چرا حس بویایی سگ قوی تر از انسان است؟
سگ حیوانی با وفا و با هوش است. انسان از این حیوان برای محافظت از گله ها و نگهبانی در خانه ها استفاده می کند. در حال حاضر بیش از 100 نوع سگ با رنگ ها، شکل ها و اندازه های مختلف وجود دارد.
سگ ها حس بینایی خوبی ندارند. آنها محیط اطراف شان را تار و سیاه و سفید می بینند. ولی حس بویایی شان هزار برابر قوی تر از حس بویایی انسان است. به همین دلیل در نیروی پلیس از سگ های تربیت شده و تعلیم دیده استفاده می شود. یک سگ پلیس می تواند به کمک حس بویایی قوی خود مواد مخدر و داروهای غیر مجازی را که مسافران در چمدان و وسائل خود مخفی و جاسازی کرده اند، کشف کند. برای اینکار نیازی به باز کردن کیف یا چمدان مسافر نیست؛ سگ فقط از طریق بوییدن می تواند به وجود کالای قاچاق در وسائل مسافر پی ببرد.
در حفره بینی ما منطقه ای با مخاط زرد وجود دارد. این منطقه دارای میلیون ها سلول حساس به بو است. به این سلول ها، گیرنده های بویایی می گویند. این منطقه به خاطر وجود مخاط همیشه نمناک و مرطوب است. گیرنده های بویایی به پیاز بویایی متصل هستند. پیام های بویایی از پیاز بویایی به مراکز عصبی بویایی در مغز منتقل می شوند. وقتی چیزی را می بوییم، ذرات ریز آن همراه هوا وارد بینی می شوند و به گیرنده های بویایی می رسند. این کار باعث ایجاد جریان الکتریکی در اعصاب می شود. این جریان های الکتریکی به پیاز بویایی و سرانجام به مغز می رسند و ما بو را احساس می کنیم.
بطورکلی میزان حساسیت بویایی به اندازه پیاز بویایی بستگی دارد. هرچه پیاز بویایی بزرگتر باشد، حساسیت بویایی بیشتر است. مطالعات نشان می دهند که پیاز بویایی سگ ها بزرگتر از پیاز بویایی انسان است و به همین دلیل، حس بویایی این جانوران قوی تر از حس بویایی انسان می باشد. به علاوه حفره بینی سگ مرطوب تر از حفره بینی انسان است. رطوبت بیشتر قدرت تشخیص بوها را افزایش می دهد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا حس بویایی سگ قوی تر از انسان است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.