آسیب های فوتبالی

می گویند بازیکنی که چند باری عصا دست نگرفته باشد و جایی از بدنش را گچ نگرفته باشد، بطور حتم بازیکن خوب و پُر تلاشی نیست. بالاخره آسیب دیدگی بخش مهمی از فوتبال است؛ اما می دانید آسیب دیدگی های اصلی فوتبال چه مواردی هستند؟

آسیب دیدگی بر دو نوع است:

  1. آسیب دیدگی بر اثر ضربه ناگهانی،
  2. آسیب دیدگی بر اثر غفلت.

نوع اول متاسفانه اجتناب ناپذیر است، زیرا اتفاقی می باشد و بازیکن مسئول نیست. نوع دوم مربوط به رعایت سلامتی و اهمیت دادن به آن از سوی فوتبالیست است. کسی که تمرینات معمول خود را انجام نمی دهد یا خود را گرم نکرده بازی می کند، بیشتر از یک بازیکن آماده در معرض آسیب دیدگی قرار می گیرد.

هرگز بدون گرم کردن خود بازی را آغاز نکنید. بدن سرد در برابر ضربات نمی تواند مقاومت کند. مراقبت از سلامتی و پیشگیری از مصدومیت در فوتبال اغلب با یک ماساژ خوب تامین می شود. بطورکلی در فوتبال آسیب های عضلانی خیلی شایع هستند و بعد از آن هم آسیب های مچ پا، زانو و سر بسیار شایع می باشند. در این مقاله شما می توانید با مهم ترین آسیب های فوتبالی آشنا شوید.

مشکلات عضلانی

1) کشیدگی عضله

کشیدگی عضله به دلیل انقباض سریع و ناگهانی و شَدید عضله است که عموماً خود را با خون ریزی (خون مردگی) نشان می دهد. کشیدگی عضله موجب پارگی عروق ریز و شروع انعقاد خون می شود که باید معالجه شود. در همان دقایق اولیه کمپرس سرد می تواند درد را تسکین دهد. یادتان باشد فوتبالیستی که دچار کشیدگی عضله شده است، می تواند به بازی ادامه دهد اما قدرت بدنی اش کم می شود. در ضمن بازی کردن با عضله کشیده شده احتمال افزایش آسیب دیدگی را به همراه دارد.

2) گرفتگی عضله

گرفتگی عضله را احتمالاً تاکنون چند باری تجربه کرده اید. این حالت یک انقباض ناگهانی و نسبتاً طولانی و دردناک است که مانع از حرکت فرد می شود. این حالت زمانی پیش می آید که جریان خون در عضلات سرعت کافی ندارد تا مواد زائد انباشته شده در آن عضله را حمل کنند. در این هنگام عضله دچار خستگی می شود و ناگهان درد شَدید و غیر قابل تحملی را احساس می کنید. اگر برای شما گرفتگی عضله پیش آمد، محل گرفتگی عضله را مالش داده و نوک پا را به سمت زانو بکشید. در صورت گرفتگی شَدید عضله، مالش آن و استفاده از کمپرس گرم موثر است.

3) پارگی عضلانی

این را یادتان باشد که هر چقدر هم قوی باشید بالاخره هر عضله ای می تواند پاره شود. پارگی تارهای عضلانی می تواند آسیب شدیدی را وارد کند پس خیلی مواظب باشید.

4) التهاب تاندون زردپی

التهاب زردپی یکی از آسیب دیدگی های شایع در فوتبال است. سایش و اصطکاک های مکرر محل اتصال این تاندون و فعالیت زیاد می تواند به التهاب زردپی منجر شود. التهاب زردپی دردناک است و محل ایجاد مشکل عموماً متورم و قرمز است و بهترین علاج آن استراحت می باشد.

سوانح مفصلی

1) رگ به رگ شدن و آسیب به شکل پارگی

انجام حرکات غیر معمول و فشار زیاد روی رشته ها و بندها یا سطوح مفصلی موجب بروز این حالت می شود. محل رگ به رگ شده را ماساژ ندهید، چون ممکن است دررفتگی یا شکستگی باشد. معالجه آن حدود دو هفته کامل طول می کشد. یکی از آسیب های شَدید در فوتبال پارگی رباط متقاطع قدامی زانو است. آسیب در این ناحیه می تواند فرد را مدت ها از میدان های ورزشی دور کند.

بعد از مچ پا، زانو عضوی از بدن است که بازیکنان بسیار از این قسمت آسیب می بینند. این قسمت ممکن است به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم مورد ضربه قرار گیرد. ضربه به زانو ممکن است رباط ها (بخصوص رباط صلیبی قدامی)، تاندون ها و غضروف را تحت تاثیر قرار دهد.

رباط قدامی ALC از رباط های مهم در زانو است که مانع از حرکت بیش از حد ران می شود. 70 درصد از صدماتی که به ALC وارد می شود، بدون تماس با بازیکن دیگری اتفاق می افتد. اتفاقاتی مانند خیز برداشتن با یک پا، تغییر جهت ناگهانی در زمان کورس گذاشتن یا هنگامی که بازیکن پس از پرش با زانو به زمین می آید از علت های این آسیب هستند.

اگر ALC پاره شود، ممکن است یک بازیکن حتی شش تا نه ماه از ورزش فوتبال دور بماند. در دو سوم موارد که پارگی کامل رباط ALC رخ می دهد، دیگر ساختارهای زانو هم آسیب می بینند و این امر موجب بروز مشکلات بلندمدت و همچنین آرتروز زانو می شود. علائم و نشانه های این حالت عبارتند از: آسیب دیدگی زانو با صدا همراه است؛ درد، تورم و عدم توانایی در صاف کردن کامل زانو و عدم توانایی در قرار دادن وزن در زیر پا است.

آسیب های همسترینگ

همسترینگ ماهیچه های پشت ران هستند و هنگام حرکت ناگهانی و دو سرعتی آسیب می بینند. بیشتر این آسیب ها بدون برخورد با بازیکن دیگری رخ می دهند. با توجه به شدت پارگی همسترینگ آسیبی که به آن می رسد، متفاوت است و بیشتر زمانی اتفاق می افتد که بازیکن از قبل دچار آسیب دیدگی در این ناحیه شده باشد یا دارای عضلات ضعیفی در ناحیه ران باشد. علائم و نشانه های این مشکل عبارتند از: ترک خوردگی و درد شَدید در پشت پا در همان لحظه آسیب دیدگی، تورم و کبودی و وقتی این ناحیه دچار جراحت شَدید است راه رفتن فرد تحت تاثیر قرار می گیرد و خم کردن زانو با درد همراه است.

پیچ خوردگی مچ پا

می گویند شایع ترین آسیب غیر عضلانی در فوتبال است. شما نمی توانید از اولین پیچ خوردگی مچ پای خودتان جلوگیری کنید اما می توانید از پیچ خوردگی هایی که بعد از آن به دنبال دارد، پیشگیری نمایید. زیرا پیچ خوردگی در ناحیه مچ پا اغلب یک الگوی خاص را دنبال می کند. علاوه بر این ویژگی های فردی مانند قدرت پا، دامنه حرکت و اینکه چگونه یک بازیکن حرکات خود را کنترل می کند، موثر است. برای جلوگیری از رگ به رگ شدن و پیچ خوردگی باید از آنها محافظت کرد.

علائم و نشانه های رگ به رگ شدن مچ پا عبارتند از: تورم در عرض چند دقیقه یا در عرض چند ساعت به آرامی، احساس درد هنگام حرکت دادن پا یا راه رفتن و عدم توانایی در قرار دادن وزن روی مچ پا.

ضربه به سر

مهم ترین موضوع در رابطه با ضربه به سر در فوتبال بحث ضربه مغزی است. ضربه مغزی آسیبی بسیار نگران کننده است زیرا ممکن است حافظه را تحت تاثیر قرار دهد یا فرد پس از ضربه دیگر نتواند فعالیت مغزی مناسب داشته باشد یا خوب تمرکز کند. البته لازم نیست که فرد حافظه خود را بطور کامل از دست بدهد تا بگوییم که ضربه مغزی شده است بلکه ناآگاهی از زمان، مکان، تاریخ یا ساعت بعد از ضربه یا داشتن سردرد، گیجی و از دست دادن تعادل می تواند ضربه مغزی به حساب آید.

هر ضربه به سر ممکن است منجر به ضربه مغزی شود. بطورکلی بیشتر ضربه ها عارضه ای ندارد و نیازی به استراحت ندارند. اگر ضربه شَدید بود هم اکثراً پس از چند روز خودبخود مداوا می شوند. در طول این چند روز استراحت مطلق همراه با انجام فعالیت هایی که به تمرکز نیاز دارند مانند بازی های کامپیوتری و مطالعه لازم است. اگر می خواهید در این مقطع ورزش کنید، ورزش های هوازی مانند پیاده روی و دوچرخه ثابت انجام دهید.

هنگامی که کمترین علامت و مشکل ظاهر می شود هم تردید نکنید و به سراغ دکتر یا فیزیوتراپ بروید. سلامتی شما بسیار مهم است. اگر از سلامتی خود مراقبت نکنید، دیر یا زود خود را عصا بدست خواهید دید. هرچه عمر بدن بیشتر باشد، آسیب دیدگی بیشتر است، مخصوصاً اگر بازیکن از قبل بطور مرتب تمرین نمی کرده است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آسیب های فوتبالی»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا