چگونه درست و اصولی یک نامه شخصی و دوستانه بنویسیم؟
نوشتن نامه زمان بَر است. حتی خلاق ترین و زبردست ترین نویسندگان و صاحبان اندیشه در حصار افکار گوناگون خود قرار دارند. اگر بتوان مثالی برای نوشتن نامه در نظر گرفت، نوشتن نامه چیزی شبیه به پختن غذا می باشد، زمان زیادی برای آماده کردن آن باید وقت گذاشت ولی در عرض نیم ساعت همه آن دستپخت ها توسط افراد سر سفره مصرف می شود.
سفارش بزرگان این است که همواره پیش از آنکه نامه یا مطلبی را بنویسید خوب فکر کنید و ذهن خود را روی خواننده نامه متمرکز کنید تا بتوانید آنچه را به ذهن شما می آید با کلماتی که کنار هم چیده می شود به خواننده منتقل کنید. بنابراین همیشه قبل از آنکه نامه بنویسیم باید خوب فکر کنیم چون نامه نوشتن هم مثل سخن گفتن است. هر جمله ای را که شخص می خواهد بر زبان آورد باید در مورد آن خوب فکر کند. ولی تفاوت نامه نوشتن با سخن گفتن با دیگران در این است که هنگام حرف زدن با طرف مقابل، گاهی او به سخن شما اعتراض می کند و عکس العمل نشان می دهد در حالی که زمانی که نامه می نویسید کسی روبروی شما نیست تا به گفته شما ایراد بگیرد و یا به آن اعتراض کند.
گاهی مجبور می شوید نامه کنایه آمیزی به دیگران بنویسید، اما سعی کنید که آن نامه را با یک روز فاصله پُست یا ارسال کنید تا آرامش پیدا نمایید و شاید از نوشتن آن نامه احساس پشیمانی کردید و در نتیجه نامه را طور دیگری بنویسید.
در ادامه شما می توانید با چند نکته آشنا شوید که در زمان نوشتن نامه به آنها نیاز خواهید داشت.
آنچه آموخته اید…
راه اصولی و برگزیده در نامه نگاری آن است که از جملات کوتاهی که در طی روز آنها را به کار می بریم استفاده کنیم. از به کار بردن جملات سخت و منطقی که شما را از هدف دور می کند پرهیز کنید. کلمات و لغات گنگ و صنایع ادبی در نامه جایگاهی ندارند، مگر آنکه بطور معمولی و در سیاق مطلب خودبخود موردی پیش آید. تلاش کنید همانگونه که سخن می گویید، نامه را بنویسید. تمرین این شیوه به زودی شما را در نوشتن نامه زبردست خواهد کرد.
اعتماد به نفس
برای نوشتن یک نامه خوب ابتدا باید اعتماد به نفس داشته باشیم. با آمادگی ذهنی و تمرکز به موضوع اصلی مورد نظر خواننده، از حالت درون گرایی بیرون آمده و از تلاطم فکری دور می شویم. به یک جهان ژرف و پر دامنه و شخصی گام بر می داریم که فقط سه رکن دارد: نویسنده، افکار و اطلاعات نویسنده و خواننده نامه.
اگر شما واقعاً شخص کمرویی هستید، نوشتن نامه شما را از این مشکل رها خواهد کرد، همچنین کمک می کند تا شما کمتر خجالت بکشید، خواهید توانست به هر شکل که دوست دارید و بدون توجه به آنچه در اطراف شما می گذرد خواسته خود را روی کاغذ بیاورید و به اطلاع دیگران برسانید.
روش نامه نوشتن
هر شخص دارای پرستیژ و خصوصیات اخلاقی خاص می باشد که او را از دیگران متفاوت کرده، افراد فامیل و آشنایان قادر هستند صدای او را در بین صدای چند شخص بشناسند. تلاش کنید تفاوت ها در دست نوشته های شما نیز منعکس شود.
در نامه ای که شخص برای مادر، خواهر، برادر و یا پدر خود می نویسد احساس های متفاوت دارد. نوشتن نامه همچون گفتگو کردن لذت بخش و مطبوع است با این تفاوت که در هنگام نوشتن هیچکس وسط سخن ما نمی پرد و حرف ما را قطع نمی کند.
