102 توصیه برای دوران بارداری
دوران 9 ماه بارداری به سه دوره تقسیم می شود که آنها را سه ماهه اول، دوم و سوم می نامند. این تقسیم بندی از این نظر اهمیت دارد که در هر دوره حاملگی ممکن است مادر یا جنین در معرض خطر و بیماری قرار گیرند. بنابراین مادر و اعضای خانواده باید به نکات مهمی توجه کنند تا از خطرات احتمالی جلوگیری نمایند.
پس برای داشتن بارداری سالم و داشتن فرزندی سالم، در دوران بارداری باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. شما می توانید همین الان با 102 توصیه از مهم ترین نکات دوران بارداری آشنا شوید.
- در این دوران هیچ دارویی، حتی داروهای تقویتی را بدون مشورت با پزشک مصرف نکنید.
- در اولین ملاقات با پزشک از او بخواهید که به شما بگوید در مواقع ضروری در هر ساعت از شبانه روز چگونه می توانید با او تماس بگیرید.
- در مورد مسائل تان با پزشک صحبت کنید زیرا او نمی تواند ذهن تان را بخواند.
- هیچ مسئله ای کوچک و یا زشت نیست که نتوانید در مورد آن با پزشک تان صحبت کنید. مثلاً تکان خوردن کودک که شاید به نظرتان کوچک باشد هم قابل گفتگو با پزشک است و یا ابتلا به هموروئید اصلاً زشت نیست، راجع به آنها و هر چیزی که فکرتان را مشغول کرده صحبت کنید.
- برچسب داروها و ویتامین هایی را که نسبت به آنها مشکوک هستید، به پزشک تان نشان دهید.
- ورزش خوب است ولی حتماً پزشک تان را از نوع ورزشی که بطور معمول انجام می دهید مطلع کنید. بسته به تناسب اندام تان و مشکلاتی که ممکن است پیش آید احتمالاً تغییراتی در آن اعمال خواهد کرد.
- درد سینه ها از همان ماه های اولیه بارداری شروع می شود زیرا غدد شیری فعال شده و مجاری شیری بزرگتر می شوند و بافت های چربی شروع به شکل گیری می کنند.
- اگر در این دوران دچار خونریزی، مخصوصاً همراه با درد شُدید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا می تواند یکی از علائم سقط باشد.
- اگر دچار اسهال و استفراغ شُدید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید زیرا افزایش فشار خون را به همراه خواهد داشت.
- اگر گرفتار انقباض عضلات شکم همراه با دردهای مداوم شُدید سریعاً با پزشک تماس بگیرید. چون یا وضعیت جنین غیر عادی است و یا مشکلی بی ارتباط با حاملگی مانند سنگ کلیه یا آپاندیس به وجود آمده است.
- اگر مبتلا به سردردهای شَدید و مداوم و یا ورم قوزک و انگشتان پا شُدید نشانه افزایش فشار خون و تحریک بارداری است پس سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- یک خانم باردار باید توجه داشته باشد که در این دوران در معرض اشعه ایکس قرار نگیرد. زیرا این اشعه روی سلول های در حال تشکیل و تغییر شکل جنین اثر بدی می گذارد و امکان دارد جنین داخل رحم مادری که در ماه های اولیه حاملگی در معرض این اشعه قرار گرفته دارای نقص شود.
- به هر کادر بهداشتی – درمانی که مراجعه می کنید حتماً بگویید که باردار هستید و در مورد عوارض دارویی که برای شما تجویز می شود سوال کنید.
- لوازم آرایش مصرفی خود را به پزشک تان نشان دهید و از سلامت آنها مطمئن شوید، چرا که بسیاری از مواد از طریق پوست جذب بدن می شوند.
- با حرکات آرام به بستر بروید و تغییر وضعیت ناگهانی ندهید. چون باعث پیشگیری از افت وضعیت فشار خون می شود، در غیر این صورت منجر به سرگیجه و غش خواهد شد.
