با بودا آشنا شویم

واژه بودا به معنای فرد روشن فکر است. در واقع بودا لقبی بود که به فردی به نام سیدارتا داده شده بود. او بنیانگذار مذهبی به نام بودیسم است.

سیدارتا شاهزاده ای بود که در قرن ششم قبل از میلاد در هندوستان متولد شد. او فرزند رئیس قبیله ای در شمال هند بود و تمام خانواده اش پیرو مذهب هندو بودند. سیدارتا با وجود اینکه در ناز و نعمت بزرگ شده بود، توجهی به لذت های مادی نداشت. با این حال، او چیز زیادی راجع به جهان پیرامون خود نمی دانست.

سیدارتا پس از رسیدن به سنین جوانی با چیزهایی مواجه شد که زندگیش را متحول کردند. روزی او برای دیدار از شهر با ارابه اش از قصر خارج شد و در مسیر خود با سه چیز که تا آن زمان ندیده بود برخورد کرد. او یک پیرمرد سالخورده، یک مرد بیمار و یک جسد دید. دیدن این مناظر تاثیر عمیقی بر او گذاشت و وی را متاثر کرد.

سیدارتا پس از تفکر بسیار تصمیم گرفت راهی برای رهایی مردم از دردهای بی پایان بیابد. به این ترتیب او یک شب قصرش را ترک کرد تا بتواند هدف خود را عملی سازد. سیدارتا در آن زمان 29 سال داشت، ازدواج کرده بود و صاحب یک پسر بود. با این حال، خانواده و زندگی مجلل و مرفه خود را ترک کرد تا زندگی اش را وقف یافتن راهی برای فائق آمدن بر مشکلات مردم کند.

سیدارتا چندین سال نزد استادان مختلف به تحصیل و مطالعه پرداخت؛ ولی هیچ یک از آنها نتوانستند به سوالات وی در مورد عقل و خرد پاسخ دهند. سرانجام او پس از سفر بسیار، به ناحیه ای در شمال هندوستان رسید. وی در آنجا روزها زیر سایه درختی می نشست و به تفکر می پرداخت تا اینکه یک روز به نور معرفت رسید و پاسخ سوالاتش را یافت.

بودا معتقد بود که انسان برای رستگاری و رهایی از نفس خویش باید از نیازهای مادی دست بردارد و در حقیقت مطلق، فانی شود. او می گفت رسیدن به این هدف بوسیله تفکر در حق و حقیقت و اعمال نیک تحقق می پذیرد. وی علت رنج کشیدن را در هوس، عشق دنیوی و بدست آوردن چیزهای بسیار می دانست. بودا از آن پس به مسافرت و نشر افکار خود پرداخت و مردم هند را تعلیم داد.

بودا در سن 80 سالگی در نزدیکی بنارس درگذشت. او هرگز ادعای پیامبری نکرد و خود را معلمی می دانست که راه صحیح زندگی را به مردم می آموزد.

در حال حاضر مردم سریلانکا، برمه، تایلند، لائوس و کامبوج اکثر بودایی هستند. بودیسم در تبت به لامایی گری مشهور است و در چین با تعالیم کنفوسیوس مخلوط شده است. در ژاپن نیز بودیسم با مذهب شینتو در هم آمیخته است. با وجود اینکه بودیسم از هندوستان منشاء گرفته است، ولی در حال حاضر تعداد بسیار کمی بودایی در این کشور باقی مانده اند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با بودا آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا