معرفی و خلاصه کتاب پول شاد
کتاب پول شاد؛ علم هوشمندانه خرج کردن (Happy Money: The Science of Smarter Spending) نوشته الیزابت دان و مایکل نورتون (Elizabeth Dunn & Michael Norton) در سال 2013 منتشر شده است و توضیح می دهد چگونه به جستجوی بی پایان برای پول بیشتر و بیشتر، برای رسیدن به شادی بیشتر و بیشتر، پایان دهیم. این کتاب به ما می آموزد که چگونه توجه خود را به جای درآمد بیشتر، روی درست خرج کردن متمرکز کنیم.
در کمال تعجب، میزان درآمد ما تاثیر بسیار کمی روی لبخند زدن، خندیدن و تجربه های لذتبخش مان در زندگی دارد. مطمئن هستیم که حداقل یکی دو کتاب درباره نحوه سرمایه گذاری و پس انداز کردن خوانده اید، اما آیا تا به حال کتابی درباره روش های صحیح خرج کردن پول مطالعه کرده اید؟ احتمالاً تصور می کنید این موضوع نیازی به کتاب خواندن و آموزش دیدن ندارد؛ اما آیا می دانستید که تحقیقاتی انجام شده که نشان می دهد چطور می توانیم با پولی که شاید آن را به سختی بدست آورده ایم به شادی های بزرگتر و بیشتری برسیم؟ و این تحقیقات نشان می دهد آنچه تا به حال بطور ناخودآگاه و خودکار انجام می داده ایم، نتایج خوبی به دنبال ندارد!
الیزابت دان و مایکل نورتون به ما نشان می دهند که پول واقعاً می تواند شادی بخرد. اما احتمالاً نه از آن راهی که تصور می کنید. آنها معتقدند ثروت بیشتر اغلب نمی تواند آنقدر که انتظار داریم برای ما شادی به ارمغان بیاورد. در ادامه شما می توانید خلاصه ای از کتاب پول شاد را مطالعه کنید.
5 اصل پول شاد
پنج اصل وجود دارد برای هوشمندانه تر خرج کردن. با رعایت این اصول می توانیم در عین حال که کمتر خرج می کنیم، انسان های شادتری باشیم!
- خریدار تجربه ها باشید. چیزهای مادی (از خانه بزرگ گرفته تا ماشین های آنچنانی) نسبت به خریدهایی که در آن یک تجربه را برای خود فراهم می کنیم (مثل سفر، کنسرت و غذاهای خاص) شادی کمتری برایمان به ارمغان می آورد. حتماً برایتان پیش آمده که از رفتن به یک سفر خاص احساس رضایت و شادی زیادی داشته اید.
- موقعیت های خاص ایجاد کنید. اگر دسترسی ما به چیزهایی که دوست داریم محدود باشد می توانیم لذت و قدرشناسی بیشتری را نسبت به آن موضوعات تجربه کنیم. اگر نوشیدنی مورد علاقه تان را بعد از چند روز بدست آورید از آن لذت بیشتری خواهید برد.
- زمان بخرید. اگر کارهایی که انجامشان برایمان سخت است را به دیگران واگذار کنیم، زمان بیشتری در اختیار خواهیم داشت تا کارها و فعالیت های لذتبخش و مورد علاقه مان را دنبال کنیم. به این ترتیب پول برای ما زمان می خرد. به جای اینکه آخر هفته ها را به تمیز کردن خانه بگذرانید، به یک نظافتچی پول بدهید تا کارهای خانه را انجام دهد و شما با فرزندان تان دوچرخه سواری کنید.
- اول پرداخت کنید، بعداً مصرف کنید. با به تعویق انداختن مصرف یا استفاده از هر چیزی می توانیم از آن حس انتظار لذت ببریم. حتماً برایتان پیش آمده که چقدر با اشتیاق منتظر رسیدن تاریخ یک سفر خاص بوده اید. می توانید به جای اینکه بلیط های سفرتان را لحظه آخر بخرید، چند روز یا حتی چند هفته زودتر آنها را رزرو کنید تا از این انتظار و هیجان لذت ببرید.
- روی دیگران سرمایه گذاری کنید. تحقیقات نشان می دهد هزینه کردن برای دیگران منجر به شادی بیشتر می شود نسبت به زمانی که برای خودتان هزینه می کنید. به عنوان مثال کمک کردن به خیریه ها می تواند احساس شادی و رضایت فوق العاده ای در فرد ایجاد کند.
هدف این نیست که تنها یکی از این اصول را انتخاب کرده و آن را اجرا کنید. بلکه بهتر است همیشه در تلاش باشید تا حد امکان از بیشتر آنها استفاده کنید. به این ترتیب هر کدام روی دیگری اثری تقویت کننده خواهد داشت. به این معنی که هرچه برای هر هزینه ای که می کنید، از اصول بیشتری (اصول پول شاد) استفاده کنید، با آن هزینه شادی بیشتری برای خود ایجاد می کنید. مثلاً اگر یک کارت هدیه یا کوپن تخفیف برای یک کافی شاپ دریافت کرده اید، می توانید با دوست تان به کافی شاپ بروید، یا یک روز به جای تمیز کردن خانه، خودتان را به قهوه مهمان کنید، با کوپن تخفیف تان برای دوست تان قهوه بخرید، یا هر ایده دیگری که برایتان شادی بیشتری، نسبت به حالت عادی ایجاد کند.
به جای مادیات، به دنبال تجربه ها باشید.
تحقیقات نشان می دهد تجربه های ما معمولاً شادی بیشتری نسبت به خریدن وسائل و مادیات فراهم می کند، چون باعث می شود ارتباط بیشتری با دیگران داشته باشیم.
حتماً تجربه کرده اید یا دیگران را دیده اید، که مدت ها آرزو داشته اند به یک وسیله خاص یا چیزی مثل یک خانه رویایی برسند و تصور می کردند که با داشتن آن وسیله بسیار شاد خواهند بود. اما واقعیت این است که با داشتن آن وسیله خاص، ماشین یا هر چیز دیگری، لزوماً ما به انسان شادتری تبدیل نمی شویم. پس صرفاً داشتن آن وسیله خاص، تعیین کننده میزان شادی ما در زندگی نیست. بلکه تجربه های ما در استفاده از آن وسائل است که می تواند به ما شادی زیادی منتقل کند.
در تحقیقی مشخص شد که 90 درصد آمریکایی ها تصور می کردند داشتن خانه آنها را به انسان شادتری تبدیل می کند. اما مشخص شد که صاحبان خانه، نه تنها نسبت به مستاجرها شادتر نبودند، بلکه حدود 6 کیلو سنگین تر بودند! افرادی که پول خود را برای تفریحات شان هزینه می کنند نسبت به دیگران شادتر هستند.
موقعیت های خاص ایجاد کنید.
فراوانی امکانات، دشمن قدرشناسی و لذت است.
فرض کنید شما عاشق شکلات هستید. اگر هر روز شکلات بخورید، آیا باز هم برایتان لذتبخش و دلنشین خواهد بود؟ متاسفانه واقعیت این است که هرچه بیشتر در معرض چیزی قرار بگیریم، ارزش آن برایمان کاهش می یابد. چاره کار چیست؟ برای خودتان موقعیت های خاص ایجاد کنید. آن موضوع مورد نظر را، از غذا تا هر وسیله دیگری، برای جشن ها و مناسبت های خاص نگه دارید. به این ترتیب از آن لذت بیشتری خواهید برد. اگر قرار بود هر روز کیک تولد بخوریم، دیگر تولد و شادی آن بی معنا می شد.
حالا بهتر متوجه می شوید که به جای اینکه تمام توجه مان را به درآمد بیشتر متمرکز کنیم، بهتر است کمی هم حواسمان به نحوه خرج کردن مان باشد. شاید بتوانیم بدون پول بیشتر، شادی بیشتری را تجربه کنیم.