چرا خروپف می کنید و چگونه جلوی آن را بگیرید؟
اگر خروپف می کنید، به این دلیل است که بافت های در حال استراحت در گلوی شما هنگام عبور هوا از آنها دچار لرزش می شوند. عواملی مانند وزن شما، وضعیت سلامت شما و شکل ظاهری دهان تان می تواند احتمال خروپف شبانه شما را افزایش دهد.
در این مقاله شما می توانید با دلایل و راه های پیشگیری از خروپف آشنا شوید.
بینی پُر
هر چیزی که مانع تنفس شما از راه بینی شود، می تواند باعث خروپف کردن شما شود، مانند وقتی که سرماخوردگی یا آنفلونزا یا آلرژی دارید. داروهایی که بدون نسخه پزشک فروخته می شوند یا چسب های تنفسی می توانند به باز شدن راه بینی کمک کنند، ولی اگر برای طولانی مدت راه بینی شما بسته بود با پزشک خود صحبت کنید.
به پشت می خوابید؟
طاق باز خوابیدن می تواند باعث خروپف یا شَدید شدن آن شود. خوابیدن به پهلو بهتر است. همچنین می توانید از دو یا سه بالشتک در کنار خود استفاده کنید تا هنگام خواب به پشت برنگردید.
اگر هیچکدام از این روش ها جواب نداد پشت لباس خواب خود جیب کوچکی بدوزید و هنگام خواب توپ تنیسی در آن قرار دهید! اینکار باعث می شود با برگشتن به پشت احساس ناراحتی کنید.
شکل ظاهری بینی شما
اگر تیغه باریکی که بین بینی شما قرار دارد کاملاً صاف نباشد، یکی از سوراخ های بینی تان می تواند کوچکتر از دیگری باشد. این حالت انحراف تیغه بینی نامیده می شود. این حالت تنفس را برای شما مشکل می سازد و می تواند باعث خروپف شود.
همین اتفاق می تواند در اثر آسیب در تصادف نیز رخ دهد. اگر فکر می کنید دچار این حالت هستید با پزشک خود صحبت کنید. گاهی جراحی می تواند موثر باشد.
شکل ظاهری دهان شما
اگر قسمت بالایی دهان که به گلو منتهی می شود یا همان سقف دهان شما کوتاه و ضخیم باشد، می تواند راه تنفسی شما را باریک سازد و باعث شود شما خروپف کنید. این اتفاق همچنین می تواند وقتی رخ دهد که بافت آویزان از سقف دهان یا همان زبان کوچک بلندتر از حد معمول باشد.
این عارضه ممکن است مادرزادی باشد اما اگر دچار اضافه وزن باشید شدت می یابد. عمل جراحی برای این عارضه نیز می تواند موثر باشد.
آیا اشکال از داروهایتان است؟
داروهایی که باعث خواب آلوده شدن شما می شوند یا مسکن ها، همچنین آرام بخش ها و برخی از داروهای ضد افسردگی، می توانند باعث استراحت ماهیچه های زبان و گلوی شما شوند.
اگر در حال مصرف هر یک از این داروها هستید و خروپف می کنید با پزشک خود صحبت کنید. شاید امکان تعویض داروی شما وجود داشته باشد.
آپنه یا وقفه تنفسی در خواب
نوعی خروپف بسیار جدی است که می تواند باعث وقفه تنفسی شما در خواب شود. این عارضه می تواند باعث شود به نفس نفس بیفتید یا از خواب بیدار شوید.
علائم این عارضه شامل خشکی دهان، سردرد یا گلودرد صبحگاهی است. این عارضه با سکته، فشار خون بالا و بیماری های قلبی مرتبط است، بنابراین اگر فکر می کنید که دچار آپنه خواب شده اید پزشک خود را ملاقات کنید. او ممکن است وسیله ای به شما پیشنهاد کند که به تنفس شما در خواب کمک می کند، یا در بعضی از موارد جراحی کند.
خروپف در کودکان
گاهی خروپف برای کودکان غیر طبیعی نیست، بخصوص اگر دچار سرماخوردگی یا آلرژی باشند. ولی در بعضی موارد خروپف کودک می تواند نشانه عفونت در سینوس ها، گلو، ریه ها، مجرای تنفسی یا احتمال آپنه خواب باشد. اگر متوجه شُدید که کودک تان بیشتر شب ها با صدای بلند خروپف می کند، با متخصص اطفال راجع به آن صحبت کنید.
خروپف در بارداری
مادران بیشتر در معرض احتمال خروپف کردن هستند چرا که بینی آنها متورم می شود و تنفس را برای آنها مشکل می سازد. همچنین اضافه وزن در دوران بارداری می تواند به دیافراگم فشار وارد کند و در ورود و خروج هوا از ریه ها اختلال ایجاد شود؛ اما خانم های باردار باید موضوع خروپف کردن را با پزشک خود مطرح کنند چرا که می تواند به مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا مرتبط باشد.
