چرا برخی از میوه ها شیرین و برخی دیگر ترش هستند؟
برخی از میوه ها مثل هندوانه، انگور، سیب و زردآلو، شیرین و برخی دیگر مانند لیموترش و پرتقال، ترش می باشند. هر میوه ای مزه خاصی دارد. اما چرا میوه ها مزه های متفاوتی دارند؟
در واقع طعم میوه ها به مقدار هر یک از مواد تشکیل دهنده آنها بستگی دارد. میوه ها معمولاً حاوی فروکتوز (قند طبیعی)، اسیدهای آلی، ویتامین ها، نشاسته، پروتئین ها، مواد معدنی و سلولز هستند. مقدار هر یک از این مواد در میوه های مختلف، متفاوت است. میوه های شیرین دارای فروکتوز بیشتری هستند. در حالی که میوه های ترش اسید بیشتری دارند. پرتقال میوه ای است که مقدار فروکتوز و اسید آن تقریباً برابر است. به همین دلیل این میوه مزه ای ترش و شیرین دارد.
معمولاً میوه های خام دارای اسید بیشتری هستند. وقتی میوه ها می رسند، از مقدار اسید آنها کاسته و بر میزان قندشان افزوده می شود. به همین جهت میوه های خام، ترش و میوه های رسیده، شیرین می باشند. موز خام دارای مقدار زیادی سلولز است. وقتی این میوه می رسد، سلولز به فروکتوز تبدیل می شود.
تغییرات شیمیایی که طی فرآیند رسیدن میوه رخ می دهد، باعث می شود که بر میزان قند میوه افزوده شود. به این ترتیب میوه شیرین تر می شود. البته برخی از میوه های ترش مثل لیموترش، حتی وقتی کاملاً می رسند هم شیرین نمی شوند، زیرا مقدار اسید موجود در آنها بسیار زیاد است.
حتماً متوجه شده اید که میوه هایی که از یک نوع می باشند نیز مزه های مختلفی دارند. به عنوان مثال مزه دو سیب یا دو پرتقال همیشه یکسان نیست. در واقع انواع مختلفی از یک میوه وجود دارد. تفاوت در نوع خاک، آب و هوا، کود، آب و… باعث تغییر یافتن مواد سازنده میوه و در نتیجه تغییر طعم آن می شود.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا برخی از میوه ها شیرین و برخی دیگر ترش هستند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.