آیا آلودگی هوا با بیماری کرونا رابطه مثبت دارند؟
تاثیر مخرب آلودگی هوا بر جنبههای مختلف زندگی بشر بویژه سلامت انسانها موجب شده است تا این موضوع در سطوح مختلف از مردم عادی گرفته تا محققان و سیاستمداران با حساسیت ویژهای دنبال شود. با ظهور بیماری کرونا، این حساسیت جنبههای جدیدی به خود گرفته است.
اگرچه تا پیش از این اقدامات مختلفی برای کاهش آلودگی هوا در کشورهای مختلف انجام شده است، اما ظهور بیماری کرونا طی یکسال گذشته، موجب ایجاد نگرانیهای جدی در زمینه تاثیر این پدیده بر تشدید همهگیری این بیماری شده است.
نکته قابل توجه آنکه بیماری کرونا و آلودگی هوا دارای وابستگی متقابل هستند و بر یکدیگر اثرگذار میباشند. این تاثیرات شامل گسترهای از افزایش آلودگی هوا به دلیل وجود ترس از استفاده از وسائل نقلیه عمومی و افزایش تردد خودروهای شخصی در ابتدای شروع بیماری تا کاهش آلودگی هوا به دلیل اعمال محدودیتهای گسترده و کاهش چشمگیر استفاده از وسائل حمل و نقل را شامل میشود.
از طرف دیگر، با جمع شدن آمار و دادههای مورد نیاز، به مرور میزان تاثیر کیفیت هوا (بویژه PM 2.5) بر آمار ابتلا و مرگ بر اثر بیماری کرونا مشخص شد. اولین تحقیق در این زمینه را دانشگاه هاروارد در کشور آمریکا انجام داد. محققان با بررسی میزان آلودگی PM 2.5 و آمار مرگ و میر ناشی از کرونا در 3000 منطقه مختلف از این کشور و حذف تاثیرات متغیرهایی همچون جمعیت، امکانات بیمارستانی، وضعیت اقتصادی – اجتماعی و رفتارهایی همچون اعتیاد به سیگار، به این نتیجه رسیدند که هر واحد افزایش در PM 2.5، احتمال مرگ بر اثر بیماری کرونا را تا 15 درصد افزایش میدهد. همچنین به این نتیجه رسیدند که قرار گرفتن در معرض این آلاینده در بلندمدت، احتمال ابتلا به بیماری کرونا را تا 8 درصد افزایش میدهد.
مطالعه دیگری در چین نشان داد که هر 10 واحد کاهش شاخص کیفیت هوا میتواند میزان گسترش کووید 19 را بین 5 تا 7 درصد افزایش دهد. این مطالعه همچنین نشان داده است که در شهرهای جنوبی کشور چین، دمای محیط و آلودگی هوا رابطهای معکوس با انتقال بیماری کرونا دارند. بر اساس نتایج این تحقیق، افزایش دما اثرات تسهیل کننده آلودگی هوا را مهار میکند و در شرایطی که افزایش دما و آلودگی هوا به صورت همزمان وجود داشتهاند، موارد تایید شده جدید این بیماری با کاهش روبرو شده است.
در پایان باید گفت که نتایج این تحقیقات، اگرچه در زمان همهگیری ویروس کرونا و با توجه به حساسیتهای مربوط به آن بدست آمدهاند، اما بار دیگر نشان میدهند که تلاش برای کنترل آلودگی هوا و حفظ سلامت میلیونها شهروندی که هر روز در بسیاری از کلان شهرهای ایران و جهان نفس میکشند، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مهمترین آلایندههای هوا عبارتند از: ذرات معلق (PM)، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد، ازون و مونوکسید کربن.
منابع
- محمدرحیم مقدسی. مجله دانشمند.