برای آنکه آگاهانه درباره ی موضوعی که دوست دارید، نامه بنویسید، فکر خود را متمرکز کنید و در چهارچوب مشخص و روشنی شروع به نوشتن کنید. با فکر پریشان و آشفته و یا ذهنی که در آن چندین مشغله وجود دارد نمی توانید نامه ی خوبی بنویسید و نتیجه خوبی بگیرید؛ آن نامه از انسجام لازم برخوردار نیست، استدلال ها نامربوط و موضوع از هم گسیخته می باشد. در حالت هیجان فکری نمی توانید توان اندیشه خود را برای نوشتن نامه متمرکز کنید. لازم است که مدت زمانی آسوده باشید و با فراغ بال افکار پراکنده را از ذهن خود دور کنید. آنگاه فقط به کسی که نامه برای او نوشته می شود فکر کنید. او را در ذهن خود مجسم کنید. خصوصیات ویژه شخصیت او را در نظر بگیرید، آنگاه آنچه را در فکر خود دارید به رساترین شکل و شیواترین جملات بنویسید.
زمانی که نامه را آغاز می کنید، هدف اصلی نامه را از یاد نبرید، تمرکز و آرامش خود را حفظ کنید. به همان شکلی که سخن می گویید، خلاصه، ساده و روان بنویسید. چنین نامه ای صمیمیت و همدلی دارد. یکی دیگر از شاخص های نامه نویسی رعایت ادب و عفت کلام است که همواره باید در نامه نوشتن آن را رعایت کنیم. یعنی در متن نامه کلمه و عباراتی که دور از نزاکت است بکار نبریم. شاخص دیگری که باید در نوشتن نامه آن را رعایت کنیم دوری از تکبر و رعایت فروتنی و تواضع می باشد. نامه باید خالی از جملات تکبرآمیز باشد، اما رعایت بیش از اندازه تواضع نباید ما را وادار به تمجید و تعریف بیش از اندازه از دیگران کند.
موضوع نامه
برخی افراد فکر می کنند که موضوع نامه خود را باید از متن کتاب ها و نوشته های دیگران انتخاب کنند، در حالی که هر کس می تواند به راحتی موضوعی برای نامه خود انتخاب کند.
نویسنده نامه باید در نامه خود از نوشتن مطالبی که موجب افزایش نگرانی، غصه و اندوه می گردد خودداری کند و باید در نامه خود از موضوعاتی سخن بگوید و بنویسد که باعث خوشحالی و افزایش سرور مخاطب نامه گردد.
یک نمونه نامه تبریک به نامزد
مهتاب عزیزم
اینک فصل دل انگیز بهار، جام روزگار را پُر از عطر شکوفه های زیبا نموده است و رگ های جوشان طبیعت سرشار از آب های نقره گون برف ها گشته است. برای تو از درگاه خدا همیشه روزگار بهاری آرزو می کنم.
دوستدار تو – مهران
یک نمونه نامه تبریک عید فطر
دوست گرامی و عزیزم …
فرا رسیدن روز خجسته و مبارک عید فطر را، که بهار ماه مبارک رمضان است همراه بهترین و شادمانه ترین تهنیت ها به شما تبریک عرض می کنم.
دوستدار شما …
امضاء
یک نمونه نامه تبریک برای قبولی امتحانات (ویژه خانواده هایی که فرزندان شان به دور از آنها تحصیل می کنند.)
آرزوی گرامی تر از جانم
نامه پر از مهر تو در روز شنبه اول آذر ماه بدستم رسید. از اینکه رونوشت کارنامه خود را برایم فرستاده بودی خیلی خوشحال شدم. قبول شدن تو در خرداد ماه با معدل عالی موجب تعجب هیچیک از افراد خانواده نشد، چون این موفقیت تو تا امروز هر ساله تکرار شده است. بنابراین ما انتظار دیگری از تو نداشته و نداریم. امیدوارم که به زودی فرصت ملاقات شما فراهم شود و ما احساسات صمیمانه خود را نثار تو کنیم. به امید موفقیت های بیشتر و بالاتر.
ارادتمند تو – پدر همراه با خانواده
پس از آنکه نامه تمام شد آن را دوباره بخوانید و اگر قلب تان از نامه خرسند نبود با دور کردن افکار بیهوده از ذهن، آن را دوباره بنویسید و تغییر بدهید.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله آموزشی «چگونه درست و اصولی یک نامه شخصی و دوستانه بنویسیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب نامه نگاری برای همه، نوشته ی پونه بازرگان از انتشارات فراروی، منتشر شده در دی 1391 با شابک 6-92-8259-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]