خواندن و تایپ پیامک در رانندگی مانند رانندگی با چشم های بسته است

در زمان خواندن یا فرستادن پیامک (SMS) توسط فرد در حین رانندگی، نه تنها نگاه فرد از جاده برداشته می شود، بلکه حالت رانندگی خودکار مغز وی از بین می رود و انحراف در مسیر رانندگی اتفاق می افتد.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، در مغز انسان حالتی شبیه به قابلیت رانندگی خودکار در خودروها وجود دارد که موجب پیشگیری از انحراف در مسیر رانندگی رانندگان حواس پرت می شود و این بخش در زمان خواندن یا فرستادن پیامک همزمان با رانندگی از کار می افتد.

در آزمایش های مربوط به این مطالعه از داوطلبان خواسته شد که در یک مسیر شبیه سازی شده رانندگی کنند و در عین حال پژوهشگران تمام تلاش خود را برای منحرف کردن آنها از مسیر خود انجام دهند. در این مطالعه سه عامل حواس پرتی رانندگان مورد مطالعه قرار گرفت که شامل سوالات مشغول کننده ذهن، سوالات عاطفی و نیز میزان اهمیت ارسال پیامک در حین رانندگی بود.

همه این عوامل تا حدی منجر به از دست رفتن کنترل راننده شد اما تنها ارسال پیامک بود که موجب انحراف از لاین و رانندگی غیر ایمن شد. پژوهشگران در این باره می گویند که رانندگان وقتی در حال کنترل پیامک های خود بودند نتوانستند از سیستم اصلاح خطا ناخودآگاه خود در مغزشان که در سایر موارد با دخالت به موقع موجب خارج شدن از خطر شده بود، کمک بگیرند.

حس ششم تشخیص خطر در زمان ارسال پیامک از کار می افتد. محقق اصلی این پروژه، دکتر یوانسیس پاولیدیس از دانشگاه هیوستون در تگزاس آمریکا می گوید: «ذهن راننده ممکن است منحرف شده و احساسات وی نیز ممکن است برانگیخته شود. اما همیشه یک حس ششم وجود دارد که فرد را حداقل از منظر انحراف عمده مسیر ایمن نگاه می دارد. آنچه ارسال پیامک را بسیار خطرناک می کند، این است که بطورکلی حس ششم مورد بحث را از پایه نابود می کند. خواندن یا ارسال پیامک ها موجب کنترل نامتعادل فرمان خودرو و در نهایت منجر به انحراف زیاد در مسیر خودرو می شود.»

خطر تصادف هنگام استفاده از تلفن همراه، 4 برابر خطر تصادف در حالت عادی است. این خطر با افزایش سن راننده بیشتر می شود و به میزان تجربه راننده در کنترل وسیله نقلیه هم ارتباطی ندارد. به اعتقاد کارشناسان حوزه ترافیک، ابزاری مانند تلفن همراه و یا سایر وسائل الکترونیکی می توانند تاثیر مستقیمی در 25 درصد از تصادفات داشته باشند. بر اساس این تحقیقات یکی از عوامل مهم در تصادفات رانندگی، حواس پرتی رانندگان از توجه به جلو است.

خطر پیامک زدن در هنگام رانندگی به مراتب از صحبت کردن با تلفن همراه بیشتر است به شکلی که بررسی های پژوهشی نشان می دهد زمان واکنش رانندگان در هنگام فرستادن پیام کوتاه به 30 درصد و در هنگام مکالمه با تلفن همراه به میزان 9 درصد افزایش پیدا می کند. بدین ترتیب رانندگان با تاخیر بیشتری عکس العمل نشان می دهند.

بررسی های انجام شده نشان می دهند عنصر توهم یا خوش بینی بیش از اندازه هم در تصمیم فرد در بکارگیری تلفن همراه در حین رانندگی دخیل است؛ یعنی افرادی که مدام چنین کاری می کنند آنهایی هستند که احساس تسلط بر رانندگی خود دارند و فکر می کنند که در هنگام حواس پرتی با مهارت آن را برطرف می کنند. پژوهش ها نشان می دهد که 70 تا 90 درصد رانندگان اعتقاد دارند از یک راننده معمولی ماهرتر هستند و با ایمنی بیشتر رانندگی می کنند.

منابع

خبر علمی «خواندن و تایپ پیامک در رانندگی مانند رانندگی با چشم های بسته است» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به University of Houston، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا