیاز دارند.
- گربه های پیر به بیشترین توجه نیاز دارند و حداقل روزی دوبار باید به آنها سر زد. اگر نمی توانید، حتماً از کسی بخواهید که در طول روز به گربه سن بالایتان توجه کند.
شخصیت گربه هم فاکتور بسیار مهم دیگری است. بعضی گربه ها به شدت به صاحب شان وابسته اند اما بعضی دیگر فقط داشتن غذای به موقع و خوب راضی شان می کند. اگر به مسافرت می روید و می خواهید وظیفه سر زدن به گربه تان را به دوستی بسپارید، حتماً چند بار در حضور خودتان آن شخص با گربه تان دیدار داشته باشد. غریبه بودن کسی ممکن است برای گربه تان و آن شخص تجربه سختی باشد.
با ظرف خاک گربه تان چه کنید؟
مسئله ای که اصلاً نباید دست کمش بگیرید ظرف خاک گربه تان است. اکثر گربه ها از ظرف خاک کثیف استفاده نمی کنند. گربه ها موجوداتی به شدت تمیز هستند. یکی از راه حل ها گذاشتن ظرف های خاک متعدد در جاهای مختلف خانه است. البته اگر کسی به گربه تان سر می زند می توانید از او بخواهید هر روز ظرف خاکش را تمیز کند.
ظرف خاک کثیف می تواند موجب مشکلات دیگری هم شود. برای مثال اگر ظرف خاک گربه تان کثیف باشد و نخواهد جای دیگری را کثیف کند ممکن است ادرارش را نگه دارد که می تواند موجب مشکلات عفونت اداری شود. این شرایط این امکان را به وجود می آورد که گربه سالم تان دچار مشکل است. بهتر است برای دوست تان شماره دامپزشک را بگذارید.
پرنده
شما به عنوان صاحب پرنده ممکن است مجبور شوید چند روزی پرنده تان را تنها بگذارید. در ادامه برایتان توضیح می دهیم با انجام چکارهایی می توانید از آسیب دیدن پرنده تان جلوگیری کنید.
جلوگیری از بی حوصلگی
پرنده ها موجوداتی باهوش و اجتماعی هستند. نیاز دارند که سرگرم شوند. اگر این اتفاق نیفتد، رفتارهایی منفی از خودشان نشان می دهند مثل کندن پَرهایشان و یا عصبانیت. پرنده ها بطورکلی از در ارتباط بودن با انسان ها لذت می برند و نیاز روزانه شان آب و غذای تازه است.
اسباب بازی برای شاداب نگه داشتن پرنده ها بسیار مهم است. گذاشتن اسباب بازی های مختلف در اندازه ها و شکل های گوناگون برای سرگرم کردن پرنده ها مفید است. اسباب بازیی هایی با زنگوله گزینه های خوبی هستند چون فضای قفس را ساکت نگه نمی دارد. بطورکلی در اختیار قرار دادن اسباب بازی برای پرنده ها خوب است اما وقتی چند روزی پیش شان نیستید تعدادش را بیشتر کنید.
برنامه غذایی
البته که شما دوست ندارید وقتی از سفر برگشتید یک پرنده چاق منتظرتان باشد و در عین حال باید حواس تان باشد پرنده تان گرسنگی نکشد. راه حل هایی برای اینکه این اتفاقات نیفتد:
- ظرف های آب و غذای اضافی در قفس بگذارید. دقت کنید که ظرف ها از هم فاصله داشته باشند اما در همه جای قفس نه. یک قسمت قفس را برای ظرف غذا در نظر بگیرید.
- مقدار غذا بستگی به روزهای نبودن تان دارد. برای مثال اگر سه روز خانه نیستید مطمئن شوید که غذا برای حداقل سه روز کافی است.
- از غذاهایی که داخل اسباب بازی است استفاده کنید. هم جنبه سرگرمی و هم سیر شدن برای پرنده تان دارد.
پخش صدا
راه حل دوم برای تنها گذاشتن پرنده ها، این است که وانمود کنید کسی آنجا است!
- برای زمان های کوتاه تلویزیون را روشن بگذارید تا پرنده تان مشغول باشد.
- برای زمان های طولانی تر می توانید از رادیوهای ساعتدار استفاده کنید که زمان های مشخصی روشن شود. ایده آل ترین نوع روشن شدن از صبح تا شب وقت خواب است.
به نیازهای نوع خاصی پرنده تان توجه کنید.
پرنده هایی مانند فنچ و قناری می توانند مدت زمان طولانی تری تنها بمانند اما پرنده هایی مثل انواع طوطی ها نمی توانند مدت زیادی تنها باشند. آنها به مراقبت و توجه بیشتری نیاز دارند. اگر پرنده هایی مثل طوطی دارید به کسی بسپارید زمانی که خانه نیستید حداقل روزی یکبار به آنها سر بزند.
انتخاب کنید چه کسی مراقب پرنده تان باشد.
اگر برای مدت زمان درازی خانه نیستید دو راه حل دارید.
دوست یا یکی از اعضای خانواده تان از پرنده مراقبت کند. ترجیحاً کسی را انتخاب کنید که به این موجودات علاقه مند باشد و سابقه نگهداری از پرنده داشته باشد. در غیر این صورت می توانید پرستاری برای نگهداری از او استخدام کنید.
ماهی
یک سال تمام سخت کار کرده اید و حالا خودتان را محق داشتن یک تعطیلات خوب می دانید؟ آکواریوم تان نگران تان کرده و نمی دانید در طول سفر چه بلایی بر سر ماهی هایتان می آید؟ در ادامه برایتان نکاتی را توضیح می دهیم که بتوانید با خیال راحت به سفرتان بروید و نگران آکواریوم تان نباشید.
ماهی ها شکمو نیستند.
ماهی ها می توانند هفته ها بدون غذا زندگی کنند. بعضی معتقدند سه هفته یا بیشتر. بله درست است. باور کنید یا نه ماهی هایتان وقتی شما نیستید سالم می مانند. حتی آکواریوم تان وقتی برگردید تمیزتر از همیشه است چون خبری از کثیفی غذاها نیست. اگر فکر می کنید که ماهی هایتان حتماً باید غذا بخورند می توانید از دستگاه غذای اتوماتیک استفاده کنید. این دستگاه ها قیمت کمی دارند و می توانید همیشه از آنها استفاده کنید. می توانید غذای چند هفته را در ظرف بریزید و خیال تان را راحت کنید.
تدارک سفر
قبل از سفر فیلترهای هوای آکواریوم را چک کنید. برای نور آکواریوم از تایمر استفاده کنید.
برای سفرهای بیشتر از یک هفته از کسی کمک بگیرید تا به آکواریوم تان سر بزند و کارهای زیر را انجام دهد:
- هر روز به اندازه ای که مشخص کرده اید به ماهی هایتان غذا بدهد؛ نه بیشتر.
- اگر دمای آکواریوم بالاتر از 84 فارنهایت بود با شما تماس بگیرد.
چک آپ کامل پیش از خداحافظی
قبل از سفر حتماً آب آکواریوم را عوض کنید. این کار چند حسن دارد. ماهی ها آب تازه دریافت می کنند که از استرس شان کم می کند و باعث می شود در نبود شما سلامتی شان به خطر نیفتد. از میزان آب داخل آکواریوم مطمئن می شوید که تا برگشت شما میزان بخار آب به ماهی ها صدمه نزند.
زیر آکواریوم را نگاه کنید که مبادا آب چکه کند.
یک تمهید دوستانه
راه حل دیگر تقسیم غذای روزانه است. می توانید به اندازه نیاز هر روز ماهی هایتان غذا جدا کنید و از دوست و آشنایی بخواهید هر روز به آنها سر بزند و غذایشان را بدهد.
سفرهای دور و دراز
برای سفرهای زیر یک هفته می توانید مطمئن باشید که اگر کسی به آکواریوم تان سر نزند مشکلی پیش نخواهد آمد اما برای زمان طولانی تر بهتر است از کسی درخواست کمک کنید. هر چند ماهی هایتان به هیچ وجه گرسنه نمی مانند اما ریسک نکنید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چند روز می توانیم حیوان خانگی را در خانه تنها بگذاریم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله مجله پیام دامپزشکان، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.