- روزانه بیش از چهار لیوان قهوه میل نکنید. زیرا کافئین موجود در آن از جفت عبور کرده و وارد خون جنین می شود و جنین قادر به هضم آن نیست.
- تحت هیچ شرایطی الکل مصرف نکنید. الکل وارد خون جنین می شود و حد مجاز هم ندارد.
- به هیچ عنوان دخانیات در این دوران مصرف نکنید زیرا با هر بار مصرف، ضربان قلب جنین افزایش یافته و اکسیژن خونش کاهش می یابد و صدمات مغزی را به دنبال دارد.
- برای جلوگیری از پا درد و ابتلا به واریس، در زمان نشستن پاها را دراز کنید و زیر پاشنه های پایتان یک بالش بگذارید.
- اگر با فردی که مبتلا به سرخچه بوده تماس داشته اید، سریعاً به پزشک خود بگویید چون ابتلا به این بیماری مخصوصاً در شش هفته اول بارداری صدمات غیر قابل جبرانی مانند ناهنجاری های قلبی، نابینایی، ناشنوایی و یا عقب ماندگی ذهنی را در پی خواهد داشت.
- تغییرات هورمونی باعث قرمزی و عفونت لثه ها می شود، پس از دندان هایتان به خوبی مراقبت کنید.
- اگر در این دوران به تهوع صبحگاهی مبتلا شده اید، وعده هایی غذایی را کوچکتر و به دفعات بیشتر مصرف کنید و به یاد داشته باشید که در شب گرسنه نمانید.
- هرگاه احساس کردید نیاز به استراحت و خواب دارید، درنگ نکنید. هر کاری را که انجام می داده اید کنار گذاشته و استراحت کنید.
- مراقب باشید در تماس با گربه قرار نگیرید چون گربه ها ناقل انگل توکسوپلاسموز هستند که به جنین آسیب می رساند پس بهتر است از این حیوان دوری کنید.
- سونا و حمام بخار در این دوران ممنوع است و در حمام گرم بیش از ده دقیقه توقف نکنید و بهتر است تنها نباشید.
- بهتر است دمای محیط اطراف خانم باردار کمتر از 39 درجه سانتی گراد باشد.
- پیاده روی و شنا در آب تمیز، بهترین ورزش ها در این دوران هستند.
- بهترین وضعیت خواب برای خانم باردار خوابیدن روی پهلوی چپ است چون شاهرگی که خون را از رحم به قلب می برد در طرف راست بدن قرار گرفته و اگر روی دنده چپ بخوابید این شاهرگ آزاد می ماند و عبور خون از رحم به قلب آسان تر می شود.
- بهتر است در سه ماهه اول حاملگی و بعد از ماه هفتم از سفر کردن خودداری کنید. زیرا در این زمان ها به علت خطراتی که ممکن است پیش آید دسترسی به پزشک اهمیت زیادی دارد.
- هر گونه لک بینی، خونریزی و درد شَدید در ناحیه زیر شکم می تواند در ابتدای بارداری نشانه سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم باشد و در انتهای بارداری ممکن است نشانه زایمان زودرس یا وضعیت غیر عادی جفت باشد. پس با دیدن هر کدام از این موارد سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- پس از زمین خوردن یا تصادف، مادر باید با مراجعه به پزشک از سلامت جنین اطمینان حاصل کند.
- اضافه شدن وزن مادر بیش از معمول و یا ورم دست ها و پاها ممکن است از علائم مسمومیت حاملگی باشد پس هرچه زودتر به پزشک مراجعه نمایید.
- ضعف بینایی و تاری چشم، بخصوص همراه با بیماری معده و سردرد ممکن است نشانه غش حاملگی باشد. با پزشک تان تماس بگیرید.
- خستگی بیش از حد و تنگی نفس ممکن است نشانه کم خونی باشد، در چکاپ دوره ای این موضوع را به پزشک تان بگویید.
- دفع آب زیاد ممکن است دلیل بر پارگی کیسه آب جنین باشد و خبر از زایمان زودرس بدهد. پس هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
- سوزش هنگام ادرار، همراه با درد ناحیه شکم و سینه و تب، احتمالاً نشانه عفونت ادراری است، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
- برخی از زنان در دوران بارداری سینه هایشان شروع به ترشح می کند. در این حالت باید پستان ها را تمیز نگه داشت و با قرار دادن گاز استریل روی نوک پستان ها از تماس آن با لباس و زخم شدن آنها جلوگیری کرد. بهداشت و نظافت پستان ها در دوران بارداری، برای جلوگیری از ترک خوردن و زخمی شدن نوک آنها که باعث به وجود آمدن مشکلاتی در شیردهی می شود مهم است.
- در اثر بزرگ شدن سیاهرگ های اطراف مقعد، بواسیر به وجود می آید و خانم هایی که یبوست دارند بیشتر در معرض ابتلا به بواسیر قرار دارند. پس با رژیم غذایی صحیح از یبوست جلوگیری کنید.
- ورم قوزک پا اگر مختصر باشد چندان مهم نیست و با رژیم غذایی کم نمک، استراحت و بالا گذاشتن پاها برطرف می شود.
- در دوران بارداری مخصوصاً اوایل آن اصلاً خود را مجبور به عیادت از بیماران مخصوصاً در بیمارستان نکنید. چون ممکن است ویروس ها و باکتری های موجود در فضا، کودک را به خطر بیندازد بنابراین بهتر است از خطرات فاصله بگیرید.
- بهتر است در این دوران از برنزه کننده ها استفاده نکنید. کمترین ضرری که این مواد دارند این است که باعث کمبود آب و بالا رفتن دمای بدن می شود.
- از مصرف داروهای ضد آکنه مانند ایزوترتینوئین، تتراسایکلین و پمادهایی که حاوی استروئیدها هستند جداً خودداری کنید. اثرات این داروها از تغییر رنگ دندان ها تا تغییر شکل شدید در کودک متغیر است.
- اگر در خانه ای قدیمی زندگی می کنید قبل از استفاده از آب، 2 دقیقه شیر آب را باز نگه دارید تا سربی که در لوله های قدیمی وجود دارد بر طرف شود. در ضمن اگر مشغول رنگ آمیزی منزل هستید حتماً باید شخص دیگری این کار را انجام دهد، پنجره ها را باز کنید و از بوی رنگ دور باشید زیرا سرب موجود در رنگ برای شما و کودک تان مضر است.
- آسپرین مصرف نکنید مگر در مواردی که پزشک آن را برای درمان مشکلی خاص تجویز کرده باشد. همچنین از مصرف داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن خودداری کنید.
- از محیط هایی که به وسیله حشره کش های و قارچ کش ها سم پاشی می شوند دوری کنید.
- بهتر است از بیشتر مواد شیمیایی مانند انواع چسب ها، بعضی از چسب های کاغذ دیواری، روغن جلا، برخی از پاک کننده های دستشویی و اجاق گاز، رنگ های چوب و رنگ های روغن و مواد شیمیایی که در عکاسی بکار می روند، استفاده نکنید.
- از مصرف ساخارین (شیرین کننده های مصنوعی) خودداری کنید. همچنین در مصرف غذاهایی که نیترات و نیتریت زیاد دارند مانند غذاهای دودی شده و شور شده احتیاط کنید.
- از دست زدن یا خوردن گوشت خام، غذاهای دریایی خام و یا تخم مرغ خام خودداری کنید. سالمونلا، تکسوپلاسموز یا دیگر باکتری ها و انگل ها از این طریق به شما منتقل می شوند.
- در طول دوران بارداری باید بین 12 تا 15 کیلوگرم وزن اضافه کنید. در سه ماهه اول فقط 1.5 تا 2.5 کیلوگرم وزن اضافه می کنید و تا ماه هشتم تقریباً هفته ای 220 گرم تا 450 گرم و در ماه نهم اضافه وزن جزئی خواهید داشت.
- در دوران بارداری رژیم گرفتن ممنوع است.
- در طول دوران بارداری که برای معاینه به پزشک مراجعه می کنید و خود را وزن می کنید به این نکات توجه کنید: خود را با خانم های باردار دیگر مقایسه نکنید. منحنی وزن خودتان را با منحنی وزن ایده آل مقایسه نکنید. اگر اضافه وزن شما را آشفته می کند به ترازو نگاه نکنید. قبل از ایستادن روی ترازو لباس های سنگین و کفش هایتان را از تن به در آورید.
- با بزرگ شدن جنین و به طبع آن بزرگ شدن رحم روی معده فشار وارد می شود و احتمال سوزش معده و برگشت اسید آن بالا می رود. برای پیشگیری از این مسئله حجم غذا را کم و دفعات آن را زیاد کنید، غذا را به آرامی بخورید و کاملاً آن را بجوید. از خوردن مقدار زیاد مایعات همراه غذا خودداری کنید تا به هضم آن کمک کرده باشید. بعضی از غذاها سوزش معده را افزایش می دهند، آنها را بشناسید و از زیاد خوردن آن بپرهیزید. مانند ادویه ها، سوسیس، غذاهای چرب و… اگر دچار سوزش معده شُدید دراز نکشید، ایستادن به فرو کش کردن اسید معده کمک می کند.
- با بزرگ شدن شکم و تغییر مرکز ثقل، کمردرد به وجود می آید و برای جلوگیری از کمردرد باید نشستن، ایستادن و راه رفتن را در حالت صحیح انجام داد و خوابیدن روی تشک سفت، پوشیدن کفش های پاشنه کوتاه و پهن پارچه ای و بندی محکم به جلوگیری از کمردرد کمک می کند. همچنین اگر به مدت طولانی پشت میز می نشینید یک بالش کوچک بین کمر و پشتی صندلی قرار دهید و پاهایتان را روی یک چهارپایه بگذارید.
- بعد از ماه چهارم یا پنجم، زمانی که دراز می کشید وزن جنین و رحم باعث کند شدن جریان خون می شود پس به پشت دراز نکشید.
- در این دوران حتماً تمرین کگل را انجام دهید، این تمرین به منظور کشش ماهیچه های اصلی کف لگن که لگن، واژن و مقعد را احاطه می کنند انجام می گیرد که اگر این ماهیچه ها به اندازه کافی ورزیده نباشند پس از زایمان مشکلاتی از قبیل عدم کنترل ادرار، شل شدن عضلات واژن و پایین افتادگی رحم به وجود خواهد آمد. پس انجام این تمرین در دوران بارداری و پس از زایمان ضروری است. برای انجام این تمرین تصور کنید جریان ادرار را ناگهان قطع می کنید، حالا به همین حالات ماهیچه ها را فشار دهید و 10 ثانیه نگه دارید. این تمرین را سه بار در روز و هر بار 10 تا 20 دفعه آن را انجام دهید. در انجام این تمرین به چند نکته توجه کنید: اول اینکه هرگز هنگام دفع ادرار این تمرین را انجام ندهید چون به عفونت مجاری ادرار مبتلا می شوید. دوم، یکسری از این تمرین را پس از دستشویی انجام دهید. سوم، کم کم مدت نگه داشتن ماهیچه ها را بیشتر کنید و به خاطر داشته باشید که انجام این تمرین در دوران بارداری آسان تر از پس از زایمان است.
- اگر در دوران بارداری مبتلا به دیابت بارداری شُدید، خود را نگران نکنید با توصیه های پزشک، معاینات به موقع و رژیم غذایی مناسب که توسط یک متخصص تغذیه تنظیم شده کاملاً قابل کنترل است و در بیشتر اوقات دیابت بارداری پس از زایمان از بین می رود.
- اگر در این دوران دچار گرفتگی ناگهانی عضلات پا شُدید (که دردناک هستند) به دلیل کمبود کلسیم یا منزیم و یا اختلالات دستگاه گردش خون است، پس بهتر است که به پزشکتان اطلاع دهید که یا تغییری در رژیم غذایی تان بدهد و یا داروی مناسب را تجویز نماید.
- در این دوره احتمال دارد که به خشکی چشم مبتلا شوید، نگران نباشید چون پس از زایمان این مشکل بر طرف خواهد شد، اگر از خشکی چشم در این دوران رنج می برید می توانید از داروخانه قطره اشک مصنوعی را تهیه و استفاده نمایید. البته مشورت با پزشک تان را فراموش نکنید.
- از ماه ششم یا هفتم به بعد متوجه خط عمودی تیره ای روی شکم می شوید، اصلاً خود را نگران نکنید این خط فاصله بین ماهیچه های شکم است که با بزرگتر شدن رحم، ماهیچه ها به آرامی کنار می روند تا رحم را که بزرگتر شده، در خود جای دهند. این خط پس از زایمان از بین خواهد رفت.
- در ماه های آخر که رحم بزرگتر می شود احتمال دارد به تکرر ادرار و یا بی اختیاری ادرار دچار شوید و دلیل آن بزرگ شدن رحم است که روی مثانه فشار وارد می کند، اصلاً خود را نگران نکنید چون بهترین راه حل انجام تمرینات کگل است و با انجام آن احتمال بر طرف شدن این مشکل زیاد است، اگر با وجود این تمرین باز هم درمان نشد، این حالت تا 6 ماه پس از زایمان بر طرف خواهد شد. در نهایت اگر باز هم مشکل بر طرف نشد با درمان فیزیکی که پزشک برایتان در نظر می گیرد کاملاً قابل حل است. پس اصلاً نگران این موضوع نباشید.
- در ماه های آخر احتمال دارد به حواس پرتی مبتلا شوید و کاملاً طبیعی است. خود را نگران این موضوع نکنید چون پس از زایمان بر طرف می شود و برای بهتر شدن حالتان بیشتر به خودتان رسیدگی و توجه کنید، تفریحات بی خطر، پیاده روی و… را در برنامه خود قرار دهید.
- اگر در ماه های پایانی متوجه شُدید که کف دست هایتان قرمز شده خود را نگران نکنید، این مورد بین خانم های باردار شایع است و پس از زایمان از بین می رود.
- با بزرگتر شدن شکم، ناف نیز کم کم باز می شود، نترسید و از فرصت استفاده کرده ناف تان را تمیز کنید، ممکن است دیگر چنین فرصتی پیش نیاید!
- در ماه های آخر بارداری به دلیل بزرگ شدن رحم احتمال دارد که دچار تنگی نفس شوید، بهترین کار این است که در بین انجام فعالیت هایتان استراحت بیشتری به خود بدهید. راهی برای بر طرف شدن کامل این مشکل وجود ندارد مگر اواخر بارداری که کودک به پایین بیفتد و یا زایمان کنید.
- در ماه های آخر اگر درد ناگهانی و شَدید در شکم خود احساس کردید و مطمئن بودید لگد کودک و یا انقباض ماهیچه ها نیست، خود را نگران نکنید زیرا در اثر کشیده شدن ماهیچه هایی است که از رحم محافظت می کنند و در اثر تغییر وضعیت ناگهانی به وجود آمده اند. بهترین کار این است که به آرامی محل دردناک را ماساژ دهید و استراحت کنید؛ اگر درد ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.
- در سه ماهه آخر بارداری باید جنین حداقل 10 بار در ساعت تکان بخورد اگر تکان های کودک خیلی کمتر بود حتماً پزشک را در جریان بگذارید.
- در هنگام خرید وسایل نوزاد مراقب باشید تا پستانک (گول زنک) تهیه نکنید، چرا که پس از تولد نوزاد و به هنگام گریه های بی موقعش ممکن است وسوسه شوید و از پستانک استفاده کنید. پستانک گریه کودک را بطور موقت پایان می دهد ولی کودک و شما به آن عادت می کنید و در بلندمدت باعث بد فرمی فک و دهان می شود.
- به هنگام خرید لباس برای نوزادتان به این نکته توجه کنید که جنس البسه تمام نخ باشد تا پوست لطیف نوزاد را آزرده نکند.
- ترشحات بی رنگ و بوی زیاد از مهبل در آخرین ماه بارداری نشان از نزدیک بودن زایمان در همان روز یا دو، سه روز آینده دارد.
- در ماه آخر یک چک لیست از وسایل مورد نیاز خود و کودک در بیمارستان آماده کنید و آن وسایل را آماده بگذارید تا زمانی که به بیمارستان برای زایمان مراجعه می کنید اطرافیان سراسیمه به دنبال وسایل نگردند. پس خود را آماده کنید.
- کارهای پذیرش بیمارستان را در روزهای پایانی بارداری انجام دهید و هنگام انجام آن از متصدی پذیرش بپرسید که چه وسایلی را بیمارستان در اختیارتان می گذارند. مانند دمپایی، لباس بیمارستان و… تا زمانی که ساک بیمارستان تان را آماده می کنید آن وسایل را نگذارید.
- یکسری از وسایل مورد نیازتان در بیمارستان از این قبیل است: نوار بهداشتی بزرگ، لوازم آرایش ضروری، فلاسک آب جوش، مقداری خوراکی ها و آب میوه های بسته بندی شده مانند مغزها، بیسکویت و…، دفترچه یادداشت، یک خودکار، مسواک، خمیردندان، جوراب ضخیم، چند دست لباس زیر، دستمال مرطوب و یک جعبه دستمال کاغذی و یکسری لباس نوزاد از قبیل: پوشک سایز کودک، جوراب، لباس رو، کلاه و پتو.
- در ماه آخر بارداری اگر دچار خونریزی و یا ترشحات صورتی، قرمز و یا قهوه ای شدید و یا از واژن مایعی خارج شد و یا هر 10 تا 15 دقیقه یکبار انقباضات منظم داشتید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- در روزهای پایانی ممکن است دچار ترس از درد زایمان شوید، واقعیت این است که زایمان درد دارد و درد آن هم غیر قابل تحمل نیست. پس انتظار درد را داشته باشید و ذهن تان را آماده کنید، راه هایی مانند تنفس های عمیق که از دهان هوا را بلعیده و از بینی خارج می کنند به کمتر شدن درد کمک می کند. اگر شما انتظار درد را داشته باشید بهتر می توانید به هنگام زایمان عضلات خود را شل کنید.
- اگر در روزهای پایانی زایمان دچار ترس از مشکلاتی که حین زایمان ممکن است پیش آید شُدید، به خود یادآوری کنید که پزشک مطلعی در کنار شما می باشد و امکانات بیمارستان هم در اختیارتان است.
- بهتر است پیش از زایمان و در دوران بارداری در مورد افسردگی پس از زایمان مطالعه کنید و اطلاعاتی بدست آورید تا اگر پس از زایمان با آن مواجه شُدید بتوانید درست و به موقع اقدامات لازم را انجام دهید.
- در اکثر بیمارستان ها در آخرین معاینات ماهانه کلاس های آموزشی 1 تا 2 ساعته ای دارند که اطلاعات مفیدی در مورد زایمان و شیردهی به مادران می دهند، از قبیل چگونگی آرام سازی خود به هنگام زایمان با تنفس های عمیق و کاهش درد، کمک به از بین رفتن ترس های بی مورد شما نسبت به زایمان و… بهتر است در این کلاس ها شرکت کنید و مطمئن باشید مفید است.
- بهتر است در دوران بارداری در مورد زایمان و ماه های اول پس آن مطالعه نمایید و اطلاعات کافی بدست آورید، چرا که تغییرات بسیار سریع و شگفت انگیزی در زمانی نسبتاً کوتاه برایتان اتفاق می افتد و شما را کمی گیج می کند و باید بدانید که در هر زمان بهترین عمل یا عکس العمل چیست.
- صبحانه از اصلی ترین وعده های غذایی است پس اگر در گذشته عادت به خوردن صبحانه نداشتید در این دوران بسیار مهم است که از خوردن آن شانه خالی نکنید.
- به یاد داشته باشید که وعده غذایی شما یک نفره است نه دو نفره و این عقیده که شما باید به اندازه دو نفر غذا بخورید اصلاً صحیح نیست و ممکن است در اثر پرخوری مادر، رشد جنین در ماه های آخر در رحم متوقف شود.
- در این دوران باید از خوردن غذاهایی که قبلاً هم به شما نمی ساخت و اصطلاحاً به آن آلرژی دارید خودداری کنید.
- در این دوران خوردن غذاهای پر نمک و شور، پفک، چیپس، انواع نوشابه های گازدار، غذاهای خیلی چرب و دیر هضم، شیرینی ها و کیک های پر خامه، ماهی دودی، خیارشور، سوسیس و کالباس و غذاهای آماده کنسروی و غذاهای مانده حتی در یخچال برای شما مضر است.
- در این دوران باید مراقب باشید که بدن تان دچار کمبود آب نشود و باید هر روز 6 تا 8 لیوان آب بنوشید و بهتر است که آب را جایگزین قهوه و چای نمایید.
- حتماً تخم مرغ را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید چرا که مصرف آن برای رشد جنین الزامی است و اگر احساس ورم در دست و پا کردید تخم مرغ را قطع نکنید؛ چون خوردن تخم مرغ ربطی به ورم دست و پا ندارد.
- یبوست از عوارض بارداری است و برای جلوگیری از آن، مصرف مقدار زیادی سبزی چه خام، چه پخته، مصرف میوه، آب آلو یا آلوی خشک قبل از خواب، نوشیدن دو لیوان آب سرد قبل از صبحانه و خوردن مربای پرتقال مفید است. در هر حال از خوردن ملین یا مسهل خودداری کنید و با وجود داشتن رژیم غذایی ضد یبوست اگر یبوست تان ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه نمایید.
- با رژیم غذایی مناسب و خودداری از مصرف زیاد مواد غذایی پر حجم و نفخ آور مثل لوبیا، هویج، پیاز، کلم، خیار، بادمجان، گوجه فرنگی و غذاهای سرخ کرده می توان از نفخ شکم جلوگیری کرد. غذا را کاملاً جویده و بدون عجله میل کنید.
- در دوران بارداری داشتن آرامش روحی و روانی از فاکتورهای اصلی داشتن فرزندی سالم و آرام است.
- اگر شاغل هستید در این دوران تا زمانی که به کار خود ادامه می دهید سعی کنید کشوی میزتان را از مواد خوراکی مفید مانند خشکبار، موز و… پر کنید تا بتوانید بر گرسنگی دائمی خود غلبه کنید.
- بی قراری و تغییرات خلقی در دوران بارداری بسیار شایع است، پس اگر دچار این تغییرات شُدید، اعتماد به نفس خود را از دست نداده و نگران نباشید، این وضعیت طبیعی است.
- در دوران بارداری تغییر یک امر دائمی است. پس با شرایط، تجربیات و مشکلات جدید روبرو می شوید که باید خود را با آنها وفق دهید.
- بهتر است پیش از تولد نوزادتان و زمانی که از جنسیت او مطلع شُدید نامی زیبا و با دقت بسیار انتخاب نمایید. نامی برای کودک انتخاب نکنید که یک عمر مایه ناراحتی و سرافکندگی او باشد.
- وقتی می خواهید خبر بارداری تان را به کودک دیگرتان بدهید باید به سن او توجه نمایید. اگر کودکتان 2 تا 3 سال سن دارد پس از دیدن نوزاد به اندازه دیدن یک عروسک بزرگ ابراز احساسات می کند پس بهتر است تا ماه پایانی این راز را نگه دارید ولی اگر در مورد بزرگ شدن شکم تان سوالی کرد حقیقت را به او بگویید. اگر کودکتان 3 تا 4 ساله است از شما سوالات زیادی می کند که بهتر است به آنها پاسخ صحیح بدهید و هر روز به روشی به او توضیح دهید که زندگی با یک کودک چگونه است، ولی کودکان بزرگتر که به مدرسه می روند هوشیارتر هستند و بهتر است قبل از اینکه خبر آمدن نوزاد را از یکی از اعضای فامیل بشنود از خود شما بشنود.
- اگر فرزند دوم خود را باردار هستید هرگز به کودک اول خود در مورد جنسیت بچه دوم قولی ندهید!
- گاهی مادری که بچه اولش پسر است مشتاقانه در انتظار کودکی دختر به سر می برد و پسرش را نیز در این اشتیاق سهیم می کند. در صورتی که پسر او با همه کودکی خود ممکن است چنین استنباط کند که مادر او را دوست ندارد و هیچ وقت هم از پسر بودن او راضی نبوده است.
- در صورتی که می خواهید کودک اول خود را پس از تولد نوزاد به مهد کودک بفرستید و کودک بالای سه سال دارد از همین حالا این کار را بکنید تا کودک تصور نکند که چون نوزادی به خانه وارد شده او باید خانه را ترک کند و به مهد برود. در این چند ماه کودک با محیط مهد خو می گیرد و هم بازی هایی برای خود پیدا می کند و دنیای محدود او وسعت می یابد. بعد از تولد نوزاد هم به مهد می رود و این را برنامه عادی زندگی خود می داند نه برنامه جدیدی که تولد نوزاد به او تحمیل کرده است.
- اگر قرار است نقل و انتقالاتی از قبیل تغییر اتاق، تخت و یا بخشی از کمد برای کودک اول و نوزاد صورت پذیرد این کار را از چندین ماه قبل از تولد کودک دوم انجام دهید.
- بهترین نوع لباس زیر بالاتنه نوع ورزشی و بدون سیم است و برای خواب هم راحت تر است. اگر در ماه های اول بارداری به خرید لباس زیر بالاتنه اقدام می کنید بهتر است چند سایز بزرگتر بخرید تا مجبور نشوید چند هفته بعد دوباره یکی دیگر بخرید.
- بهتر است در این دوران از لباس زیر بالاتنه سیم دار استفاده نکنید چون ممکن است سیم آن سینه شما را فشار دهد و باعث مسدود شدن مجاری شیر گردد.
- بهتر است از لباس های زیر کاملاً نخی استفاده کنید. چون هم راحت تر هستند و هم رطوبت را بهتر جذب می کنند.
- اگر می خواهید از ترک های پوست شکم تان در دوران بارداری در امان باشید روزانه از مرکبات حاوی ویتامین ث (C) در رژیم غذایی تان استفاده کنید. همچنین اگر روزی دوبار شکمتان را با روغن زیتون چرب کنید، از ترک های دوران بارداری که روی شکم می افتد در امان خواهید بود.
- مصرف انجیر در دوران بارداری از ریزش موی مادر جلوگیری می کند.
- اگر در این دوران دارای ویارهایی مانند خوردن مهر، زغال، برفک یخچال، خاک و… هستید، با خوردن رب انار علاوه بر برطرف کردن این مشکل کمک به زیباتر شدن کودک خود می کنید.
سلامتی شما و خانواده تان آرزوی ماست.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «102 توصیه برای دوران بارداری»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب یادداشت های مادرانه، نوشته ی تکتم مزدگیر روزانه از انتشارات نظری، منتشر شده در اردیبهشت 1393 با شابک 7-091-289-600-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]