چرا غش میکنیم؟
گاهی اوقات در فیلمها دیده میشود که بازیگران بر اثر شنیدن خبر یا ترس ناگهانی، دچار ضعف یا غش میشوند. غش کردن، از دست رفتن موقت هوشیاری به علت نرسیدن خون کافی به مغز است و دلایل متعددی مانند شکستگی، خستگی، درد شَدید، شوک ناشی از هیجان، حبس بودن در اتاقی با هوای نامطلوب و… دارد. با این حال مهمترین دلیل غش ناگهانی اشخاص، عدم رسیدن خون کافی به مغز است.
با فردی که غش کرده است، چگونه برخورد کنیم؟
در زمانی که شخصی دچار ضعف شده، باید سریعاً خوابانده شود. اگر این کار ممکن نباشد، وی را باید از کمر خم کرده و سرش را میان زانوهایش قرار داد. هدف از این کار، رساندن خون بیشتر به مغز است.
اگر شخص فوری دچار غش شد، باید او را خوابانید و لباسهای تنگ او را باز کرد. سرش را پایینتر از بدن قرار داد و یا اینکه پاهایش را بالا برد و سعی کرد خون بیشتری به مغز او برسد.
البته ممکن است گاهی فرد به دلایلی غیر از موارد بیان شده دچار بیهوشی گردد. برای مثال، شاید افراد در اثر ضربه مغزی، شوک، گرمازدگی، آفتابزدگی و حتی مسمومیت دچار این حالت شوند.
انواع بیهوشی
بطورکلی دو نوع بیهوشی وجود دارد که هر کدام به روشهای مختلف درمان میشوند:
- نوع اول، بیهوشی سرخ میباشد. که در آن، صورت شخص سرخ شده و نبض او به شدت میزند. در این حالت بیمار باید خوابانده شود و سر و شانههایش بالاتر از بدن قرار گیرد. کیسه آب سرد و یا دستمال خنکی روی سرش قرار داده شود.
- نوع دوم، بیهوشی سفید میباشد. که در آن، صورت فرد رنگ پریده و پوست او مرطوب است و نبضش به کندی میزند. در این حالت شخص باید خوابانده شود. بطوریکه سرش پایینتر از بدنش قرار گرفته و بدنش کاملاً گرم نگه داشته شود.
منابع
- کتاب کمکهای اولیه و فوریتهای پزشکی. نوشته پروفسور رابرت مرداک یانگسون. ترجمه فرهاد همت خواه. انتشارات عصر کتاب. شهریور 1381.
- کتاب به من بگو چرا و چگونه. نوشته آرکادی لئوکوم. ترجمه سعید درودی. انتشارات بهزاد. 1391.