اپیگلوت چه کاری انجام می دهد؟
اپیگلوت یا دریچه نای در گلو قرار دارد. گلو اصطلاحی است متداول که به بخشی از گردن در جلوی ستون فقرات گفته می شود. گلو شامل اندام هایی است که در امر تنفس و غذا خوردن حائز اهمیت است و حلق، حنجره و قسمتی از مری و نای را در بر می گیرد.
بطور معمول هنگام بلع، دو عمل برای مسدود کردن مسیر هوا اتفاق می افتد. کام نرم به پشت حلق فشار می آورد و راه بینی را می بندد. در همان زمان، مدخل حنجره توسط اپیگلوت که یک زبانه غضروفی است، پوشانده می شود. این فعل و انفعالات باعث می شود تا غذا به سمت مجرای خود یعنی مری هدایت شده و امواج ماهیچه ای آن را به طرف معده می برد.
حتی ورود خرده های ریز غذا به نای می تواند فاجعه بار باشد و اگر راه ورود هوا مسدود شود، برای انسان مرگبار است. خوشبختانه بدن ما دارای ساز و کاری هوشمندانه است که هنگام قورت دادن غذا «در ورودی» نای را می بندد. این کار از سوی عضو کوچکی به نام اپیگلوت انجام می شود.
وقتی نفس می کشیم، انقباض یک ماهیچه ورودی مری را مسدود می کند. اپیگلوت باز است و هوا می تواند از بین تارهای صوتی رد شده و وارد نای شود. وقتی یک تکه غذا را قورت می دهیم، اپیگلوت ورودی نای را می پوشاند تا غذا نتواند وارد نای شود. ماهیچه مسدود کننده مری نیز شل شده و به غذا اجازه می دهد وارد مری شود. سپس همین ماهیچه دوباره منقبض شده و اپیگلوت باز می شود و ما می توانیم نفس بکشیم.
منابع
- کتاب به من بگو کجا؟ ترجمه دکتر بهادر صادقی و دکتر شیوا صالحی شهیدی. نشر سایه گستر. زمستان 1393.