مهار سندروم فیبرومیالژیا با یوگا
فیبرومیالژیا سندروم شایعی است که همراه با درد دائمی و خستگی مزمن، قسمت های مختلف بدن را به اشکال گوناگون درگیر می کند. عوارضی که هر کدام با بیماری های دیگر همپوشانی دارند و همین تشخیص این سندروم را دشوارتر می کند. در بدن افرادی که با فیبرومیالژی زندگی می کنند 18 نقطه درد وجود دارد که ممکن است در همه به صورت همزمان فعال نباشد. دردها بیشتر در ناحیه مفاصل و عضله ها هستند و به صورت فعالانه و مزمن حضور دارند.
به غیر از درد و خستگی مزمن، از دیگر عوارض زندگی با فیبرومیالژی می توان به مشکلات خواب، افسردگی و اضطراب، مه مغزی و مشکلات حافظه، مثانه بیش فعال، دردهای شکمی و مشکلات پوستی هم اشاره کرد.
در این مقاله شما می توانید با فیبرومیالژیا، علائم و راهکار کنترل آن آشنا شوید.
اشتباه رایج درباره فیبرومیالژی
از آنجا که آزمایشی خاص برای تشخیص فیبرومیالژی وجود ندارد و در عکس رادیولوژی یا MRI آسیبی در مفاصل، عضلات و استخوان ها دیده نمی شود بسیاری از افراد فکر می کنند این دردها واقعی نیستند و صرفاً منشاء روانی دارند. با اینکه هنوز علت دقیق ابتلای افراد به این سندروم شایع مشخص نشده اما محققان و پزشکان تئوری های مختلفی را در این باره ارائه می کنند.
بعضی پزشکان بر این باور هستند که نامتعادل شدن هورمون ها در مغز به گیرنده های درد و نحوه پردازش کردن درد در سیستم اعصاب مرکزی بدن آسیب می زند. گذشته از این عامل، استرس ناگهانی و زیاد، آسیب های روحی ماندگار در کودکی، آزار جنسی در کودکی، آسیب فیزیکی جدی نظیر تصادف اتومبیل و ژنتیک از عوامل تاثیرگذار بر ابتلای افراد به سندروم فیبرومیالژیا شمرده می شوند.
متخصصان فکر می کنند که نه فقط یک عامل که مجموعه ای از این شرایط ریسک ابتلای افراد به فیبرومیالژی را بالا می برد. جالب است بدانید که زن ها 10 برابر بیشتر از مردها در خطر ابتلا به این سندروم هستند.
چه علائمی دارد؟
اما فیبرومیالژی فقط با بدن سر و کار ندارد. درد و خستگی مزمن به مرور بر خلق و خوی افراد و کیفیت زندگی روزمره شان تاثیر می گذارد. حمله های درد که به صورت درد یکپارچه در تمامی نقاط بدن بروز می کند بر زندگی اجتماعی و کاری افراد اثر مستقیم می گذارد و متاسفانه چون عامل اصلی بیماری مشخص نیست، درمانی قطعی هم برایش هنوز کشف نشده و سازمان غذا و داروی آمریکا فقط 3 دارو را برای این سندروم تایید کرده که خاصیت درمانی ندارند و تنها شدت بروز عوارض بیماری را در بدن کاهش می دهند.
استرس و اضطراب می توانند عوارض فیبرومیالژی را آنقدر تشدید کنند که عملاً زندگی فرد دچار مشکل شود. از این رو بیشتر پزشکان معالج به افراد مبتلا پیشنهاد می کنند با تغییر سبک زندگی و راهکارهایی غیر دارویی هم در کنار مراقبت های دارویی به کاهش عوارض فیبرومیالژی کمک کنند. در واقع در خلاء درمان قطعی به مراقبت و کنترل عوارض بیماری پرداخته می شود تا زندگی فرد کمتر دچار اختلال ناشی از فیبرومیالژی بشود.
آیا ورزش به مبتلایان فیبرومیالژی توصیه می شود؟
در زندگی شهری تصور غالب افراد از ورزش کردن مستمر باشگاه رفتن است اما آیا برای فردی که از آرتروز رنج می برد یا کسی که با رفلاکس معده و مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم می کند می توان یک نسخه واحد باشگاه رفتن پیچید؟ هدف از این چند خط این است که بگوییم بسته به مشکلی که فرد از آن رنج می برد، برنامه ورزشی و ورزش مناسب باید ارائه کرد.
کسی که افسردگی دارد نمی تواند به سادگی برنامه ای منظم داشته باشد و به آن پایبند باشد، یا کسی که فیبرومیالژی دارد نباید برود زیر وزنه یا ورزش های پُر تحرک انجام بدهد. بسیاری از مبتلایان به فیبرومیالژی بدون در نظر گرفتن این اصل، سراغ ورزش هایی رفته اند که عوارض و درد را در آنها تشدید کرده و باعث شده کلاً ورزش را ببوسند و بگذارند کنار.
اینجا است که یوگا نه فقط به عنوان یک ورزش که به عنوان یک روش موثر برای کنترل استرس و تنش های ناشی از زندگی روزمره به بیماران توصیه می شود. اما چرا یوگا؟
یوگا چطور فیبرومیالژیا را ناکار می کند؟
می دانیم که حرکات کششی مستمر به کاهش دردهای اسکلتی و عضلانی کمک می کند اما چه چیز باعث می شود بسیاری از متخصصان برای فیبرومیالژیا، یوگا را بیشتر توصیه می کنند و نه ورزش کششی دیگری مثل پیلاتس؟
یوگا با قدمتی که به هفت هزار سال می رسد، با همراه کردن وضعیت های یوگا (آساناها) با تکنیک های تنفسی (پرانایاما) و مراقبه نه فقط بر فیزیک و بدن انسان که بر ذهن و روان کسی که تمرین یوگا می کند تاثیر می گذارد. تمرین های منظم یوگا درک و شناخت از بدن را افزایش می دهد و این آگاهی امکان ارتباط بهتر فرد با بدنش را فراهم می کند و در نتیجه فرد می تواند احساسات واکنشی استرس زای خود را کنترل کند.
استرس و اضطراب روزمره درد و بی قراری را در افرادی که با فیبرومیالژی زندگی می کنند بیشتر می کند و چه چیز بهتر از اینکه این افراد بتوانند با مدیریت استرس از حمله های درد پیشگیری کنند.
سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «مهار سندروم فیبرومیالژیا با یوگا»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.