شکاندن انگشتها باعث آرتروز میشود؟
برخی از مردم عادت دارند انگشتهایشان را بشکنند و به صدای ترق و تروق آن گوش کنند! البته برخی دیگر هم از این صدا احساس چندش میکنند. شاید این باور که شکاندن انگشتها باعث آرتروز میشود هم برای اجتناب از این صدای ناخوشایند رایج شده باشد. هیچ پژوهش علمی این نظریه را تایید نمیکند و عادت شکاندن انگشتان به نظر بیخطر میرسد.
در یک پژوهش که در سال 2011 انجام شد، یک پزشک آمریکایی به نام کوین دی وبر تصاویر گرفته شده با اشعه ایکس از دستان دو گروه از سالمندان را که عادت به شکاندن انگشتان خود داشتند یا اصلاً این کار را نمیکردند، با یکدیگر مقایسه کرد. او در مجموع روی 215 نفر مطالعه کرد و پژوهش وی هیچ شواهدی برای خطرناک بودن این عادت نشان نداد. در یک مطالعه دیگر، پزشک آمریکایی دونالد آنگر برای مدت 60 سال، هر روز انگشتان دست چپش را شکست و با انگشتان دست راستش کاری نداشت. در پایان 60 سال دست چپش در مقایسه با دست راستش دچار بیماری یا آرتروز نشده بود. این مطالعه برایش یک جایزه ایگ نوبل پزشکی به همراه داشت.
صدای شکستن انگشت وقتی بلند میشود که آن را در جهتی بیش از حد کشش داد. یا فشار زیادی به انگشتان دست مقابل یا همان دست به انگشت وارد کنیم. این حرکت مفاصل انگشت را از هم دور میکند و مولکولهای هوا یعنی نیتروژن و دی اکسید کربن با یک صدای ترق به درون مایع مفصلی آزاد میشوند. پس از 20 دقیقه از آزاد شدن گازها، آنها مجدداً جذب مایع مفصلی میشوند و شکاندن انگشت میتواند باز هم همان صدا را ایجاد کند.