اما چطور باید برای درمان خروپف کردن اقدام کنید؟
وزن خود را کاهش دهید.
اگر دچار اضافه وزن باشید بیشتر در معرض ابتلا به خروپف نیز قرار می گیرید. وزن خود را کنترل کنید و با پزشک خود راجع به برنامه غذایی مناسب صحبت کنید.
جراحی ها
چندین نوع جراحی وجود دارد که می تواند باعث کاهش خروپف و خرخر شبانه افراد شود:
- تزریق اسنورپلاستی: این جراحی برای درمان خروپف زمانی توصیه می شود که خرخر بر اثر شل شدن سقف دهان یا نرم کام ایجاد شود که با تزریق ماده اسکلروزینگ در سقف دهان انجام می شود. با گذشت حدود 8 هفته این ماده روی سقف دهان تاثیر می گذارد و باعث سفتی این ناحیه می شود.
- جراحی لوزه و لوزه سوم: در صورتی که لوزه سوم عامل انسداد راه های هوایی باشد این جراحی با برداشتن لوزه سوم باعث درمان انسداد راه های هوایی و در نتیجه درمان خرخر شبانه می شود.
- جراحی سپتوپلاستی یا اصلاح توربینیت های بینی: جراحی سپتوپلاستی در صورتی برای درمان خروپف و خرخر شبانه انجام می شود که ساختارهای غیر طبیعی در راه های هوایی بینی شناسایی شود. این جراحی بوسیله دستگاه ایندوسکوپی و همراه با بیهوشی بیمار انجام می شود. جراحی سپتوپلاستی با صاف کردن سپتوم (غضروف هایی که در سوراخ های بینی قرار دارند) و کاهش اندازه ساختار کوچکی در راه های بینی که به آن توربینیت گفته می شود، انجام می شود. در این نوع جراحی انسداد بافت های نرم مانند پولیپ هم می تواند برداشته شود.
- جراحی قسمت عقب حلق – نرم کام و زبان کوچک: در این جراحی، جراحان با برداشتن قسمت هایی از سقف دهان و زبان کوچک راه هایی هوایی را برای درمان خرخر شبانه باز می کنند و باعث جلوگیری از لرزش این نواحی هنگام تنفس می شوند، لوزه هم با کمک این جراحی می تواند برداشته شود. جراحی عقب حلق و زبان کوچک در بیمارستان و با بیهوشی بیمار انجام می شود و بیمار بعد از جراحی باید یک یا دو روز در بیمارستان بستری شود.
- جراحی زبان کوچک و نرم کام: در این جراحی از لیزر برای برداشتن ناحیه کوچکی از سقف دهان و زبان کوچک استفاده می کنند. یکی از مزایای انجام این جراحی، بیهوشی موضعی بیمار است و بیمار نیازی به بستری در بیمارستان ندارد و برای رسیدن به نتیجه مطلوب درمان خروپف و خرخر شبانه باید چندین جلسه جراحی انجام شود.
- جراحی سامن پلاستی یا سفت کردن سقف دهان: در این جراحی بوسیله لیزر یا کاتریزر قسمت کوچکی از سقف دهان سوزانده می شود. زمانی که نواحی سوخته بهبود یافت بافت های این ناحیه جمع می شوند و بنابراین اندازه راه های هوایی افزایش می یابد. این جراحی برای درمان خروپف و خرخر شبانه در مدت زمان 30 دقیقه و با بی حسی موضعی بیمار انجام می شود و بعد از جراحی بیمار می تواند بلافاصله مرخص شود.
- جراحی Pillar یا ایمپلنت های کامی: این نوع جراحی یک جراحی باز محسوب می شود که با قرار دادن یک ایمپلنت در سقف دهان باعث درمان خرخر می شود. زمانی که این ایمپلنت در سقف دهان قرار می گیرد باعث حفاظت و پشتیبانی از نرم کام و سقف دهان می شود و به استحکام سقف دهان کمک می کند. جراحی پیلار می تواند به صورت سرپایی هم برای درمان خروپف و خرخر شبانه انجام شود و نیازی نیست بیمار در بیمارستان بستری شود.
خروپف و خرخر شبانه عارضه ای است که نه تنها برای اطرافیان بیمار بلکه برای خود شخص نیز خستگی و سردرد در صبح را به همراه می آورد. روش های درمانی متعددی برای درمان خروپف وجود دارد که می تواند به شما کمک کند. پزشک ابتدا درمان های بدون جراحی را برای درمان خرخر شبانه تجویز می کند و تنها بیمارانی که با روش های بدون جراحی درمان نشده اند نیاز به درمان خروپف با جراحی دارند. سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا خروپف می کنید و چگونه جلوی آن را بگیرید؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله حامد هاشمی در مجله تندرستی همشهری، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.