با زنون رواقی آشنا شوید

زنون رواقی (یا زینون رواقی) در سال 336 قبل از میلاد در قبرس به دنیا آمد. در سال 312 قبل از میلاد به آثینا آمد. مردم به مدرسه او می آمدند و او مذهب رواقی را تعلیم می داد. این بود که پیروان او به رواقیون معروف شدند. مدرسه رواقیون نشان دهنده اولین مشارکت شرقی ها در فلسفه یونان است.

اخلاق رواقیون در ادوار بعدی به شکسپیر، کورنی، شیلر، اسپینوزا، کانت و عده ای از کارگردانان انقلاب فرانسه الهام بخشید. رواقیون از حیث مادیت پیرو مذهب هرقلیطوس هستند. فقط در این نقطه با اپیکوری ها موافق هستند، منتهی اینها به جوهر فرد قائل نیستند بلکه می گویند که ماده به اجزایی غیر متناهی قسمت می شود. آتش است که اجزای جسم را به هم ترکیب می دهد و آن را جسم واحد می کند. حتی اینها آتش را عاقل می دانند که بوسیله همان عقل، ذرات اجسام را با هم ترکیب می دهد.

همه جهان را خدا می دانند در این جهت به اینها (حلولیان) گفته اند، یعنی آنها میان مجموع عامل و خدا فرق قائل نیستند. می گویند خداوند در همه جهان حلول کرده است. مذهب اخلاقی آنها هم تابع همین نظریه است که می گویند وقتی که در جهان قانون عقل باشد، انسان هم که جزئی از طبیعت است باید رفتارش مطابق طبیعت و عقل باشد در غیر این صورت نسبت به قانون کلی طبیعت متمرد شناخته می شود.

بعد از زنون، جانشینان وی غالباً موضوعات رواقی را تغییر شکل دادند، اما نسبت به کمال مطلوب استاد خود که می گفت اعمال انسان باید منطبق با طبیعت باشد و نسبت به تحولات زندگی باید انسان بی اعتنا باشد، وفادار ماندند، اغلب هم به پیروی از زنون، تساوی تمام بشریت را اعلام داشته اند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «با زنون رواقی آشنا شوید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب اطلاعات عمومی گنجینه های دانش، نوشته ی دکتر زین العابدین کاظمی و دکتر سیدمحمود اختریان و… از نشر محمد، منتشر شده در تیر ۱۳۸۸ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۳۶-۱۳۲-۷ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا