چگونه قفل کار می کند؟

قفل یک زبانه ی ساده است که یک «مانع» بر سر راهش قرار می گیرد تا تکان نخورد و از جای خودش در نرود. کلید نیز وسیله ای است که آن را برای برداشتن همان مانع اختراع کرده اند.

در داخل قفل، یک میله ی کوچک وجود دارد که روی «شیطانک» سوار شده است و زبانه را در جای خودش نگه می دارد. وقتی که کلید را در درون قفل می چرخانیم، شیطانک را بلند می کند و در نتیجه زبانه ی قفل به عقب رفته و قفل باز می شود.

علت اینکه هر قفلی باید یک کلید مخصوص داشته باشد، این است که در داخل هر قفل چند تکه فلز به نام «ضامن» قرار گرفته است و ضامن های هر قفل با ضامن های قفل های دیگر فرق می کنند. حالا اگر سر کلید را طوری بتراشند که مناسب با این ضامن ها نباشد، کلید مزبور نمی تواند در درون قفل بچرخد و مسلماً تا زمانی که کلید نچرخد، قفل هم باز نخواهد شد.

در سال 1848 میلادی، مردی به نام «لینوس ییل» قفل استوانه ای را اختراع کرد که الان در سراسر دنیا استفاده می شود. در این نوع قفل، کلید باید یک استوانه را بچرخاند تا قفل باز شود. در قفل ییل، پنج میله ی عمودی قرار دارد. این میله ها بوسیله ی فنرهایی در درون استوانه، محکم جای گرفته اند و اجازه نمی دهند که استوانه حرکت کند. اما بوسیله ی کلید مخصوص قفل، می توانیم هر یک از این میله ها را با ارتفاع معینی بالا ببریم تا استوانه حرکت کند و قفل باز شود.

نحوه ی کار «قفل رمزی» نیز بر اساس قفل های استوانه ای تنظیم گردیده است؛ با این تفاوت که برای رها کردن میله ها بوسیله ی کلید، از یک «صفحه ی چرخنده» استفاده می کنیم. برای باز کردن این گونه قفل ها، صفحه ی چرخنده را مطابق با اعداد معینی چندین بار به این طرف و آن طرف می چرخانیم تا قفل باز شود. افرادی که با طرز قرار گرفتن زبانه یا میله های قفل آشنایی داشته باشند، به آسانی می توانند بوسیله ی یک تکه سیم و بدون کلید، قفل را باز کنند!

امروزه در اکثر بانک ها از «قفل ساعتی» استفاده می شود. در چنین قفل هایی سه حرکت ساعت را طوری تنظیم می کنند که فقط در ساعت مشخصی و با رمز مخصوصی که دارد، بتوانیم قفل را باز کنیم. بنابراین قبل از فرا رسیدن لحظه ی تعیین شده به هیچ وجه نمی توان آن قفل را باز کرد حتی اگر رمزش را بدانیم.

در یک خانه ی معمولی قفل های بسیاری وجود دارد؛ از قفل پنجره ها گرفته تا قفل درب یخچال، چمدان، کیف و… و در همه ی این موارد اساس ساختن قفل یکسان است. تنها متناسب با استفاده ای که از قفل می شود، تغییراتی در آن ایجاد شده است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه قفل کار می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا