با ویروس کرونا آشنا شوید

18 دی ماه 1398 سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که موارد شبه ذات الریه که از چند روز قبل در شهر ووهان (Wuhan) چین مشاهده شده بود، احتمالاً ناشی از نوعی کروناویروس جدید است. کرونا یک ویروس نیست بلکه کرونا نام خانواده و مجموعه ای از ویروس ها است. بارزترین ویژگی کروناویروس ها، برجستگی هایی شبیه تاج خورشید یا گلبرگی شکل با طول 21 نانومتر است که از سطح دیواره ویروس بیرون زده اند.

کروناویروس ها از لحاظ ژنومی دارای RNA تک رشته ای بوده و طول ژنوم آنها بسیار بلند است. این ویژگی و خصوصیات منحصر به فرد از قبیل پرش پلیمرازی، مدل های مختلف رونویسی و سیکل تکثیر متمایز این ویروس ها، باعث شده جهش ژنتیکی بالاتری نسبت به سایر ویروس ها داشته باشند.

خصوصیت دیگر کروناویروس ها این است که هرچه بیشتر در بین انسان ها گردش کنند احتمال جهش یافتن آنها نیز بیشتر می شود. البته باید توجه داشت که کروناویروس ها صرفاً عامل بیماری هایی مثل سارس (سندروم تنفسی حاد) و مرس (سندروم تنفسی خاورمیانه) نیستند، بلکه دومین عامل بروز سرماخوردگی معمولی بعد از راینوویروس ها هستند.

کروناویروس جدید که فعلاً به نام 2019-nCoV شناخته می شود 70 درصد قرابت ژنتیکی با سارس دارد. البته خوشبختانه به نظر می رسد که ویروس کرونای جدید از سارس کم خطرتر بوده و میزان مرگ و میر آن کمتر از 3 درصد است. در این مقاله شما می توانید با ویروس کرونا آشنا شوید.

بیماری کرونا چه علائمی دارد؟

تب، سرفه، آبریزش بینی، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی از جمله مهم ترین علائم ابتلا به ویروس کرونا است. شاید بگویید که شما با ابتلا به یک سرماخوردگی ساده یا آنفلونزا هم همین نشانه ها را تجربه کرده اید. باید بگوییم بله شناسایی علائم این بیماری که به علائم بیماری سارس نیز بسیار نزدیک است و چگونگی تشخیص آن کار بسیار سختی است که حتماً باید با نظر پزشک و با همراهی متخصصان آزمایشگاهی انجام شود. البته نباید فراموش کرد که ویروس کرونا علاوه بر این علائم ممکن است با ناراحتی های گوارشی، اسهال و حتی نارسایی های کلیوی نیز همراه شود که البته این علائم به صورت همه گیر گزارش نشده اما در اشخاص قابل توجهی از مبتلایان به کرونا در ووهان چین گزارش شده است.

اگر این علائم حاد شود، می تواند به از کار افتادن کلیه ها و مرگ منجر شود. این ویروس در مقایسه با ویروس آنفلونزا جهش کمتری دارد اما از آنجا که هنوز واکس یا دارویی علیه کروناویروس جدید نداریم، صرفاً از درمان های حمایتی استفاده می شود.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند؟

افراد سالمند و افراد مبتلا به بیماری های قلبی و همینطور افرادی که دچار نقص در سیستم ایمنی بدن هستند بیشتر باید مراقبت کنند. افراد مبتلا به عفونت های ریوی یا بیماری های تنفسی و ریوی نیز در گروه پُر خطرها قرار می گیرند. علاوه بر این خانم های باردار و افرادی که دچار بیماری خاص هستند باید بیش از پیش مراقب باشند. چون به دلیل ضعف جسمانی که دارند بدن مستعدتری برای پذیرش ویروس ها دارند.

خوشبختانه در افرادی که بیماری زمینه ای مثل ضعف سیستم ایمنی، آسم یا آلرژی ندارند یا تحت شیمی درمانی نیستند، بیماری در اکثر موارد خودمحدود شونده بوده و پس از درمان های حمایتی بهبودی حاصل می شود.

ویروس کرونا چگونه منتقل می شود؟

ویروس کرونا ساده تر از آنچه فکر می کنید به دیگران منتقل می شود. این ویروس می تواند از طریق قطرات موجود در هوا، تماس دست آلوده با دهان، بینی، چشم ها یا تماس بدنی با فرد آلوده منتقل شود. عطسه، سرفه یا استفاده از لوازم شخصی فرد مبتلا نیز می تواند ویروس را به دیگران منتقل کرده و دردرسرساز شود. بنابراین رعایت بهداشت فردی و شستشوی مستمر دست ها، صورت و در معرض افراد بیمار مبتلا به آنفلونزا یا سرماخوردگی قرار نگرفتن حرکت بسیار موثری برای کنترل و پیشگیری از ابتلا به این بیماری است. یکی دیگر از روش های پیشگیری از ابتلا به بیماری استفاده از ماسک در مکان های عمومی و کمتر کردن فعالیت ها و رفت و آمدهای غیر ضروری در مراکز شلوغ و پُر رفت و آمد است.

راهکارهایی برای پیشگیری از کرونا

دستورهای سازمان بهداشت جهانی برای پیشگیری و مقابله با جدیدترین نسل ویروس کرونا در جهان عبارتند از:

دست ها را بشویید.

هر روز در چند نوبت دست ها را با صابون و آب روان بشویید. اگر آلودگی را به وضوح روی دست هایتان نمی بینید مهم نیست. این کار را چندین بار در طول روز قبل از غذا خوردن و بعد از استفاده از توالت حتماً انجام دهید. از ضدعفونی کننده های دست کمک بگیرید.

برای پیشگیری از ابتلا حتماً بعد از عطسه یا سرفه کردن، بعد از ملاقات با فرد بیمار، بعد و قبل از آماده کردن و تهیه کردن غذا، قبل از خوردن غذا، بعد از توالت و بعد از تماس با حیوانات خانگی و خیابانی حتماً دست ها را بلافاصله بشویید.

اگر گوشت زیاد می خورید.

اگر در خانه گوشت ها را خرد می کنید، حتماً از چاقوی جداگانه برای این کار استفاده کنید و چاقو را به مواد غذایی دیگر نزنید. در خاتمه چاقو را خوب شسته و ضدعفونی کنید.

حتماً و حتماً غذاهایی بخورید که بطور کامل پخته شدند. تمام ویروس ها در دمای 100 درجه غیر فعال می شوند.

بیرون از خانه دستکش و ماسک بگذارید.

بهتر است هر روز لباس هایتان را بشویید. به بهداشت کفش ها دقت کنید و تا جایی که می توانید از ورود به خانه یا محیط های خصوصی تر با کفش خودداری کنید.

اگر سرما خورده اید یا آنفلونزا دارید حتماً از دستمال برای کنترل عطسه و سرفه استفاده کنید و دستمال را بعد از استفاده درون سطل درب بسته قرار دهید و از محیط خانه دور کنید.

اگر دچار عطسه و سرفه شُدید اما دستمال در نزدیکی شما نبود از آستین تان برای کنترل عطسه و سرفه کمک بگیرید. اگر از ماسک استفاده می کنید، مطمئن شوید دهان و بینی شما بطور کامل پوشانده شده است حتماً از هر ماسک یک بار استفاده کنید و هر بار بعد از تعویض ماسک دست هایتان را بشویید.

توجه داشته باشید بیماری جدید یک بیماری قابل انتقال از حیوان به انسان محسوب می شود. سلامتی شما و خانواده تان آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با ویروس کرونا آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا