وابستگی عاطفی چیست؟

آیا احساس می کنید که خوشبختی و شادی شما به دیگران بستگی دارد، افرادی مانند شریک زندگی تان، اعضای خانواده، دوستان و…؟ اگر فردی که به او به شدت علاقه دارید دیگر با شما نباشد یا نتوانید با یکی از دوستان تان صحبت کنید، دچار افسردگی می شوید، گریه می کنید و احساس می کنید که درون گرداب مهلکی گرفتار شده اید؟

آیا حاضر هستید برای خوشبختی طرف مقابل همه کار انجام دهید، حتی زمانی هم که با بی علاقگی آشکار طرف مقابل روبرو می شوید، باز هم متقاعد می مانید که رابطه همچنان امکانپذیر است؟

اگر چنین است بدانید که با حالتی از وابستگی شَدید عاطفی روبرو هستید و به همین خاطر است که هر شب هنگام خواب، دستخوش تشویش و نگرانی زیادی می شوید. شاید دیگر وقت آن باشد که کمی به فکر خود باشید، بنابراین بد نیست کمی بیشتر درباره این مشکل بدانید تا راه حل مناسبی برای آن پیدا کنید. در این مقاله شما می توانید با وابستگی عاطفی آشنا شوید.

دلایل وابستگی عاطفی

برخی از دلایل وابستگی های شَدید عاطفی به دوران کودکی باز می گردد. دلایل دیگری هم وجود دارند به عنوان مثال می توان از ناهنجاری های خانوادگی و خانه هایی که خشونت، اعتیاد، بی توجهی و عدم برقراری ارتباط در آن حکم فرماست نام برد که بستر مناسبی برای وابستگی های عاطفی را به وجود می آورد. همچنین در صورت نبود پدر یا مادر نیز احتمال آنکه فرد بطور ناخودآگاه در طول زندگی اش به دنبال پُر کردن خلاء زندگی اش باشد زیاد است.

بنابراین برای آنکه سرنوشت تان را در دست بگیرید و از نظر عاطفی و احساسی فرزندانی مستقل پرورش دهید، به دنبال شادی بیشتری باشید و آن را به زندگی خود بیاورید و احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید، ارتباط بهتری با خودتان و با دیگران برقرار کنید و ترس هایتان را کنار گذارید. در یک کلام: خانه را از پای بست محکم کنید.

آثار وابستگی عاطفی

وابستگی عاطفی اعتماد به نفس شما را تخریب می کند و نمی گذارد که حقیقتاً خودتان باشید. این وابستگی با احساس خشم، تردید نسبت به خود، ترس از طرد شدن، ترس از تنهایی، حس عدم امنیت، شرم، حقارت یا ترس از اینکه دیگر شما را دوست نداشته باشند یا از شما قدردانی نکنند همراه است.

فردی که از وابستگی عاطفی رنج می برد، فقط برای دیگران زندگی می کند و خودش را نادیده می گیرد؛ زمانی که با دوستانش است، خودش را فراموش می کند، زمانی که مشغول کاری می شود، خودش را تمام و کمال وقف آن کار می کند تا موردپسند و قبول دیگران قرار گیرد و یا ذره ای از او قدردانی کنند.

راهکارهایی برای رهایی از وابستگی های عاطفی

متوجه مشکل باشید.

آگاهی نسبت به وجود وابستگی، خود قدم بزرگی است که در این راه بر می دارید و با وجود همه مشکلاتی که دارید، همه ترس ها و نگرانی هایتان، شما همواره روی پاهای خودتان می ایستید. شما قوی هستید و هم اکنون با استفاده از این قدرت ترس هایتان را پشت سر می گذارید. همین قدرت است که به مدد آن دنیایی شخصی بنا می نهید؛ دنیایی که در آن خودتان را دوست دارید و با خودتان در آرامش به سر خواهید برد.

عزت نفس تان را افزایش دهید.

وابستگی عاطفی همواره با عدم عزت نفس ارتباط دارد. غیر ممکن است که در عین وابستگی های شَدید احساسی، از عزت نفس بالایی برخوردار باشید. اولین راه حل برای غلبه بر وابستگی عاطفی، آن است که بدون شکنجه و عذاب و تخریب فکری، با مهربانی عمیقاً به خودتان عشق بورزید.

برای آنکه دوباره به عزت نفس دست یابید، هر روز ساعتی را برای خوشحال کردن خودتان اختصاص دهید، روی نکات مثبت و موفقیت هایتان تمرکز کنید، نه گفتن را یاد بگیرید، به خواسته هایتان توجه کنید، برای پسند دیگران خودتان را تغییر ندهید، به نظر خودتان اهمیت دهید، با افراد مثبت اندیش نشست و برخاست کنید.

از تنها ماندن لذت ببرید.

درست است که دوست دارید دوستان تان دور و برتان باشند و به امید آن هستید که دوستان و اعضای فامیل را ببینید اما به این مسئله فکر کنید که تنهایی نیز می تواند شادی آفرین باشد! می توانید از این فرصت استفاده کنید و کارهای مورد علاقه تان را انجام دهید: کتاب خواندن، گوش دادن به اصوات انرژی بخش، ورزش کردن، یادگیری چیزهای جدید و یا کمک به افراد نیازمند و….

خود را از احساس گناه رها کنید.

احساس گناه همانند دور باطل عمل می کند و اثر گلوله برف را دارد؛ از خود می پرسیم که چرا چنین چیزی برایمان پیش آمده است و در نهایت متقاعد می شویم که مطمئناً کار بدی انجام داده ایم و بعد در وجودمان به دنبال نقص ها و خطاهای خیالی می گردیم و باز هم احساس گناه بیشتری می کنیم. از این نوع احساس گناه باید دوری کنید.

در عوض احساس گناه خوب، به احساس مسئولیت ربط دارد. این احساس به امور مشخص و واقعی مربوط می شود که وجدان تان به شما ندا می دهد؛ دروغ، غیبت، نیش زبان و…. ویژگی احساس گناه خوب آن است که می توانید به آن خاتمه دهید. از این رو باید بین احساس گناه خوب و بد مرز مشخصی بگذارید.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «وابستگی عاطفی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا