آیا نوسانات خلقی طبیعی است؟

گاهی در روز خیلی خوشحال و پُر انرژی هستید؛ کمی بعد خیلی ناراحت و کم انرژی می شوید، اما بعد از مدتی دوباره احساس شادی می کنید. به نظر می رسد احساسات تان مانند یک چرخ و فلک است، لحظه ای بالا و لحظه ای پایین! آیا این نوسانات خلقی طبیعی است؟ شاید! یعنی تا زمانی که این نوسانات خلقی زندگی روزانه شما و اطرافیان تان را مختل نکند.

بسیاری از عوامل می تواند در طول روز، روی خلق شما تاثیر بگذارد. برای مثال، به دلیل ریتم های شبانه روزی بدن، اکثر افراد نزدیک ظهر شادتر و پُر انرژی تر هستند، اما نزدیک عصر و غروب بیشتر دچار احساسات منفی می شوند.

گاهی نوسانات خلقی نشانه بیماری های روحی است. گاهی هم سرنخی است از مشکل فیزیکی که در بدن تان در حال اتفاق است. تغییرات خلقی را می توان کنترل یا درمان کرد. اما در مرحله اول باید بفهمید دلیل این نوسانات خلقی چیست؟ در این مقاله شما می توانید با دلیل و راه حل نوسانات خلقی آشنا شوید.

دلایل نوسانات خلقی

استرس و اضطراب

گرفتاری های روزانه و سایر اتفاقات غیر منتظره، چه خوب و چه بد، قطعاً باعث تغییر در خلقیات فرد می شود. بخصوص اگر فرد حساس باشد، ممکن است واکنش شدیدتری نسبت به سایرین از خود نشان دهد. کم خوابی که از شکایت های شایع افراد مضطرب است نیز در تغییر خلق موثر است. گاهی بعضی از افراد احساس ناراحتی، ترس و نگرانی می کنند، حتی وقتی دلیلی برای آن وجود ندارد.

اگر بیشتر مواقع در شش ماه گذشته در کنترل نگرانی های خود دچار مشکل شده اید و علائم دیگری مثل مشکل خواب هم دارید، ممکن است دچار اختلال اضطراب فراگیر شده باشید. در موارد شَدید فرد در تمام طول روز احساس نگرانی می کند.

اختلال دوقطبی

میزان نوسانات خلقی در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بسیار شدیدتر از نوسانات خلقی معمول است. برای مثال طبیعی است که یک یا دو روز احساس خیلی خوبی داشته باشید، طوری که انگار همه چیز بر وفق مراد شما پیش می رود، ولی فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است روزها یا هفته ها شادی کند، زیاد نخوابد، تند تند صحبت کند، رفتارهای مخرب از خود بروز دهد (برای مثال بیش از حد ولخرجی کند).

همچنین عجیب نیست اگر شغل تان را دوست ندارید به سختی از خواب بیدار شوید. اما فردی که دچار اختلال دوقطبی است، ممکن است 4 روز تمام در تخت خواب بماند و شغل خود را از دست بدهد. آنها انگیزه کافی ندارند، ناراحت هستند و گاهی ممکن است قصد خودکشی کنند. به این فاز، فاز افسردگی گفته می شود.

افسردگی

فردی که دچار افسردگی شده است نیز ممکن است دچار نوسانات خلقی شود. آنها هم گاهی پُر انرژی و گاهی کم انرژی هستند، اما این تغییرات کوتاه مدت است. اگر بیش از دو هفته است که احساس ناراحتی، بی قراری یا ناامیدی دارید، زمان آن فرا رسیده است که به پزشک مراجعه کنید.

اختلال کم توجهی – بیش فعالی

نوسان خلق و خو، تندخویی و بی حوصلگی گاهی از نشانه های اختلال کم توجهی – بیش فعالی در بزرگسالان است. اگر دچار این اختلال باشید، احتمالاً بی قرار هستید، بدون تامل دست به انجام امور می زنید و قادر به تمرکز نیستید.

تغییرات هورمونی

احساسات با هورمون های جنسی در ارتباط هستند، بنابراین تغییر در سطح هورمون ها می تواند منجر به نوسانات خلقی شود. جای تعجب نیست که اغلب نوجوانان دمدمی مزاج هستند.

راه حل چیست؟

اگر نوسانات خلقی در شغل، روابط و یا هر بخش از زندگی تان اختلال ایجاد کرده است، حتماً به پزشک مراجعه کنید و با او در این مورد صحبت کنید تا بتوانید مشکل را حل نمایید. ممکن است تغییرات جزیی به شما کمک کند تا احساس ناراحتی، عصبانیت و سایر نوسانات خلقی را برطرف کنید.

ورزش منظم، حتی پیاده روی روزانه می تواند در برطرف کردن افسردگی و اضطراب به شما کمک کند، چرا که موجب می شود تا هورمون اندورفین در بدن ترشح شود. همین هورمون است که باعث حس خوب می شود. همچنین ورزش به شما کمک می کند تا خواب بهتری داشته باشید.

موسیقی شاد می تواند حال شما را خوش کند. مصرف بیش از حد کافئین می تواند علائمی شبیه به استرس در شما ایجاد کند، بنابراین مصرف کافئین را قطع کنید و ببینید که احساسات تان به تعادل می رسد.

سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا نوسانات خلقی طبیعی است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله WebMD ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا