آیا دو سیاره می توانند یک مدار مشترک داشته باشند و به هم برخورد نکنند؟
در تعریف یک سیاره شرطی وجود دارد مبنی بر اینکه در مدار آن، جرم بزرگ دیگری وجود نداشته باشد. پس اگر دو سیاره در یک مدار باشند، اساساً سیاره نیستند!
اما این امکان وجود دارد که دو جرم آسمانی شبیه به سیاره یک مدار مشترک داشته باشند و به دور یک ستاره واحد بگردند بدون آنکه با یکدیگر تصادم کنند. در این صورت باید جرم دوم در نقطه خاصی از میدان جاذبه جرم اول واقع شده باشد. در این نقطه خاص که به آن نقطه لاگرانژ می گویند، نیروهای جانب مرکز و جاذبه وارده بر جرم دوم به گونه ای هستند که برآیند آنها سبب می شود جرم دوم هم مسیری شبیه جرم اول را طی کند.
با این حال برای اجرام بزرگ، بعید است چنین وضعیت دقیقی از مدارها برای مدت طولانی ثابت باقی بماند. در واقع ممکن است زمین ما در گذشته های دور صاحب یک همراه بوده باشد که در مدار زمین حرکت می کرده اما بعد از مدت اندکی با زمین برخورد کرده و احتمالاً ماه را ساخته است اما مثال هایی از اجرام کوچک وجود دارد که در مدار یک سیاره گردش می کنند، به عنوان مثال شبیه ستاره های تروجان که مسیر مشتری را به دنبال خورشید دنبال می کنند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «آیا دو سیاره می توانند یک مدار مشترک داشته باشند و به هم برخورد نکنند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.