انواع افسردگی سالمندی

یکی از مشکلات افراد سالخورده و مسن، علائم و نشانه های اختلالات روحی و روانی و از جمله افسردگی است. افسردگی های سالمندی را می توان به طرق مختلف تقسیم بندی کرد. یکی از رایج ترین انواع این دسته بندی ها که از نظر بالینی بسیار کمک کننده است عبارتند از:

  1. افسردگی با روان پریشی
  2. افسردگی توام با اختلالات شناختی
  3. افسردگی توام با بی اشتهایی مفرط

در این مقاله شما می توانید با انواع افسردگی در سالمندی آشنا شوید.

افسردگی توام با روان پریشی

روان پریشی به معنای قطع ارتباط با واقعیت است که با علائمی از جمله توهم و هذیان مشخص می شود. گاه اعتقادات و باورهای اشتباهی در ذهن افراد ایجاد می شود که به هیچ عنوان با واقعیت بیرونی قابل توجیه نیست. به عنوان مثال اعتقاد به این باور که فرد یا افرادی به علت دشمنی و کینه قصد آسیب زدن به وی را دارند و برای نابودی او نقشه می کشند. ممکن است حتی بیمار از خوردن غذا و دارو امتناع کند، با این باور که در غذا یا دارو سم ریخته شده است. همچنین هذیان های رایج در افسردگی سالمندی با محتوای پوچ است.

اعتقاد نسبت به بی معنا بودن زندگی، عدم موفقیت در تمام مراحل زندگی، انکار تجربیات خوشایند گذشته و…. گاهی این افکار پوچ به حدی است که بیمار وجود بعضی از اعضای بدن خود را انکار می کند مثلاً مدعی می شود که کبد خود را از دست داده است. به هر حال این نوع افسردگی که در سالمندان ممکن است تنها بخشی از حالاتی که ذکر شد، دیده شود. در غیاب وجود سابقه یک بیماری روان پریشی، بروز چنین علائمی در سنین بالا، تشخیص اختلال افسردگی را محتمل می کند.

افسردگی توام با اختلالات شناختی

این نوع تظاهر بالینی قبلاً نشانگان افسردگی نامیده می شد که به اختلالات نظام شناختی بیمار به دلیل خلق پایین اطلاق می شود. منظور از شناخت مجموعه ای از عملکردهای عالی مغز در ارتباط با دریافت، تحلیل و بازشناسی دنیای پیرامون است. به عنوان مثال توجه، تمرکز، حافظه و بازشناسی چهره ها و اصوات اجزای عمده نظام شناختی هستند. تغییر در توانایی های بیماری های جسمانی و بسیاری از مشکلات روانپزشکی با اختلالات شناختی همراه هستند.

در صورتی که آسیب های شناختی، هسته اصلی مشکلات فرد باشند و معیارهای تشخیصی یک اختلال را شامل شوند، تشخیص بیماری نشانگان افسردگی یا دمانس کاذب افسردگی داده می شود. بیماران مبتلا به افسردگی سالمندی در مقابل بیشتر سوالاتی که نیازمند پاسخ های طولانی باشند با واژه های کوتاه یا نمی دانم جواب می دهند در واقع به نوعی از پاسخ دادن طفره می روند و تلاش می کنند از زیر بار حرف زدن شانه خالی کنند چرا که حوصله و انرژی اینکار را ندارند و فاقد انگیزه کافی هستند.

افسردگی توام با بی اشتهایی مفرط

در تعداد کمی از سالمندان افسرده، بی اشتهایی مفرط دیده می شود. این افراد از خوردن مواد غذایی سر باز می زنند. این نمای بالینی غالباً در سالمندان مسن که در سنین بالای 80 سال هستند، شیوع دارد و به نظر می رسد که در این نوع افسردگی، امتناع از مصرف مواد غذایی، نوعی خودکشی غیر فعال و خاموش باشد. در صورت وجود چنین علائمی بیمار باید در بیمارستان بستری شود و تحت درمان با داروهای ضد افسردگی و همچنین حمایت های فیزیکی و روانی قرار گیرد تا میل به زندگی در وی ایجاد شود، علائم افسردگی از بین برود و وزن بیمار به حد طبیعی برگردد. در مورد این نوع افسردگی، درمان هایی که بطور سرپایی یا در خانه انجام می دهند، موثر نیست.

سلامتی شما و خانواده تان آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «انواع افسردگی سالمندی»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله دکتر نغمه مخبر در مجله تندرستی همشهری، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا