داروهایی که برای چربی خون تجویز می شوند

کلسترول و تری گلیسریدها دو گروه از چربی های خون هستند. واژه هیپرلیپیدمی به معنای غلظت بالای تری گلیسرید، کلسترول یا لیپوپروتئین در خون است. کلسترول در خون عمدتاً به دو شکل کلسترول خوب یا HDL و کلسترول بد یا LDL یافت می شود. کلسترول خوب، محافظت کننده عروق خونی در برابر سختی سرخرگ ها، به حساب می آید در حالی که کلسترول بد، فرد را مستعد بیماری های قلبی می سازد. چربی خون بالا می تواند خطر ابتلا به بیماری سرخرگ های قلب، حملات قلبی و سکته های مغزی را افزایش دهد.

تری گلیسریدها ماده نهایی حاصل از هضم و شکستن چربی های حجیم در غذای ما هستند. هر غذایی که می خوریم، بلافاصله برای تولید انرژی مورد استفاده قرار نمی گیرند، بلکه کربوهیدرات ها، چربی ها یا پروتئین ها به تری گلیسریدها تبدیل می شوند. کلسترول خون بالا نسبت به سایر عوامل خطر بیماری های قلبی – عروقی نقش بیشتری در ایجاد آترواسکلروز عروق کرونر قلب و سکته های قلبی دارد.

در این مقاله شما می توانید با چربی خون و داروهایی که برای آن تجویز می شود، آشنا شوید.

از جمله مهم ترین عوامل ایجاد کننده چربی خون بالا می توان به وراثت، سن و جنس، وزن، رژیم غذایی، تحرک جسمانی، سیگار و برخی بیماری ها مانند دیابت، کم کاری تیروئید، بیماری های کلیوی و کبدی اشاره کرد. در حالت کلی، خانم ها در سن قبل از یائسگی میزان کلسترول کمتری نسبت به آقایان دارند، در حالی که بعد از سن یائسگی این میزان در حد قابل ملاحظه ای افزایش می یابد.

استفاده از غذاهای با چربی اشباع شده حیوانی باعث افزایش کلسترول و استفاده از چربی های اشباع شده گیاهی باعث کاهش آن می شود. مصرف منظم الکل نیز با اختلال چربی خون همراه است و باعث کاهش HDL و افزایش LDL و تری گلیسرید می شود. تغییر از یک رژیم غذایی غیر سالم به نوع سالم سطح کلسترول را کم می کند. اگر مبتلا به بیماری قلبی – عروقی پُر خطر هستید، معمولاً برای شما دارو تجویز خواهد شد. هدف اصلی از تجویز داروهای کاهنده چربی خون، کم کردن خطر بیماری عروق کرونر و سختی سرخرگ ها است که معمولاً از طریق کاهش کلسترول LDL حاصل می شود.

در این حالت، درمان با داروهایی از دسته استاتین ها مانند لوواستاتین، سیمواستاتین، آتورواستاتین یا رزوواستاتین آغاز می شود. این داروها با مسدود کردن آنزیمی که برای تولید کلسترول در کبد لازم است، عمل می کنند.

اگر فقط سطح تری گلیسرید بالا باشد، ممکن است توصیه شود به جای استاتین از داروهای دسته فیبرات مانند جمفیبروزیل، کلوفیبرات یا فنوفیبرات یا مکمل های امگا 3 استفاده کنید.

استاتین ها بهتر است قبل از خواب خورده شوند. عوارض شایع این دسته از داروها، شامل درد عضلانی یا مفصلی، بالا رفتن آنزیم های کبدی، سردرد، خستگی یا تنگی نفس است. مصرف همزمان با انواع دیگر داروهای کاهنده چربی خون به ویژه جمفیبروزیل، داروی نارسایی کبدی، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و مصرف همزمان آنتی بیوتیک هایی مثل اریترومایسین و هم خانواده آن احتمال ابتلا به عوارضی مثل التهاب عضله و بالا رفتن آنزیم های کبدی و عضلانی را افزایش می دهد. بنابراین لازم است در مراجعه به پزشک خود، فهرست کاملی از داروهای مصرفی خود را به همراه مقدار مصرف آنها همراه داشته باشید.

فیبرات، موثرترین دارو در کاهش تری گلیسریدها و شایع ترین عارضه آن درد معده است. بروز مشکلاتی مانند درد عضلانی یا التهاب کبد در غیاب مصرف همزمان سایر داروهای کاهنده چربی نادر است.

امگا 3 به عنوان مکمل در کاهش تری گلیسرید خون کاربرد دارد و در ماهی و تخم مرغ با غلظت بالا یافت می شود. می توان از روغن ماهی برای درمان کمکی کاهش تری گلیسریدها در کنار فیبرات ها یا استاتین ها استفاده کرد. امگا 3 در بعضی بیماران موجب افزایش LDL می شود، اما در مجموع مکملی بی خطر است.

سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «داروهایی که برای چربی خون تجویز می شوند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر کاوه سالارمند – داروساز – از روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

‫2 دیدگاه

  1. جم فیبروزیل، کلسترول رو هم کاهش میده یا فقط روی تریگلیسیرید تاثیر میزاره؟

    1. سلام، ایا جیمفیبروزیل میگرن رو تشدید میکنه؟ یا کلا ممکنه فرد رو دچار سردردهای شدید در پس سر کنه؟ متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا