دلایل اختلال عملکرد شیپور استاش چیست؟

شیپور استاش مجرایی است که گوش میانی را به حلق وصل می کند. اختلال عملکرد شیپور استاش می تواند علائم آزار دهنده بسیاری برای بیمار ایجاد کند. اگر زمانی که شیپور استاش بسته شده، نتواند بطور طبیعی باز شود، بیمار احساس می کند که گوشش پُر از جرم است یا صدای شکستن یا زنگ را بشنود؛ حتی ممکن است بطور موقت شنوایی خود را از دست بدهد.

اختلال دیگری که کمتر شایع است در شرایطی بروز می کند که شیپور استاش برای مدت طولانی تری باز مانده باشد. افرادی که به این مشکل دچار هستند غالباً صدای خودشان را می شنوند یا صدا برایشان اکو می شود و غالباً از پُری گوش شکایت دارند.

در این مقاله شما می توانید با دلایل اختلال عملکرد شیپور استاش آشنا شوید.

عملکرد شیپور استاش

اندازه شیپور استاش در هر گوش حدود 35 میلیمتر است که در گوش میانی و پشت گلو واقع شده است. 3 عملکرد اصلی شیپور استاش عبارتند از:

  1. تهویه و تنظیم فشار هوا در فضای گوش میانی
  2. تخلیه مایعات گوش میانی
  3. جلوگیری از ورود مایعات گلو یا بینی به داخل گوش میانی

در حالت عادی، مجاری شنوایی شیپور استاش بسته اند؛ اما برای تنظیم فشار در گوش میانی، لازم است چندین مرتبه باز و بسته شوند؛ هنگام غذا خوردن، خمیازه کشیدن یا صحبت کردن نیز لازم است این مجاری باز شوند. در کودکان، مجاری شیپور استاش باز است و تنظیم فشار هوا با گریه کردن انجام می شود.

سر و صداهای بلند ناگهانی نیز می توانند باعث ایجاد فشار شَدید در گوش ها شوند؛ البته شیپور استاش باز به کاهش آسیب بالقوه گوش کمک می کند.

استخوان های کوچک و ظریف داخل گوش میانی شما بوسیله مایعات خاص موجود در شیپور استاش (که در پشت گلو واقع است) شسته و روغن کاری می شوند. فعالیت مُژک ها و عضلات خاص، مانع از آن می شود که ترشحات بینی و گلوی شما به داخل گوش میانی برگردد.

دلایل اختلال عملکرد شیپور استاش

شاید شایع ترین دلیل مسدود شدن یا اختلال عملکرد شیپور استاش، عفونت بخش فوقانی سیستم تنفسی (مانند سرماخوردگی) باشد. پوشش داخلی شیپور استاش، بافتی مشابه بافت داخلی بینی دارد. اگر بینی شما متورم است یا به دلیل سرماخوردگی دچار گرفتگی شده، ممکن است مجاری شنوایی شما نیز همان واکنش را نشان دهند.

یکی از مشکلات شایع در سرماخوردگی، ترشح پشت حلق به دلیل عفونت سینوس است. زمانی که دراز کشیده اید، این مایعات به پشت گلوی شما و در جایی که مجاری هوایی از آنجا خارج شده اند، بر می گردد و باعث ایجاد ورم و التهاب می شود. در کودکان، محل تخلیه شیپور استاش در مجاورت لوزه ها قرار دارد. لوزه ها بافت های لنفاوی هستند که در صورت التهاب یا عفونت، بزرگتر شده و باعث گرفتگی شیپور استاش می شوند. بزرگ شدن مزمن لوزه ها، بخصوص در کودکان، می تواند باعث تنفس از دهان، خر خر و یا تودماغی شدن صدا شوند.

اختلال عملکرد شیپور استاش عامل مهمی در ایجاد عفونت گوش میانی کودکان محسوب می شود. افقی تر بودن مجاری شنوایی در کودکان کم سن و سال، باعث می شود تخلیه مایعات گوش با مشکل مواجه شود.

در 6 سالگی که گردن کودک به اندازه کافی کشیده و بلند شده، تهویه هوای گوش بهبود پیدا می کند. به علاوه کودکان بیشتر از بزرگسالان در خطر ابتلا به سرماخوردگی قرار دارند و ممکن است 6 تا 9 بار در سال به سرماخوردگی مبتلا شوند که این میزان در کودکانی که به مهد کودک می روند حتی بیشتر است.

آلرژی نیز یکی از عوامل ابتلا به اختلال عملکرد شیپور استاش است. مانند سرماخوردگی، آلرژی نیز باعث ورم کردن بافت هایی می شود که مسئول حفظ عملکرد طبیعی مجاری شنوایی هستند. سرماخوردگی عموماً حدود یک هفته به طول می انجامد در حالی که علائم آلرژی ممکن است در تمامی روزهای سال دیده شود.

افرادی که سیگار می کشند یا در معرض دود سیگار قرار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به اختلال عملکرد گوش می باشند؛ چرا که مصرف سیگار باعث تخریب مژک های داخل مجاری شنوایی شده و در مایعات گوش میانی اختلال ایجاد می کند.

سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دلایل اختلال عملکرد شیپور استاش چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت WebMD ترجمه مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا